prvi naš trener s eurotrofejem nakon 1990.

Navijači skandirali nakon finala: "Spahija, ostani!"

Foto: 'Goran Stanzl'
Navijači skandirali nakon finala: "Spahija, ostani!"
19.04.2010.
u 19:37
Deset godina nakon što je neočekivano postao seniorski trener u Ciboni, Šibenčanin Valenciju odveo do naslova pobjednika Eurokupa.
Pogledaj originalni članak

Otkako je posljednji hrvatski košarkaški trener osvojio neko europsko klupsko natjecanje prošlo je 19 godina.

Nakon Željka Pavličevića, europskog prvaka 1991. sa Splitom, gotovo dva desetljeća kasnije to je pošlo za rukom Nevenu Spahiji. Taj 47-godišnji Šibenčanin odveo je Valenciju do naslova pobjednika Ulebova Eurokupa, natjecanja koje je naslijedilo Kup Radivoja Koraća i Saportin kup.

Došlo vrijeme naplate

Spahija je u hrvatskoj košarci poseban i po tome što je trener s naslovima državnih prvaka u najviše zemalja - čak pet (Hrvatska, Slovenija, Litva, Izrael, Španjolska). Dosad je na međunarodnoj sceni ostajao uvijek korak-dva kratak.

S Cibonom je izgubio četvrtfinale Eurolige protiv Panathinaikosa (2000.), s Krkom je izgubio finale Ulebova kupa upravo od Valencije (2003.), s Hrvatskom je izgubio četvrtfinale Eurobasketa protiv Španjolske (2005.). No, očito je sada došlo vrijeme naplate svih tih iskustava.

Izborio Euroligu

Uspjeh ima dodatnu vrijednost jer je klub time stekao pravo nastupa u sljedećoj Euroligi. Uz čak četiri španjolska kluba s A licencijom (Real, Barca, Unicaja i Caja Laboral), drugačije se do Eurolige nije ni moglo.

– Nakon što je u klubu godinama trošen velik novac, ova je sezona pokazala da se do uspjeha može i s manjim proračunom. Dugo nisam vidio bolju obranu od naše u finalu protiv Albe – kazao je Spahija.

Njegov ostanak u klubu sada zagovaraju i navijači. U strahu da će ga preoteti netko bogatiji, na prizorištu velike pobjede skandirali su "Nevene, ostani!".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.