KOŠARKAŠ GODINE

Mulaomerović: Nikad i nigdje nije sramota raditi pa tako ni na Kosovu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Mulaomerović: Nikad i nigdje nije sramota raditi pa tako ni na Kosovu
02.02.2019.
u 20:37
- Azra, sestra moje supruge, igrala je na Kosovu, a nakon što je Veljko Mršić tu ponudu odbio, ja sam je prihvatio. Tražili su trenera i nisam puno razmišljao. U igračkom kadru ima potencijala. Nije to prvi red vrhunske košarke, no ima potencijala za razvoj.
Pogledaj originalni članak

Ako vas zanima kamo je iz hrvatske košarke nestao Damir Mulaomerović (44), nekad dugogodišnji reprezentativac a sada obećavajući trener, reći ćemo vam da je u Kosovu, i to u dvojnoj ulozi.

Već nemalo željan posla i tada već nestrpljiv, Mula je nakon jednogodišnje stanke prihvatio ponudu Košarkaškog saveza Kosova i preuzeo kosovsku reprezentaciju.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Damir Mulaomerović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Damir Mulaomerović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Damir Mulaomerović

- Azra, sestra moje supruge, igrala je na Kosovu, a nakon što je Veljko Mršić tu ponudu odbio, ja sam je prihvatio. Tražili su trenera i nisam puno razmišljao. U igračkom kadru ima potencijala. Nije to prvi red vrhunske košarke, no ima potencijala za razvoj.

Nakon nekog vremena, preuzeo je i njihov najjači klub Prištinu.

- Preuzimanje reprezentacije otvorilo mi je i taj posao jer su igrači i treneri iz Hrvatske na Kosovu popularni. Ondje su radili Pino Gjergja, Kurtović, Lutz, Kapov...

Težak kraj u Ciboni

Damirovi poslodavci zasad su zadovoljni trenerskim poslom koji obavlja. Kako i ne bi bili kada je Priština u prvenstvu bez poraza (15-0), a u Fibinu Europskom kupu prvi put u povijesti ušla je u drugi krug.

- Nikad i nigdje nije sramota raditi pa tako ni u Kosovu. Uostalom, bolje je raditi nego ne raditi. Da sam čekao nekoga u Hrvatskoj da me se sjeti, nikad ne bih radio. Neki ljudi u hrvatskoj košarci smatraju me hrvatskim trenerom, a ja sam se kao igrač bezuvjetno odazivao u reprezentaciju, čiji sam treći strijelac. Uostalom, igrao sam za Hrvatsku na četiri europska prvenstva i Olimpijskim igrama.

Koliko mu je bilo teško kada je bio bez posla?

- Nije mi bilo teško jer sam bio umoran od svih tih igara. Veći je problem bio izdržati posljednja tri mjeseca u Ciboni jer se vodstvo kluba s novim trenerom dogovorilo još u veljači. U dobrim sam odnosima sa Subotićem, no dogovarati se s trenerom za sljedeću sezonu u veljači, to je izvan svake pameti.

Nakon što mu se Cibona zahvalila na suradnji i angažirala dvostruko skupljeg Subotića, Mulaomerović je godinu dana bio bez angažmana.

- Nitko mi nije objasnio zašto ta suradnja nije nastavljena. Nitko to nije analizirao ni argumentirao, a nakon što smo u finalu posve neočekivano poveli protiv puno jače Cedevite s 2:1, ponudili su mi da budem pomoćnik treneru s kojim su se meni iza leđa dogovorili da preuzme momčad.

Kaže da je, između ostalih, tako odlučio čovjek koji više nije u Ciboni.

>> Hrvatska klapa himnom otvorila NBA utakmicu u kultnoj njujorškoj dvorani, plesao se i linđo

- Tadašnji sportski direktor Andrija Žižić imao je projekt svog brata i sve je radio u tu svrhu. A cijelo to vrijeme nisu bili korektni prema meni i momčadi jer smo bili pet-šest mjeseci bez plaće, a jedno vrijeme čak i bez nekih osnovnih stvari, ali to nismo iznosili u javnost nego smo trpjeli bez pomisli na štrajk. Nažalost, na kraju sam svoja potraživanja morao naplatiti preko Fibe, pri čemu je klub morao platiti i troškove postupka pa ga je sve došlo dvostruko skuplje, tako da se može postaviti i pitanje odgovornosti čovjeka koji vodi taj klub.

Razočaran je i zbog loših rezultata reprezentacije.

- Neuspjeh u kvalifikacijama za SP težak je udarac za hrvatsku košarku, no samo da ne bude uzaludan. Moramo iz toga izvući pouke i napraviti selekciju za budućnost, pri čemu se nikoga ne smijemo odreći jer nemamo toliki izbor da bismo to mogli učiniti. U reprezentaciji mora biti discipline, a onaj tko se toga ne drži, kako god se zvao, mora iz nje van.

Šarić ima kredit

U izboru za najboljeg košarkaša sezone, Mula se odlučio za Bojana Bogdanovića.

- On je nedodirljiv u mojem izboru. Rijetko se može vidjeti da netko ima takav urođeni predvodnički karakter i da se može prilagoditi svakoj situaciji.

Od drugog do četvrtog mjesta su bivši igrači kluba za koji je i on nekad igrao (KK Zagreb) i kojeg više nema.

- Luka Žorić bio je najkorisniji igrač ABA lige. U zrelim je godinama i dat će puno Zadru. Šarić u drugom dijelu godine nije bio na svojoj razini, no ima kredit zbog talenta i predanosti. Razmjena iz Philadelphije u Minnesotu nije mu uopće sjela, Sixersi su mu puno više odgovarali po načinu igre. Mario Hezonja nije baš najsretnije prošao u izboru klubova. Kvalitetan je igrač, ali je preskočio nekoliko stuba. No, radi se o izvanrednom talentu i bez obzira na to što ima mušica, od njega nikad ne bih odustao.

Na petom je mjestu Ivica Zubac.

- Veliki je talent i tjelesno u optimalnom stanju jer inače ne bi igrao u NBA ligi s obzirom na to da vrijeme teških centara prolazi. Vodio sam ga u Ciboni, no razočarao me odlaskom usred sezone, ali je igrački doista dobar.

Mulaomerovićev izbor:
1. Bojan Bogdanović (Indiana/Washington) 10
2. Luka Žorić (Cibona/Zadar) 7
3. Dario Šarić (Philadelphia/Minnesota) 5
4. Mario Hezonja (Orlando/New York) 3
5. Ivica Zubac (LA Lakers) 1

Foto: Reuters/Pixsell
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/Pixsell
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/Pixsell
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/Pixsell
Bojan Bogdanović

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar comandante
comandante
22:00 02.02.2019.

bravo Mula i sretno!!!

NE
Nenadnbgd
12:34 03.02.2019.

To Mula, trebamo pomagati našu braću