EP U KARATEU

Mirna Šenjug zlatna, Čelan srebrna u Ateni!

Foto: Dražen Brajdić
Mirna Šenjug (1)
Foto: Dražen Brajdić
Mirna Šenjug (1)
Foto: Dražen Brajdić
Mirna Šenjug (1)
Foto: Dražen Brajdić
Ana Marija Čelan (1)
Foto: Arhivska fotografija
Ana Marija Čelan (1)
07.05.2010.
u 18:21
Hrvatske karatistice iz Atene nakon prvog dana osvojile su dvije medalje - zlatnu iz kata te srebrnu u teškoj kategoriji.
Pogledaj originalni članak

Tko se tome mogao nadati da će hrvatski karataši već prvog dana Europskog prvenstva u Ateni nastupiti u dva finala!? Virovitička katašica, 27-godišnja Mirna Šenjug, svoju je priliku još jednom pozlatila, a 22-godišnja Ana Marija Čelan (preko 68 kg) ovaj puta je ostala na srebrnoj stubi.  

Prije natjecanja Šenjug je prijavila veliku nervozu:

- Pripremila sam samo dvije kate, dalje od toga nisam razmišljala.

Unatoč tome, Šenjug se, barem prividno, prošetala do finala. Imala je bolje ocjene od Estonke Mottus (4:1), Slovakinje Bošnjakove (4:1), Turkinje Akarsu (4:1) i svjetske doprvakinje Talijanke Battaglie (4:1) da bi u borbi za zlato pobijedila Francuskinju Scordo (3:2).

- Baš za toliko je bila bolja – kazivao je izbornik Maks Šenjug nazvavši finalnu izvedbu odveć stisnutom, ali dovoljno dobro za zlato.  

Na svom 11. europskom prvenstvu, Mirna je izborila 11. seniorsku medalju na velikim svjetskim natjecanjima. Jednako dobro zvuči i to da joj je ovo peta uzastopna kolajna na europskim prvenstvima.

- Da ne osvajam medalje već bih se ostavila karatea. Drži me draž pobjeđivanja - iskrena je bila financijska analitičarka iz Varaždinske banke.

Svakodnevni treninzi nakon posla i trenažni vikendi su se opet isplatili. Osim tate Maksa, uglednog virovitičkog kirurga, inače trenera i izbornika, uz Mirnu su i ovaj put bili mama Dubravka i mlađi brat Maks Luka (13). Uz Ana Mariju bio je njen otac Stjepan, ujedno i predsjednik Hrvatskog karate saveza.

- Jesam li sad samo predsjednikova kći? - pitala nas je Ana Marija nakon što je u polufinalu pobijedila legendarnu Turkinju Aras (1:0).

Najbolju našu teškašicu u karataškim krugovima pratio je glas da u Hrvatskoj osvaja medalje zato što je predsjednikova kći. Ona je to demantirala lani u Zagrebu osvojivši europsku broncu, a potom i jučer u Ateni.

- Moja kćer je najbolja kad se bori protiv najboljih - uvjeravao nas je prije turnira tata Čelan.

A tako je doista i bilo. Na putu do finala Ana Marija je dobila tri tijesne borbe - Grkinju Karipidou (1:1, na preglasavanje), veliku šampionku Španjolku Gomez (1:0) i Aras (1:0). Za pobjedu u polufinalu morala je pretrpiti nekontrolirani udarac u lice od strane Turkinje  koja je samo šest sekundi do isteka borbe sankicionirana kaznenim bodom.

Kada je u finalu izgubila od tamnopute Nizozemke Nartan (0:2), Ana Marija nije dala suzama van. Tješila se:

- Ne smijem biti tužna. Sa 22 godine imam europsko srebro. Žalim jedino što izbornika Galina nisam pobjedom natjerala na počasni krug oko dvorane. No, ako u nedjelju osvojimo ekipnu broncu trener će morati napraviti po 40 trbušnjaka i sklekova.

Prvog dana EP-a nastupilo je još petero hrvatskih natjecatelja od kojih je najdalje dogurala Azra Saleš (do 68 kg). U borbi za polufinale Riječanka je izgubila od Fanjat (0:3), iste one Francuskinje koju je na prošlom Europskom prvenstvu u zagrebačkom finalu pobijedila Petra Volf. Miroslav Maričević (84 kg) i Pero Vučić (+ 84 kg) prošli su jedno kolo, a na prvoj prepreci zapeli su Marijan Bračić (75 kg) i Ivan Ermenc (kate).

U subotu će u borilište još dva velika hrvatska aduta – branitelji europskog trona Danil Domdjoni (60 kg) i Jelena Kovačević (55 kg).Drugog dana nastupaju još i Margarita Martina Kraljić (50 kg), Nikola Šoić (67 kg) i Ivana Bebek (61 kg). U borbu za zamišljenim suparnicama ponovo će i Šenjug koja će sa svojim partnericama, sestrama Vujčić (Valerija i Nikolina) pokušati osvojiti medalju i u katama ekipno.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.