U istoj sezoni osvojio DVA TROFEJA

Počeo gdje i Boban, zbog Dinama odbio inozemne ponude, a sada je na krovu Europe

Foto: SUSANA VERA/REUTERS
Europa League - Final - Eintracht Frankfurt v Rangers
Foto: Jonathan Moscrop
Eintracht Frankfurt v Rangers - UEFA Europa League - Final - Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Dinamo je nadigrao Osijek na Gradskom vrtu i pobijedio 2:0 u sedmom kolu HNL-a
20.05.2022.
u 12:30
Bilo je nakon toga mnogih inozemnih ponuda, ali i ponuda Dinama, pa su Kristijan i njegov otac Ivica zaključili da je najpametnije za Kristijana da gradi karijeru korak po korak, a donekle je pripomogla i činjenica da je otac Ivica strastveni navijač Dinama
Pogledaj originalni članak

Prva inozemna sezona u karijeri hrvatskog reprezentativca Kristijana Jakića bila je izvanredna do te mjere da je ni on sam vjerojatno nije mogao zamisliti ovako dobrom. Ne samo da je Imoćanin sa svojim Eintrachtom osvojio Europsku ligu, prvi europski klub za trofej u 42 godine, nego je proglašen i najboljim pojačanjem kluba u sezoni u konkurenciji 12 prinova frankfurtskog prvoligaša. Uz to, Jakić je ove sezone i osvajač Prve HNL jer je u prvih pet kola upisao nastupe za Dinamo!

Poslušao očev savjet

Rijetko kad se dogodi da hrvatski nogometaš pri odlasku u inozemstvo zablista već u prvoj sezoni, a Jakić je baš postao jedan od njih. Odmah po dolasku iz Dinama strateg Eintrachta Oliver Glasner dao mu je ključnu rolu u momčadi. Postao je glavni zadnji vezni Eintrachta već nakon tri-četiri tjedna u klubu te je uspio ubilježiti čak 38 nastupa, što je za jednog bundesligaškog “novaka iz manje lige” rijetka pojava.

Vratimo li se na početke, dolazimo do Mračaja iz Runovića, kluba koji je trenutačno 11. u 1. županijskoj ligi Splitsko-dalmatinske županije. Zanimljivo je da je taj dalmatinski niželigaš prve nogometne korake omogućio i nekima od najvećih legendi hrvatskog nogometa Zvonimiru Bobanu, Ivanu Buljanu i Ivanu Gudelju. Nakon toga Jakić je igrao za Imotski, odakle je kao 19-godišnjak otišao u Lokomotivu, u kojoj je i debitirao u Prvoj HNL. Potom je uslijedila kratka posudba u Istru 1961, koju je Kristijan gledao kao priliku, a nakon dobrih partija u Puli vraćen je na Kajzericu, gdje je bio sve bolji i bolji te bio jedan od ključnih aktera u Lokomotivinu drugom mjestu prije dvije sezone.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Dinamo je nadigrao Osijek na Gradskom vrtu i pobijedio 2:0 u sedmom kolu HNL-a

Bilo je nakon toga mnogih inozemnih ponuda, ali i ponuda Dinama, pa su Kristijan i njegov otac Ivica zaključili da je najpametnije za Kristijana da gradi karijeru korak po korak, a donekle je pripomogla i činjenica da je otac Ivica strastveni navijač Dinama. Transfer od 1,2 milijuna eura je obavljen, a Jakiću nije trebalo mnogo vremena za prilagodbu u Maksimiru. Vrlo brzo postao je neizostavan prvotimac te jedan od rijetkih u Dinamovoj povijesti čija se količina trke i želje mogla usporediti s kapetanom Arijanom Ademijem. S Dinamom je doživio goleme uspjehe, dva naslova prvaka Hrvatske, jedan Kup Hrvatske te odradio vrhunsku Dinamovu sezonu u Europskoj ligi, s kojim je došao do četvrtfinala, gdje ih je zaustavio osvajač Villarreal, a prije toga do svih šest pobjeda u grupnoj fazi.

Budući da već od svoje 19. godine živi sam, ni životna prilagodba u Frankfurtu nije mu bila problematična. Zanimljivo, u nekoliko je intervjua već rekao da živi sam u stanu i da sam kuha svoje obroke, a istaknuo je i kako što prije želi svladati njemački jezik jer, kako je istaknuo, to je najmanje što može učiniti u znak zahvalnosti za podršku Eintrachtovih nogometaša. Najbolji prijatelji u klubu su mu nogometaši našeg govornog područja, reprezentativac Srbije Filip Kostić te Australac s putovnicom BiH Ajdin Hrustić.

Otkako je stigao u Eintracht prošle sezone, Jakićeva tržišna vrijednost narasla je s tri na 7,5 milijuna eura, čime je trenutačno 20. najvredniji hrvatski nogometaš na tržištu, dok je na svojoj poziciji treći najvredniji Hrvat, iza Marcela Brozovića (40 mil. €) te Nikole More (9 mil. €). Gledamo li po tome, Jakić definitivno zaslužuje biti na popisu reprezentativaca za SP u Kataru, a izbornik Dalić više je puta izjavio da računa na njega u recentnom periodu.

Birano društvo

Kako god se odigra njegova budućnost u dresu reprezentacije, Kristijan je već ušao u povijest hrvatskog nogometa u klupskom kontekstu. Europskim trijumfom s Eintrachtom postao je deseti Hrvat koji je osvojio Europsku ligu ili Kup Uefa. Prije njega to su uspjeli ostvariti Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna, Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko i Mateo Kovačić. Poprilično iznimno i birano društvo.

Foto: Jonathan Moscrop
Eintracht Frankfurt v Rangers - UEFA Europa League - Final - Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan

>> Navijači skinuli nogometaše Dinama:

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BS
Blue_shirt
13:59 20.05.2022.

Bravo za Kristijana ! Vrhunski igrac veznog reda, pravi fajter, a istovremeno skroman decko. Bravo. U 120minuti je prvo uklizao napadacu rangersa i ovaj je jedino mogao pucati ravno u golmana jer nije imao vremena i mjesta za drugo, da bi nakon odbijene lopte udarac sa ruba sesnaet glavom izbio i putanje u okvir gola. E da i prije toga odlicno pucao izvana po golu rangersa. Jedino me u dodjeli medalja razocarao, ocekivao sam hrvatsku trobojnicu oko struka na dodjeli medalja (kova, perisic, modric...) , i to on ona sa natpisom "imocki" . Ali dobro mlad je i ovo mu je tek priv trofej...