Bruno Bošnjak

Moji su roditelji puno više patili od mene

21.03.2018.
u 15:38
Službeni dio dočeka u hotelu Antunović ovom simpatičnom snowboarderu dao je do znanja da je i državnim institucijama njegov domet važan
Pogledaj originalni članak

Koliko je velika njegova bronca – prva hrvatska medalja osvojena na Paraolimpijskim igrama – Bruno Bošnjak (34) uvjerio se tek jučer po 30-satnom povratku paraolimpijske reprezentacije u Zagreb. Službeni dio dočeka u hotelu Antunović ovom simpatičnom snowboarderu dao je do znanja da je i državnim institucijama njegov domet važan. Izmijenilo se čak sedmero govornika, među kojima je bila i državna tajnica za sport Janica Kostelić.

– Znao sam da je to nešto veliko, da sam se upisao u povijest, no tek sada shvaćam koliko je to i Hrvatskoj važno, čak i ljudima koje ne poznajem, pa se nadam da će to donijeti nešto sportašima s invaliditetom.

Stradao kao sportaš

Predigra tome bio je spontani doček u zagrebačkoj zračnoj luci koji ga je pomalo i ganuo. Njega, Hrvata koji već više od četvrt stoljeća živi u Austriji, dočekali su prijatelji iz Dubrave koji su mu doček priredili i kasno navečer na veselici u njegovu starom kvartu.

– Moj krsni kum dr. Krešimir Starčević organizirao je da nas dočekaju tamburaši, i to ne bilo kakvi, nego oni elitni kao što su Gazde. A ja obožavam tamburašku glazbu. Slušam ja i modernu glazbu, no tamburice su neka vrsta moje veze s domovinom, odmah mi potaknu patriotske misli, raznježim se....

– Najprije sam se s roditeljima odselio u Klagenfurt, a poslije sam se, radi studija mehatronike, preselio u Linz. Tako ću i ovu medalju s prijateljima slaviti na te tri lokacije.

Nije zaboravio zahvaliti roditeljima za koje je kazao da su s njim, nakon njegove dvije velike nesreće, prošli jako puno.

– Njihove muke bile su veće nego moje. Prva nesreća dogodila se pri nastupu u snowboardu kada mi se zdrobio peti vratni kralježak, a druga nakon pada s brdskog bicikla kada sam slomio drugi i treći vratni kralježak. Oni su očito puno znali o stanju moje kralježnice te da to baš i ne izgleda dobro, jer postojala je opasnost da ostanem u kolicima. Bojao sam se da me neće podržati, pogotovo nakon druge nesreće, no oni su se maknuli u pozadinu. Osjećao sam da su se borili da mi pokažu da im je to u redu, a znam da im je bilo teško jer su me uspoređivali sa sinom od prije nesreće, no ja sebe nisam tako gledao. Zapravo, znao sam da mi nije prerezana leđna moždina i da se mogu oporaviti. Na koncu su i oni shvatili da je moj život moj i da bez toga ne mogu pa me za vrijeme ovih Igara i mama prvi put gledala bez straha dok sam vozio i to mi je jako puno značilo. Jer ne želim da žive u strahu.

Lijeva strana jako oštećena

A tako je i bilo. Oporavio se do mjere da može sam upravljati automobilom bez posebnih prilagodbi.

– Imam automatik i to je sasvim u redu. Meni lijeva ruka ne funkcionira najbolje, no šaka mi se zbog spazma stisne tako da mogu čvrsto držati volan. Bilo mi je čudno da mi nisu uzeli vozačku jer u takvim situacijama mnogi ostanu bez nje pa moraš ponovno polagati vozački, no ja nisam morao.

Osim lijeve ruke, kod njega je problematična i lijeva noga.

– Lijeva mi je noga dosta ukočena i to je kategorija invaliditeta po kojoj se ja natječem. S obzirom na problem s lijevom rukom, ja se na startu ne mogu najbolje odgurnuti pa to moram nadoknađivati na stazi.

Kaže da je u Pyeongchangu prvi put imao ono što drugi imaju cijele sezone.

– Ja uz sebe imam trenera Tomljanovića, koji radi četiri posla istodobno, a veliko olakšanje bilo bi mi kada bih imao pravo na fizioterapeuta. Jer, što se više napinjem, to mi se više stvrdne mišić, a u snowboardu je izuzetno važno da ste “mekani”. I zato bi mi bilo jako važno da me fizioterapeut može pripremiti za utrku kao što je to bilo sada na ovim Igrama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.