POVRATAK U ZADNJI TREN

Putin strogo reagirao: Liječnici ne smiju ići doma spavati ni izlaziti van bolnice!

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Dražen Anzulović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Dražen Anzulović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Dražen Anzulović
28.03.2020.
u 17:03
Do prije nekoliko dana u Krasnojarsku se normalno živjelo, restorani su radili, no potom je naglo počelo uvođenje sve strožih mjera
Pogledaj originalni članak

Zajedno s kondicijskim trenerom Matom Psarićem i igračem Tomislavom Zubčićem, bivši košarkaški izbornik Dražen Anzulović (52) u posljednji je tren napustio Rusiju odnosno svoj klub Jenisej iz Krasnojarska. Naime, upravo jučer objavljeno je da površinom najveća svjetska zemlja obustavlja sve redovite i čarterske letove iz svojih zračnih luka.

– Mate i ja uspjeli smo se ukrcati na let u Bruxelles, odakle ćemo u Zagreb – kazao nam je Anzulović i ispričao priču o dramatičnom danu kakav je bio četvrtak u gradu udaljenom 3400 kilometara zračne linije istočno od Moskve.

– Još u srijedu smo normalno trenirali, nakon čega mi je stigla poruka da se dvorana zatvara. U četvrtak smo imali sastanak s predsjednikom, koji nam je objasnio da VTB liga još nije zaključena i da je moguće da završi samo s ruskim igračima, ali da se uvodi karantena i da nam prepušta da sami odlučimo što ćemo.

Potpisali raskid ugovora

Svi su se tada pojedinačno izjašnjavali, a Dražen i Mate izjasnili su se da žele kući, u Hrvatsku.

– Predsjednik je s nama dvojicom održao sastanak kazavši nam da bi volio da ostanemo i da budemo s momčadi i sljedeće sezone. Ja sam mu kazao da će biti problem zatvore li se restorani, a on je rekao da će već nešto riješiti.

U međuvremenu, stigla je vijest da se VTB liga prekida.

– Naš predsjednik to je saznao u pet do 17, a dvije minute kasnije nazvao nas je i rekao nam da možemo ići kući, ali da prije toga moramo potpisati raskid ugovora. Brže bolje smo se spakirali, potpisali raskid ugovora i već u 20 sati bili smo u zračnoj luci te uhvatili let u Bruxelles u 21.20.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Dražen Anzulović

U Bruxellesu su let u Zagreb morali čekati 10 sati, no to je ipak bolje nego biti zatočen u hladnom Sibiru.

– U zračnoj luci u Bruxellesu ništa ne radi osim jednog Starbucksa. Rečeno nam je da i nas trojica, sa svom svojom prtljagom, držimo distancu, a Mate i ja imamo po četiri velike torbe i po dva ruksaka.

Jedan Anzulovićev igrač – Nikola Rebić – odlučio je ostati u Moskvi.

– On će kod Stefana Jovića, igrača Himkija, čekati zrakoplov srpske vlade koji jednom tjedno dolazi po srpske građane u Rusiji.

Vidjevši što se zbog koronavirusa događa u SAD-u, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je biti energičniji od svoga najvećeg političkog suparnika Donalda Trumpa.

– Do prije nekoliko dana u Krasnojarsku se normalno živjelo, restorani su radili, no potom je naglo počelo uvođenje sve strožih mjera. Recimo, u lokalnoj bolnici zatvoreno je 80 liječnika i propisana im je radna obveza te ne smiju ići kući nego moraju spavati u bolnici da se ne bi negdje zarazili.

Za razliku od svog prvog suradnika koji će u samoizolaciji biti u Zagrebu, Anzulović će to činiti u Novigradu pokraj Zadra.

– Moji su u Novigradu, a ja sam mislio ostati u Zagrebu, no ne mogu jer mi je prebivalište u Novigradu. Srećom, u kući u kojoj živimo imamo i apartman, pa ću ondje biti u samoizolaciji. A iz Zagreba ću, da ne mora netko dolaziti po mene, otputovati rent-a-carom. Sada je svima nama najvažnije da budemo blizu svojih obitelji.

Nakon odgode Olimpijskih igara, cijeli košarkaški svijet iščekuje reakciju Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) i odluku o predolimpijskim kvalifikacijskim turnirima, kakvom bi i Split trebao biti jedan od domaćina.

– Uvjeren sam da se te kvalifikacije u sadašnjem terminu sigurno neće održati. Jedino je racionalno da se sve prolongira na godinu dana, kao i same Olimpijske igre.

Sjećanje na preminula oca

Anzuloviću je protekli četvrtak bio težak dan ne samo zbog evakuacije iz Sibira nego zbog još nečega.

– Na taj dan, točno prije 28 godina, preminuo je moj otac Vladimir, pa mi je uz to prisjećanje taj dan još teže pao.

Kada je čuo da je Zagreb pogodio snažan potres, uz jednu ljudsku žrtvu i veliku materijalnu štetu, Anzulović je odmah zvao svoje prijatelje uzduž i poprijeko glavnoga grada. A posljednji potres koji pamti bio je prije 33 godine.

– Bilo je to 1987. godine kada je potres pogodio Zenicu, u kojoj sam se tada nalazio kao član vojne momčadi koja je igrala četvrtfinale Kupa Jugoslavije. Bili smo na četvrtom katu i jako smo se uplašili te odmah izjurili van. U toj momčadi sa mnom su igrali Petar Popović, Veljko Petranović, Franjo Arapović i još neki manje poznati košarkaši.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

>>>> Pogledajte što o koronavirusu kaže znanstvenik Ivan Đikić

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MA
marsovac
18:28 28.03.2020.

pa kako to?????...... u rusiji nema korone,...sve je tipi topi,..........disi petkovicu,...radio moskwa govori,..........allllloooo!.........jesi si kupio dosta wc papira,............bre ima da te sracka proganja od straha,.......daj malo komentara sa wc solje,...ha, ha,.......

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
17:09 28.03.2020.

Pretjerivanje, kažu Đikić i Pernar da je to ko majušna gripica.

Avatar Hazl113
Hazl113
18:28 28.03.2020.

U Rusiji je korona više od dva mjeseca. Još prije kineske Nove Godine pojavila se u istočnim Ruskim gradovima koji su naseljeni većinom Kinezima. Te regije su odavno pod karantenom i vojska blokira svaki ulazak i izlazak iz tih regija. Ako se netko sijeća, tek nakon vijesti o širenju tog virusavan Kine, Rusija je zatvorila granice preko Kini. Tjedan dana kasnije prizemljila je sve letove prema Kini. Ništa čudno za Rusiju.