Nikad lakše do zlata

Sandra: Drago mi je što me s tribina bodrila najbolja hrvatska sportašica

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
14.08.2017.
u 09:10
– Nikad u životu nisam imala ovako jako natjecanje kao u Londonu. Svi moji hici bili su na granici 70 metara.
Pogledaj originalni članak

Sandra Perković vratila je sinoć svjetski naslov u bacanju diska u svoje ruke. Bila je svjetska prvakinja u Moskvi 2013. godine i četiri godine kasnije ponovno je na vrhu svijeta. Pobijedila je s hicem 70,31 metar i tako postala tek četvrta diskašica koja je na svjetskim prvenstvima prebacila preko 70 metara. Prije nje to je uspjelo Njemici Martini Hellman 1987. godine (71,62 m), Bugarki Cvetanki Hristovoj 1991. godine (71,02) te Njemici Diani Gansky 1987. godine (70,12). Drugo mjesto osvojila je Stevens (69,64) s rekordom Australije, dok je treća bila Francuskinja Michon (66,21). Kubanke i Kineskinje ostale su “kratke”. Sandra je sinoć uspjela srušiti jedan rekord. Imala je najbolju seriju hitaca u finalima na Svjetskim prvenstvima.

– Odmah da kažem, nije bilo suza. Ovo je moj stadion. Tu sam osvojila olimpijsko i sada svjetsko zlato. Došla sam prilično motivirana i znala sam da sam spremna za velike stvari. Imala sam osjećaj da me nitko ne može pobijediti. Znala sam da početnih 69,30 metara nije sto posto dovoljno za zlato jer sam samo čekala da neka od cura baci oko tog mog rezultata. I bila sam u pravu. Australka Stevens, svjetska prvakinja iz 2009. godine, dizala se iz serije u seriju. No moja dva hica preko 70 metara bila su nedostižna – rekla je Sandra.

Janica na tribini

Jeste li gledali posljednji hitac Australke?

– Nisam, ali sam vidjela gdje je disk pao i znala sam da to nije bilo preko 70 metara – istaknula je nova svjetska prvakinja.

Sandra se po broju zlatnih medalja u bacanju diska izjednačila s Elenom Zverevom i Martinom Hellman. Još joj nedostaje jedno zlato da dostigne i Franku Dietzsch. Kako je rekla da će bacati do 2028. godine, gotovo je sigurno da će i Franka otići uskoro u povijest.

– Nikad u životu nisam imala ovako jako natjecanje kao u Londonu. Svi moji hici bili su na granici 70 metara. Ispada da nikad lakše nisam osvojila svjetski naslov. Nikad manje nisam nervirala mamu. Što se tiče rekorda svjetskih prvenstava, u ovom trenutku još nisam spremna, ali doći će i to za dvije godine – istaknula je Sandra.

Uoči pete serije malo ste se igrali diskom i skoro se pogodili u glavu?

– Skoro, ali nisam, hehe.

S tribina vas je pratila Janica Kostelić.

– Lijepo je da me došla bodriti najbolja hrvatska sportašica svih vremena – istaknula je.

Nakon što je osvojila prvo mjesto, otišla je do tribine gdje je sjedio trener Edis Elkasević i fizioterapeutkinja Jelena Gabelica. S Edisom se zagrlila i poljubila...

– Ovu medalju posvećujem pokojnom Ivanu Ivančiću koji me je dugo godina trenirao i baki Ruži koje više nema među nama – rekla je Sandra i tu je jednostavno potekla suza.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čestitke je primao i Edis koji govori samo nakon osvojenih medalja.

– Vratili smo zlato. To je prvo i osnovno. Presretan sam. Sandra je imala odličan prosjek hitaca. Imali smo problema jer nismo mogli prijaviti svoj disk. Da je imala svoj disk, dužina bi bila puno, puno veća. Morala je bacati s novim diskom proizvođača koji je sponzor Svjetskog prvenstva – priča Edis.

U najavama finala bili ste prilično šutljivi?

– Ovdje smo bili sedam dana i svaki dan gledali smo kako olimpijski pobjednici iz Rija ne osvajaju zlata na Svjetskom prvenstvu. Nažalost, među njima je bila i naša Sara Kolak. Nije to bilo ugodno gledati i zato smo bili oprezni u izjavama. Jer ovo je sport i dok ne završi zadnja serija, sve je moguće. Uostalom, vidjeli ste zadnji hitac Stevens – naglasio je Elkasević.

Do kraja sezone Sandru čekaju još tri nastupa.

– Idemo prvo u Birmingham na miting Dijamantne lige, potom slijedi nastup na Hanžeku i onda finale finala Dijamantne lige u Bruxellesu. Bit će opet zanimljivo u Bruxellesu. Stevens je opasna, a Kubanke su jako ljutite jer nisu osvojile nijednu medalju na SP-u. Sandra će sad dobiti slobodno tri dana, a nakon Birminghama odlazimo u našu bazu, u Medulin – rekao je njezin trener koji se osvrnuo i na cijelu sezonu.

Trenirali i na -19

– Bilo je teško, u prosincu smo u Zagrebu trenirali na minus 19 stupnjeva – istaknuo je Edis.

Koliko vas je pogodila priča koja je izašla u nekim medijima o prestanku ili ne prestanku ljubavne veze između vas i Sandre?

– Uvijek će se nešto pisati. Navikao sam na to. Mene je više smetao natpis uoči finala – otvorite šampanjac, imamo zlato.
Hrvatska je s dvije osvojene medalje na 18. mjestu na tablici osvajača medalja, a na tablici svih vremena osvajača medalja na svjetskim prvenstvima preskočili smo Češkoslovačku, Irsku i Švicarsku i sada smo na 35. mjestu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

Avatar southman
southman
09:51 14.08.2017.

Bravo Sandra, svaka čast. Uvijek kad je najvažnije ona je na najvišoj razini.

DU
Deleted user
11:09 14.08.2017.

Čestitke na pobjedi!

ML
Mlad75
09:51 14.08.2017.

Bravo Sandra zacepi usta zlobnicima koji su u stanju i Janicu omalovazavat.....Cestitke na zlatu i samo ponosno za Hrvatsku jer puno je krvi proliveno su da bi mogli gledati svoje sporstske velikane kako im se viori nasa zastava i svira hrvatska himna!