Jedini Hrvat u azerbajdžanskoj ligi

Ozobić: U Bakuu sam nastupio pred gotovo 70 tisuća gledatelja

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Ozobić: U Bakuu sam nastupio pred gotovo 70 tisuća gledatelja
09.09.2019.
u 17:18
– U Azerbajdžanu sam od 2016. godine, prethodno sam igrao za Qabalu, a ovo mi je druga sezona u redovima prvaka. Zadovoljan sam ovdje, život u Bakuu je ugodan, grad je pravu europski, a moj klub ponovno se plasirao u Europsku ligu – priča nam Filip Ozobić
Pogledaj originalni članak

Bjelovarac Filip Ozobić (28) u ovom trenutku jedini je hrvatski nogometaš u azerbajdžanskoj ligi (Premyer Ligasi) od samo osam klubova, član Qarabag Agdama, sedmerostrukog prvaka, sa šest uzastopnih titula od 2014. godine.

– U Azerbajdžanu sam od 2016. godine, prethodno sam igrao za Qabalu, a ovo mi je druga sezona u redovima prvaka. Zadovoljan sam ovdje, život u Bakuu je ugodan, grad je pravu europski, a moj klub ponovno se plasirao u Europsku ligu – priča nam Filip, koji je trenutačno na rehabilitaciji u Zagrebu zbog ozljede koljena koja će ga dva mjeseca odvojiti od travnjaka.

Ima 34 nastupa u Europi

Povratak se očekuje početkom studenoga, pa će ipak stići pomoći suigračima u europskim bitkama sa Sevillom, Apoelom i luksemburškim Dudelangeom.

Filip, koji je u Prvoj HNL igrao za Hajduk i Slaven Belupo, u azerbajdžanskim je klubovima skupio čak 34 europska nastupa. Među ostalim, u prošloj je sezoni u Europskoj ligi nastupio dva puta protiv Arsenala.

– Doma u Bakuu, na Nacionalnom stadionu, igrali smo pred gotovo 70 tisuća gledatelja, što je bio poseban doživljaj. Izgubili smo 0:3, ali pružili smo jak otpor i imali svoje šanse. Na Emiratesu je bilo 1:0 za Arsenal – priča Ozobić, koji je u sezoni 2016./2017. dijelio prvo mjesto na listi strijelaca azerbajdžanskog prvenstva.

Njegov klub Qarabag dao je najviše reprezentativaca, čak šestoricu, Magomedalijeva, Medvedeva, Almeydu, Emrelija, Garajeva i Abdulajeva. Kakvi su oni nogometaši, bi li mogli igrati u jačemu klubu Hrvatske lige? Primjerice, svojedobno je Azerbajdžanac Gurbanov skupio samo pet nastupa za Hajduk i vratio se kući.

– Reprezentativci iz moga kluba odreda su vrlo dobri nogometaši i naravno da bi mogli igrati u Hrvatskoj ligi, osobito Richard Almeyda ili Emreli. Pa mi smo dvije godine zaredom u Europskoj ligi, 2017. godine Qarabag je igrao u Ligi prvaka i osvojio dva boda. To su respekta vrijedna ostvarenja – ističe Ozobić.

Pa ipak, reprezentacija im nije u osobitoj formi, šest utakmica zaredom ne zna za pobjedu, od toga pet puta pod Jurčevićevim vodstvom.

– Nikola živi u Bakuu i stalno je prisutan na našim utakmicama, prati domaću ligu iz koje dolazi najviše igrača i doista je jako posvećen izborničkom poslu. Žao mi je što nije nagrađen bar ponekim bodom u kvalifikacijama, jer to je zaslužio, primjerice protiv Walesa u posljednjoj utakmici. Azerbajdžanci su tamo zaista dobro igrali i nesretno izgubili - nastavlja Ozobić.

Vole se nadigravati

Ima li potencijalnih zamki za Dalića u Bakuu; teren, publika, preagresivni domaćin? Ondje je Hrvatska prije četiri godine pod vodstvom Nike Kovača odigrala samo 0:0.

– Teren će biti odličan, stadion će vjerojatno biti pun, dok domaćini ne igraju tako agresivno i preoštro. Azerbajdžanci nisu momčad koja se zatvara u bunker, nego se idu nadigravati, pa čak i protiv druge reprezentacije svijeta. Vidjelo se to i u Zagrebu – dodao je Filip Ozobić, koji ima dva nastupa za vatrene, u Čačićevoj eri, a u mlađim kategorijama bio je suigrač dvojici srebrnih, Andreju Kramariću i Šimi Vrsaljku, te Arijanu Ademiju. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr