Blizu velikog uspjeha

Pavić bi mogao biti prvi Hrvat na broju jedan!

Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
17.05.2018.
u 15:35
– Uistinu smo jako blizu, nedostaje nam još jedan dobar rezultat, u Rimu ili negdje drugdje, pa da ja budem prvi na svijetu
Pogledaj originalni članak

Iako zbog napuknuća rebra dva tjedna nije igrao, Mate Pavić sasvim je blizu da kao prvi Hrvat u povijesti zasjedne na prvo mjesto ATP liste. Doduše, u konkurenciji parova, ali ostaje činjenica da mi nikad dosad nismo imali tako visoko plasiranog tenisača. Goran Ivanišević bio je drugi u pojedinačnoj konkurenciji (a Ivan Ljubičić i Marin Čilić treći), a Mate Pavić je bio (i ovaj tjedan jest) treći u dublu. I to su bili najviši dosezi naših igrača.

Koban Kubotov forhend

No, izgledi da 24-godišnji Splićanin već u ponedjeljak preuzme prijestolje u dublu od Poljaka Łukasza Kubota i Brazilca Marcela Mela, koji ovaj tjedan dijele jedinicu, vrlo su realni. Zapravo u poretku uživo, kad se oduzmu bodovi osvojeni lani u Rimu, Mate je već prvi s 30 bodova ispred njih dvojice. Naime, Kubot i Melo izgubit će po 180 bodova (za četvrtfinale), a Pavić i njegov partner Austrijanac Oliver Marach malo manje, po 90 (za osminu finala).

A kako je razlika među igračima u vrhu bila mala, u ovom je trenutku Mate prvi sa 6900 bodova, Kubot i Melo dijele drugo i treće mjesto sa 6870, a Marach (koji nije odigrao sve turnire s Pavićem) četvrti je sa 6830 bodova. Dalje slijede braća Bryan, Bob i Mike, ali oni zbog Bobove ozljede neko vrijeme neće nastupati...

Za daljnji i odlučujući izgled poretka koji ćemo imati u ponedjeljak presudni će biti susreti na ovotjednom rimskom turniru. Kubot i Melo su prvi, a Pavić i Marach drugi nositelji, i obje su kombinacije u prvom kolu turnira parova slobodne.

– Uistinu smo jako blizu, nedostaje nam još jedan dobar rezultat, u Rimu ili negdje drugdje, pa da ja budem prvi na svijetu. Imamo sve u svojim rukama i nadam se da će se to dogoditi što prije – kaže Pavić koji se posljednji put našao na terenu na turniru u Barceloni.

On i Marach pobijedili su Carballésa i Ramos-Vinolasa u prvom kolu, a potom predali meč drugog kola drugoj španjolskoj kombinaciji – Felicianu i Marcu Lopezu. No, ozljeda Matina rebra nešto je starijeg datuma, do nje je došlo uoči turnira u Monte Carlu, na treningu.

Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić
Foto: Reuters
Mate Pavić

– Trenirali smo s Kubotom i Melom, a u jednom trenutku je Kubot forhendom opalio prema meni. U prvi čas me nije boljelo puno, ali što je vrijeme odmicalo, bol se povećavala, da bi magnetska rezonancija pokazala da je došlo do napuknuća rebra – objašnjava Pavić koji je dio rehabilitacije proveo u svom rodnom Splitu.

Hrvatska dominacija u dublu

Ako Mate i ne osvoji jedinicu nakon Rima, on će je ozbiljno napadati sljedećih tjedana. Jer on i Marach brane jako malo bodova: u Rimu 90 i isto toliko u Roland Garrosu.

Hrvat i Austrijanac zajedno su osvojili četiri turnira, od čega čak tri ove godine: Dohu (250 bodova), Auckland (250) i Australian Open (2000). U poretku parova za završni Masters u Londonu na drugom su mjestu s 4120 bodova (Mektić i Peya, još jedna hrvatsko-austrijska kombinacija, treći su s 2300); ispred njih su samo američka braća Bryan s 4355 bodova, ali Bob ima problema s kukom i tko zna kada će se blizanci vratiti na teren. Nije zanemarivo da imaju po 40 godina na leđima...

Mate je inače u karijeri zaradio 1,6 milijuna USD, iz čega se vidi da se u parovima može pristojno zarađivati i lijepo živjeti. Nije stoga čudno da se sve veći broj naših tenisača i ranije nego prijašnjih godina odlučuje za nastupe u parovima. Hrvatska dominacija u dublu mogla bi potrajati...

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HU
huhuhuhuh
16:49 17.05.2018.

Mate svaka cast, pametnom dosta.