UŽIVANCIJA

Maršal Broz: S Nikom smo među tri u Europi!

Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
Maršal Broz: S Nikom smo među tri u Europi!
16.10.2013.
u 08:00
No, ovo što "maršal Broz" radi kod Nike Kovača podsjeća na vrijeme genijalnoga dirigenta Luke Modrića u vrijeme Slavena Bilića u selekciji do 21. Brozović sad ima šest pogodaka u četiri nastupa za male vatrene
Pogledaj originalni članak

S ovim herojima iz Lugana, dečkima koje tako sjajno vodi Niko Kovač, napokon se nazire svjetlo na kraju tunela kad su u pitanju europska prvenstva igrača do 21 godine. Četiri blistave pobjede na startu ciklusa, od toga dvije protiv favorita skupine Ukrajinaca i Švicaraca u gostima, nude veliku priliku – prvi plasman na EP nakon 2004. godine, a potencijalno i prvi odlazak nogometaša na Olimpijske igre, u Rio 2016. godine.

Kod Kovača se očito mogu dogoditi razna čuda, a jedno od njih svakako je eksplozija Marcela Brozovića, 21-godišnjaka iz Okuja, čiji je talent već dulje pod sumnjom. Jedino se Ante Čačić od Dinamovih trenera zauzimao za pojačanje iz Lokomotive, koje u Dinamu još nije doživjelo pravu afirmaciju.

No, ovo što "maršal Broz" radi kod Nike Kovača podsjeća na vrijeme genijalnoga dirigenta Luke Modrića u vrijeme Slavena Bilića u selekciji do 21. Brozović sad ima šest pogodaka u četiri nastupa za male vatrene, što je, primjerice, samo gol manje od Eduarda u cijelom ciklusu 2005./2006. A najbolje od Marcela možda tek dolazi...

U Dinamu zadnji vezni

U reprezentaciji zabijate kao na traci, u Dinamu samo jedan gol ove sezone. U čemu je tajna?

– Kod Nike Kovača igram polušpicu, u Dinamu zadnjeg veznog, dalje sam od gola – pričao je jučer Brozović nakon povratka iz Švicarske. – Što više volim igrati? U reprezentaciji imam više slobode, eto i zabijam više, ali ipak se bolje osjećam na mjestu zadnjeg veznog, jer tu imam više dodira s loptom, više mogućnosti za kreaciju.

Majstor ste slobodnjaka, sjajno ste zabili Lihtenštajnu i Švicarcima, a u Dinamu niste ni blizu kad je slobodan udarac?

– U Dinamu to radi Sammir. Ja nisam izveo ni jedan ove sezone – sliježe ramenima Brozović.

Možda i Proferor napokon progleda i u svlačionici ugleda "Bobana" Brozovića. Takvu mekoću, osjećaj za slobodnjak, za vrhunsko prebacivanje živoga zida u Dinamu odavno nitko nije imao. Može li se uopće netko sjetiti kad je Sammir zabio gol iz slobodnjaka?

– Dogovor kod slobodnjaka u Luganu bio je da ne puca Kovačić, nego ja. On je samo preskočio loptu, a ja izveo. Tako je to kod Nike Kovača; sve se unaprijed zna, tko puca slobodnjake s koje strane, tko gdje stoji u prekidima... Sjajno je sve isplanirano, organizirano, a mi ga dobro pratimo. Bio je veliki igrač, užitak nam je raditi s takvim izbornikom – dodaje Brozović.

Koji vam je pogodak iz kolekcije dragulja ove sezone najdraži?

– Taj u Švicarskoj, pa onda onaj u Beču...

Gdje biste smjestili mladu reprezentaciju u europskim okvirima?

– Danas smo među tri najbolje reprezentacije u Europi! – zaključuje Brozović, uz nadu da će i izbornik Štimac prepoznati njegove kvalitete i uvrstiti ga u A reprezentaciju.

Izbornikov 42. rođendan

Niko Kovač jučer je proslavio 42. rođendan i za poklon dobio najveću pobjedu u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. Ali, koliko god slatka bila pobjeda nad Švicarcima, Niko neće poletjeti...

– Daleko smo još od EP-a, čeka nas još dosta posla...

Već sljedeći mjesec Švicarci dolaze na uzvrat u Pulu, najvjerojatnije mnogo jači nego u prvoj utakmici u Luganu. Naime, izbornik A-vrste Ottmar Hitzfeld kolegi iz mlade vrste Tamiju nije prepustio čak petoricu mladih reprezentativaca, među ostalima i Josipa Drmića.

Kako je sad Švicarcima upitno drugo mjesto i ulazak u dodatne kvalifikacije (u koje ide i prvi u skupini), može se očekivati da će to sljedeći mjesec biti sasvim nova reprezentacija. Kovač to dobro zna i zato povlači ručnu kočnicu...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.