REKLA I KAKO PROVODI DANE

Lijepa Hrvatica objasnila zašto se Hrvatska godinama ne može pomaknuti s dna

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ana Konjuh
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Ana Konjuh, Donna Vekić i Iva Majoli
Foto: Robert Anić/Pixsell
Ana Konjuh
Foto: Robert Anić/Pixsell
Ana Konjuh
Foto: Robert Anić/Pixsell
Ana Konjuh
17.03.2020.
u 19:27
Ni prije nisam nešto puno izlazila, pa se moj život i nije nešto posebno promijenio. Odgovara mi da ostanem doma. Nakon što odradim dva do tri treninga, teniska i kondicijska, imam vremena i volje samo pogledati neki film ili malo čitati, kaže Ana
Pogledaj originalni članak

Iako ima samo 22 godine, dubrovačka tenisačica (sa zagrebačkom adresom) Ana Konjuh već iza sebe ima važne uspjehe: osvojila je turnir u Nottinghamu (2015.), bila u četvrtfinalu US Opena (2016.), u Wimbledonu stigla do četvrtog kola (2017.), nakon čega je stigla i do plasmana karijere – 20. mjesta na WTA listi. Karijera bi joj bila još uspješnija da nema, sada se već može reći, kroničnih problema s desnim laktom. Ipak, Ana se ne predaje, ovih dana intenzivirala je treninge na terenima HTK Zagreba pokraj Hotela Panorame i – usprkos teškoj situaciji zbog epidemije koronavirusa – sprema se za novi povratak.

– Ja sam i planirala povratak krajem travnja, pa se nadam da će se to tad i dogoditi, da pandemija koronavirusa neće dovesti do daljnjeg otkazivanja teniskih turnira. Sad radim ono što kao i ostali jedino i mogu, treniram – kazala nam je na početku razgovora.

Kako vaš lakat podnosi napore?

– Dobro je. Lakat tu i tamo zasmeta, pa ponekad prekinem neke serije udaraca, ali evo zadnji trening odradila sam gotovo 100 posto.

Vidimo na fotografijama objavljenim na Instagramu da dižete čak i utege?

– Ma, da, radim sve što je potrebno. Ponekad u prirodi, na Jarunu, ponekad u teretani. Uglavnom, podnošljivo je, doktori su mi i rekli da će nekih dana više boljeti, nekad manje, ovisno o opterećenju, promjeni vremena... Nastojim naći sredinu, da odradim najviše što mogu, a da ne iritiram lakat previše. I to mi uglavnom uspijeva.

Jahanje konja nije me privuklo

Čak ste četiri puta operirali desni lakat, dva puta u Hrvatskoj, dva puta u SAD-u. Koliko ste ukupno zbog toga pauzirali?

– Pa, ukupno gotovo tri godine. Ovo mi je najdulja pauza, ne igram još od veljače prošle godine.

Jeste li u bilo kojem trenutku pomislili “s tenisom je gotovo, morat ću se baviti nečim drugim”?

– Zasad razmišljam samo o tenisu, nemam plan B. Oduvijek sam se željela baviti tenisom, posvetila sam mu cijeli život, i dat ću sve od sebe da se vratim.

Kako ide suradnja s trenerom Antonijem Veićem?

– S Veićem sam od kraja 2017. godine i dobro se znamo, iako je on neko vrijeme, dok sam se ja oporavljala od operacije, pomogao i Borni Ćoriću. Antonio je fantastičan, imamo super atmosferu, igramo neke igrice da ne bude monotono, pozdravljamo se laktovima... Cijeli tim je izvrstan, a tu moram istaknuti i svojeg sparing-partnera Joška Topića, također bivšeg tenisača.

Što ima novoga u obitelji, kako su vaše sestre, vidimo da ste čak i dvostruka teta?

– Da, moja najstarija sestra Andrea ima dvije djevojčice. Ona je inače na petoj godini ekonomije, jedna je od najboljih studentica i pomaže tati u obiteljskoj firmi. Antonija završava studij medija u Dubrovniku, a Antea je najmlađa, ide u srednju školu i ima konja.

Jeste li i vi jahali tog konja?

– Jesam, dva puta, ali nije me to nešto posebno privuklo.

Kad se budete vraćali turnirima imat ćete zaštićeni renking?

– Da, imam zaštićeni renking – to je 255. mjesto – i moći ću ga koristiti na šest turnira. Šteta što ga nisam dobila na nekoj boljoj poziciji, loš sam tajming izabrala, ha-ha..., ali ozljede i operacije teško je planirati.

Nisam cura od izlazaka

Kako gledate na situaciju u reprezentaciji? Nikako da se pomaknemo s dna?

– Žao mi je što ove godine nisam mogla pomoći, a nije ni Donna bila u stanju doći. Nema u reprezentaciji nikakvih sukoba među igračicama, ja sam dobra sa svima, s Donnom, kao i s Petrom koja, na žalost, ima kroničnih problema s leđima.

Pa, dobro zar se vi ne možete dogovoriti i jedne godine reći: ovaj put se idemo okupiti sve i napokon izvući reprezentaciju iz Euroafričke zone?

– Nismo dosad imale sreće, mučile su nas ozljede, ali mislim da ćemo to u budućnosti učiniti.

Bojite li se vi koronavirusa?

– Ne bih rekla da se bojim, ali nije mi svejedno. Situacija iz dana u dan postaje sve ozbiljnija i mislim da svi zajedno moramo poslušati stručnjake i promijeniti svoje ponašanje i navike. Ne smijemo biti neodgovorni, ni prema sebi ni prema drugima. Ljudi moraju paziti što rade, gdje idu, izbjegavati veće skupine. Znam da i ekonomija pati, ali životi su najvažniji.

Kako ste se vi prilagodili tome?

– Ni prije nisam nešto puno izlazila, pa se moj život i nije nešto posebno promijenio. Odgovara mi da ostanem doma. Nakon što odradim dva do tri treninga, teniska i kondicijska, imam vremena i volje samo pogledati neki film ili malo čitati.

Što čitate?

– Čitam biografske knjige Marije Šarapove i Andrea Agassija. Vrlo su iskrene i – poučne. Možda mi pomognu da ne napravim neke od pogrešaka koje su oni napravili – uz osmijeh je na kraju napomenula Ana.

>>>> Pogledajte kako razgovarati s djecom o koronavirusu

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TR
Travno221
21:50 17.03.2020.

Da nije dobra, ne bi bila 20. na svijetu. Nema joj druge, mora stisnuti zube i boriti se.

ZE
Zekonja
21:25 17.03.2020.

Super je objasnila, fantasticno. 255. na wta listi bas i nije neki uspjeh, mozda da i njoj tata kupi konja.