Protiv korone i dijabetesa

Priča nesalomljive Hrvatice: Ima dijabetes, ali ni u čemu nije posustala

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Priča nesalomljive Hrvatice: Ima dijabetes, ali ni u čemu nije posustala
05.04.2020.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Po vlastitu priznanju, tekvondaška olimpijka iz zagrebačkog Osvita Kristina Tomić (25), ne podnosi dobro izolaciju nametnutu nam svima zbog epidemije koronavirusa. Ali više iz socijalnih razloga, kao društveno biće.

- Sve ovo teško mi pada jer ja sam tip osoba koja se stalno negdje kreće. Bilo da su to treninzi dva puta dnevno, odlasci na fakultet, druženje s prijateljima. Ja sam stalno negdje, a sada kada ne idem nigdje to je za mene nepoznati teritorij.

Prije epidemije koronavirusa i poduzetih javnozdravstvenih mjera, njen prosječan dan izgledao je ovako:

- Ujutro bih odradila trening, pa bih objedovala, pa bih otišla na fakultet, pa opet na trening. U međuvremenu bih se vidjela s prijateljima ili bih nešto obavljala. Zapravo, kod kuće me ne bi bilo od jutra do navečer. Tada se obično žalim da mi u jednom danu nedostaje još pokoji sat više, a sada mi fali taj ritam.

Sada je u izolaciji, u obiteljskom stanu na Trešnjevci, baš kao i njeni roditelji Draženka i Marko koji su morali privremeno zatvoriti svoju kopirnicu. No, netko je u obitelji Tomić i ovih dana izuzetno angažiran.

- Moja starija sestra Irena je liječnica i radi na Hitnoj u Heinzelovoj i u punom je pogonu.

Pribojava li se mlađa sestra da joj se seka u obavljanju posla ne zarazi virusom?

- Ne, jer jako su dobro opremljeni, čak i kada postoji minimalna mogućnost da se radi o nekom zaraženom. Jednom je bila i u karanteni, nekih 20-tak sati, sve dok se nije ispostavilo da taj njihov pacijent nije zaražen virusom COVID-19.

Kako provodi slobodno vrijeme kojeg sada ima napretek?

- Družim se s obitelji, lovimo neke zaostatke koje smo imali godinama unazad. Svi smo stalno bili zauzeti, negdje trčali, a sada se dosta družimo. Osim toga, gledam serije i čitam knjige. Eto, i prije no što će se dogoditi ova pandemija počela sam čitati knjigu "Otok", povijesni roman od Victorije Hislop o koloniji gubavaca na jednom grčkom otoku.

Negdje krajem lipnja prošle godine, Kristini je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Za vrhunsku sportašicu bio je to vrlo hladan tuš, no ona u ničemu nije posustala. Štoviše, ova nesalomljiva cura u međuvremenu se kvalificirala za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju koje su, eto, odgođene za godinu dana.

- Tako je najpametnije jer nitko ovog ljeta ne bi mogao nastupiti u 100-postotnoj formi.

Uvodi li ju to u problem čuvanja kilaže za njenu olimpijsku kategoriju (49 kg) što je, uz njenu dijagnozu, ipak otežano?

- Jest, to je istina, no ja se nastojim držati na stabilnoj kilaži, a tih tri do tri i pol kilograma ionako skidam uoči velikih natjecanja. Nadam se samo da mi se cijeli metabolizam neće poremetiti u ovih dodatnih godinu dana.

Da li ju njena dijagnoza svrstava u rizičnu skupinu kad su u pitanju zarazne bolesti?

- Svi mi govore da spadam jer to je autoimuna bolest, no ja se stvarno super osjećam. Možda sam jednom u životu imala temperaturu. Imunitet mi je stvarno OK.

A da bi ga dodatno ojačala, Kristina ne prestaje s treninzima.

- Ispred kuće imam školsko igralište pa trčim, a u kući odrađujem treninge snage koje mi šalje trenerica. Kada znam da u dvorani nema nikoga odem do kluba i izlupam vreću.

Je li skidanje kilaže kontraindicirano s režimom života kakav netko s dijabetesom mora voditi?

- Većina ljudi ne može zamisliti nejedenje, a meni je to normalno već deset godina. Uostalom, kada ne jedem onda se ne moram pikati, ne trebam davati niti inzulin.

Kaže da se na tu, stuboku, promjenu u životu, posve naviknula.

- Dajem si injekcije 4-5 puta dnevno, prije svakog obroka obvezno i prije spavanja.

Nije joj nužno to činiti po osjećaju jer ima poseban senzor na nadlaktici.

- To vam je kao malo dugme, u koži, koji iz međustanične tekućine mjeri razinu šećera koja mi se pokazuje kada senzor prislonim na čitač.

Smije li sportašica taj senzor imati i u tekvondaškoj borbi?

- Imala sam ga već na svim natjecanjima, samo preko njega moram zalijepiti neku trakicu da mi ga netko ne istrgne u borbi.

Računa, strogo, mora voditi i o tome da jednom godišnje Svjetskoj antidoping agenciji prijavi terapijsko izuzeće, jer se inzulin tretira kao zabranjeno sredstvo.

- Terapijsko izuzeće prijavljujem jednom godišnje i to ću ponovo učiniti u rujnu. No, zato svaku promjenu mjesta boravka moram prijaviti u programu ADAMS jer antidoping kontrolori moraju znati gdje ste i kada vas na toj lokaciji mogu dobiti. Kako sam ja još i prije pojave koronavirusa prijavila da sam kod kuće uvijek između šest i sedam ujutro, jedna me kontrolorka posjetila u šest ujutro. Kada me 2-3 puta ne bi našli na adresi koju sam prijavila, uslijedila bi suspenzija na dvije do četiri godine jer i to spada u kršenje antidoping pravila.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.