HAJDUKOVO NOVO POJAČANJE

Nije dobio pravu priliku u Dinamu, ali Rudeš i Bišćan su ga afirmirali

Nije dobio pravu priliku u Dinamu, ali Rudeš i Bišćan su ga afirmirali
22.06.2022.
u 07:00
Poprilično je neobično da je ovako važan igrač za klub otišao na posudbu u slabije natjecanje, a o njegovoj važnosti dosta govori i činjenica da je čelništvo Vitorije na Tonija prvotno zalijepilo odštetnu klauzulu od 50 milijuna eura.
Pogledaj originalni članak

Na Poljud je za novu sezonu, nakon odlazaka nekolicine pojedinaca (Posavec, Ferro, Katić, Dolček), početkom tjedna stiglo i prvo ovosezonsko pojačanje. Toni Borevković (25), bivši hrvatski U-21 reprezentativac i stoper Vitorije iz Guimarãesa idućih će godinu dana provesti u Splitu na posudbi i odmah se priključio momčadi na pripremama u Bad Waltersdorfu gdje će biti u kadru za pripremne oglede protiv Cluja, HSV-a, Genta i Kisvárde.

107 nastupa u Portugalu

Prema cijenjenom izvoru nogometnog tržišta, Transfermarktu (na kojem je u trenutku pisanja ovog teksta upravo on najtraženiji igrač u svijetu), Borevković vrijedi tri milijuna eura, čime je na diobi 11. mjesta među hrvatskim stoperima. Istu procijenjenu vrijednost imaju i novo Dinamovo pojačanje pristiglo iz Atalante Boško Šutalo (22) te donedavni kapetan Rijeke i novi igrač Eintrachta iz Frankfurta Hrvoje Smolčić (21). Osim tržišne vrijednosti, valja naglasiti i Borevkovićevo iskustvo jer u svojim nogama već ima 107 nastupa u portugalskoj Ligi Nos, uz još 31 nastup u Prvoj HNL. Kako je i sam potvrdio, došao je u redove osvajača Kupa s velikim ambicijama.

– Moje ambicije poklapaju se s Hajdukovim, došao sam se boriti za titulu. Pratio sam Hajduk i Prvu HNL prošle sezone, drago mi je što smo osvojili trofej, malo nam je nedostajalo da uzmemo i drugi. Vjerujem da to možemo ostvariti u novoj sezoni.

No tko je Toni Borevković i kakav je bio njegov put? Kao i većina nogometaša iz Slavonskog Broda, počeo je svoj put kao klinac u Marsoniji. Njegov talent prepoznat je već u 15. godini kad je došao u Dinamovu nogometnu školu, no nakon pet godina provedenih u klubu nije bio zadovoljan prilikama koje je dobivao na kapaljku i otišao je u Rudeš gdje je pod Igorom Bišćanom osvojio Drugu HNL te nakon toga odigrao još jednu dobru sezonu u Prvoj HNL. Prepoznali su to skauti portugalskog Rio Avea te ga doveli u svoje redove.

Iako se u njegovoj obitelji navija za Dinamo, u vrijeme kad je igrao u Rudešu Borevković je izjavio da Dinamo nije njegov klub, nego Rudeš, pa je to nešto kasnije, u 2021. godini, objasnio.

– U Dinamu nisam dobio pravu priliku, nisu vjerovali u mene, a Rudeš me afirmirao. I zato sam to rekao. Ali to ne znači da mi se netko zamjerio, jednostavno sam bio u generaciji sjajnih igrača predvođenih Filipom Benkovićem – rekao je tada Borevković za Germanijak.

Nakon odlaska iz Rudeša nevjerojatno je kako je brzo postao standardni prvotimac Rio Avea, doslovno od prve utakmice. U svoje dvije sezone u tom klubu Borevković je bio drugi pa treći najuspješniji igrač lige u dobivenim duelima (nerijetko više od 80 posto), a Rio Ave je došao do sedmog pa petog mjesta. Stavimo to u kontekst: peto mjesto je najbolji plasman u povijesti tog kluba. Međutim, iduće sezone je na klupskom planu, nakon odlaska trenera Carlosa Carvalhala, situacija otišla malo nizbrdo i Rio Ave je ispao iz lige.

Sigurno znate za onu situaciju kad neki igrač pri ispadanju svojeg kluba u drugu ligu jednostavno mora napraviti transfer u neki drugi klub jer je njegova kvaliteta iznad tog ranga. Isto se dogodilo i Borevkoviću, koji je bio jedna od rijetkih svijetlih karika Rio Avea u toj težoj sezoni i odmah ga je zgrabila Vitoria iz Guimarãesa. Moramo uzeti u obzir da je Portugal po rangu šesta liga Europe (na rubu ulaska u lige petice), a u prvoj sezoni Borevković je sa svojom momčadi kao standardni prvotimac i njezin četvrti najvredniji igrač došao do šestog mjesta i Europske lige za predstojeću sezonu. Ispred njih su bili samo portugalska "velika četvorka" Porto, Sporting, Benfica i Braga te Gil Vicente.

Promjena klauzule

Poprilično je neobično da je ovako važan igrač za klub otišao na posudbu u slabije natjecanje, a o njegovoj važnosti dosta govori i činjenica da je čelništvo Vitorije na Tonija prvotno zalijepilo odštetnu klauzulu od 50 milijuna eura. Objektivno gledajući, ovaj potez sigurno nije bio jednostavan upravi Hajduka jer Borevković u Vitoriji nije bio igrač s klupe ili tribine, već iznimno važna karika u uspješnom pohodu na Europu. Kad na to dodamo da su Vitoria i Hajduk u posudbu ubacili klauzulu da bijeli mogu zadržati Borevkovića za samo milijun eura nakon posudbe, svjesni smo da je tu bilo puno nagovaranja i pregovaranja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
09:03 22.06.2022.

Nikad čuo za njega