Barbora Krejčikova

Nikad nisam željela biti stručnjakinja za parove

Nikad nisam željela biti stručnjakinja za parove
14.06.2021.
u 21:45
Zahvalila je svojoj pokojnoj mentorici Jani Novotnoj i sjetila se prvog susreta s njom
Pogledaj originalni članak

Česi su 40 godina čekali na ženski naslov u Roland Garrosu. Osvojila ga je tada Hana Mandlikova (iza nje je tad još stajalo ČSSR), a u međuvremenu su imali Janu Novotnu (preminula je 2017. s 49 godina), Petru Kvitovu i Karolinu Pliškovu, ali tu prazninu nije ispunila nijedna od njih, nego – Barbora Krejčikova. Specijalistica za parove pokazala je da može odlične rezultate postizati i u pojedinačnoj konkurenciji te je sasvim neočekivano, da ne kažemo senzacionalno, u 26. godini ponijela trofej u Bulonjskoj šumi, pobijedivši u finalu još jednu autsajdericu, Ruskinju Anastasju Pavljučenkovu, sa 6:1, 2:6, 6:4. Da je Ruskinja pobijedila, barem bismo mogli reći da je turnir osvojila 31. nositeljica, a ovako ostaje činjenica da je do naslova došla nepostavljena igračica.

Prije ovog trijumfa Krejčikovoj je najbolji rezultat na Grand Slam turnirima bila tek jedna osmina finala, lani, također u Roland Garrosu. Ipak, nova pobjednica nije pala s neba, njoj je ovo već treći Roland Garros u karijeri: 2013. osvojila ga je u juniorskim parovima, a 2018. u seniorskim parovima. Dakle, ima neki minuli rad i predispozicije koje su joj omogućile da ove godine stigne do vrhunca karijere.

Presretna sam i teško mi je pretočiti u riječi to što sad osjećam. Naprosto ne mogu vjerovati da sam osvojila pojedinačni Grand Slam naslov – kazala je Krejčikova na dodjeli trofeja dok joj je pogled bio uprt u nebo u znak zahvale njezinoj preminuloj mentorici Jani Novotnoj, osvajačici Wimbledona iz 1998.

Ispričala je da su ona i njezini roditelji 2013. otišli u posjet Jani u njezin rodni grad Omice.

– Otišli smo tamo, a ja sam imala pismo za nju. Sreli smo je u njezinu vrtu, a njezina prva reakcija bila je otprilike: “Tko su ovi ljudi”. Rekla sam joj da igram tenis, da sam tek napunila 18 godina i zamolila je da pogleda kako igram ne bi li mi možda sugerirala na što moram obratiti posebnu pozornost i rekla kako mogu postati bolja tenisačica. Otad smo bile u stalnom kontaktu – otkrila je Barbora koja je prije ovog trijumfa u Parizu osvojila samo jedan naslov u pojedinačnoj konkurenciji, i to ove godine u Strasbourgu.

Za svoj trijumf Čehinja je dobila 1,4 milijuna eura (Pavljučenkova 750.000 eura), ali ono što je možda i vrednije, bodovi koje je osvojila u Parizu pomaknut će je s 33. na 15. mjesto WTA liste. To joj je, naravno, i najbolji plasman karijere, a dosad je to bio i spomenuto 33. mjesto. Krejčikova, naime, ove godine ima najbolju sezonu u životu i ona je toga više nego svjesna. I zato ne želi da se o njoj govori samo kao specijalistici za parove.

– Ne volim tu etiketu, nikad nisam željela biti stručnjakinja samo za parove. Prva dva Grand Slam naslova osvojila sam kad sam imala 22 godine. Nije li to prerano da ostanem bez ambicija u pojedinačnoj konkurenciji. Želim puno raditi, želim poboljšati svoju igru, a borit ću se jednako srčano i u singlu i u dublu. Dosad nisam imala puno uspjeha u pojedinačnoj konkurenciji, ali uvijek sam imala osjećaj da mi samo malo nedostaje i to se ovaj put i potvrdilo. Samo morate biti strpljivi i uporni – zaključila je.

O Krejčikovoj se još zna da dolazi iz Brna, da joj je trener bivši češki tenisač Petr Kovačka, da je tenis počela trenirati sa šest godina te da je gotovo sve trofeje u parovima (među ostalima i Roland Garros i Wimbledon u seniorskoj te Roland Garros, Wimbledon i US Open u juniorskoj konkurenciji) osvojila sa sunarodnjakinjom Katerinom Siniakovom. Ne smije se zaboraviti da Krejčikova ima i tri Grand Slam naslova u miksu (sva tri na Australian Openu), među ostalima je 2020. osvojila taj turnir i s našim Nikolom Mektićem.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.