HNL: DINAMO - OSIJEK

Krznar za spas opet protiv Bjelice, Kek u niskom startu

Foto: RADOVAN STOKLASA
World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Slovakia v Slovenia
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Mostar: Braća Mamić na nogometnom derbiju FK Velež - FK Sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Bivši trener Dinama Zoran Mamić na utakmici Željezničara i Citya u Tuzli
20.11.2021.
u 13:00
Tako mirni, staloženi i marljivi Krznar danas drugi put u posljednja tri mjeseca vodi bitku za ostanak na Dinamovoj klupi, ponovno protiv Bjelice. Je li to dobra vijest za Krznara, za Bjelicu ili za – Keka?
Pogledaj originalni članak

Koliko je u ovom trenutku čvrsta pozicija Damira Krznara na Dinamovoj klupi i koliko je realan dolazak Matjaža Keka u Maksimir? Čini se da je, barem ovaj prvi dio, prilično egzaktan: pobijedi li Krznar danas Osijek (Maksimir, 15 sat), kupit će si mir na neko vrijeme.

Ne pobijedi li pak danas u derbiju, Krznarova pozicija bit će poljuljana. I tada bi opcija s Kekom mogla zaživjeti. Ne odluče li se pak Mamići u slučaju neuspjeha s Osijekom na hitan zahvat s trenerom, tada bi o Krznarovoj sudbini odlučivala utakmica s belgijskim Genkom u četvrtak u Zagrebu.

04.11.2021., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Europska liga, skupina H, 4. kolo, GNK Dinamo - Rapid Wien.

Vezano za cijelu ovu konstrukciju, još jedna zanimljiva činjenica, a ne nagađanje: Kek na stolu ima novi ugovor sa Slovenskim nogometnim savezom za sljedeći kvalifikacijski ciklus, ali oklijeva ga potpisati. I to nešto govori...

Teško je već ući u trag prvome spominjanju dolaska Matjaža Keka u Dinamo. Tako mu je ovo već treća ili četvrta “selidba” u Maksimir, prva nakon ljeta 2020. godine, kada je i bio u Zagrebu na pregovorima u Dinamu, ali onda se koncepcijski razišao s Mamićima. I potpisao novi ugovor u Ljubljani.

Dva neuspješna ciklusa

Zašto bi sada, godinu i pol poslije, Kek bio fleksibilniji i prilagodljiviji u eventualnim pregovorima s Dinamom, i zašto bi uopće Dinamo sada imao potrebu za Kekom? Osobito u svjetlu činjenice da Kek kao izbornik Slovenije iza sebe ima dva neuspješna kvalifikacijska ciklusa. U oba, za Europsko prvenstvo 2020. i za Svjetsko prvenstvo 2022., u skupinama je zauzeo četvrto mjesto. U prvom ciklusu ispred njega bili su Poljska, Austrija i Sjeverna Makedonija, a u drugome Hrvatska, Rusija i Slovačka.

Je li to preporuka za klupu Dinama ili bi se u ovom nagađanju oko preuzimanja Dinama razdvajalo vođenje reprezentacije i vođenje kluba kao dvije različite discipline? I bi li Mamići zanemarili činjenicu da se Kek nekoliko puta deklarirao kao – hajdukovac? Očito da, jer Matjaž Kek u posljednjih je petnaest sezona jedini trener koji je Dinamu preoteo naslov prvaka, 2017. godine s Rijekom. A kada bi se pojavio i proplamsaj toga da bi im sada isto mogao učiniti i Nenad Bjelica s Osijekom, Mamići bi to sigurno sasjekli u korijenu.

Foto: RADOVAN STOKLASA
World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Slovakia v Slovenia

Usput rečeno, slovenski mediji početkom ovoga mjeseca nagađali su i da Matjaž Kek preuzima Hajduk. Što također nije nova konstrukcija, budući da je Slovenac figurirao za trenera bijelih i krajem 2019. godine. Tada su u Splitu izabrali Igora Tudora. Uglavnom, Kek je stalno tu negdje, stalno blizu Hajduka i Dinama, a nikako da sleti. Tko zna, možda se u sljedećih nekoliko dana sve okrene...

A kako kod braće Mamić kotira Damir Krznar? Kako saznajemo, Dinamov trener prolaznu ocjenu u Međugorju drži ne samo kao osvajač dvostruke krune 2021. godine (što Dinamo nije ostvario 2019. i 2020. godine), kao krvnik Tottenhama i kao legitiman kandidat za novo europsko prezimljavanje, nego i kako trener koji “ima smisla za suradnju”. Krznar se tako, ne stavljajući u prvi plan svoju trenersku statistiku, ne libi koristiti i u izlog za prodaju stavljati mlade snage, Bulata (20), Baturinu (18) ili Šutala (21), dok je Franjić (21) već stožerni igrač. Ne bi svaki trener na takav način njegovao interese kluba.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Bivši trener Dinama Zoran Mamić na utakmici Željezničara i Citya u Tuzli

Krznar je nakon 13 utakmica u Hrvatskoj ligi ove sezone osvojio 27 bodova, tri manje od Zorana Mamića u prošloj u istome razdoblju, dok je u Europskoj ligi za sada na šest osvojenih bodova, dok ih je Zoran u ovo doba prošle godine imao dva više.

Također, Krznar ma klupi Dinama u sedam nastupa u derbijima protiv Hajduka, Osijeka i Rijeke nije doživio nijedan poraz. Ima tri pobjede i četiri remija.

Naizgled, Damir Krznar ima situaciju pod kontrolom, ali opet, ovo je Dinamo, i samo jedan pogrešan korak može biti koban za trenera. Osobito ako ti taj pogrešan korak potpiše Nenad Bjelica, i ako Dinamo zbog toga izgubi korak za vodećim momčadima u Hrvatskoj ligi.

Česti usponi i padovi

I to je ono što se Krznaru zapravo najviše stavlja na teret; da mu momčad postojano oscilira. Briljantna pobjeda nad Genkom u gostima 3:0, pa čupanje boda s Rijekom (3:3), pa slom s Rapidom u Beču (1:2), pa veličanstven povratak protiv Rapida u Zagrebu (3:1). Pa onda poraz od Lokomotive (0:1), uz pet promašenih zicera.

Tako mirni, staloženi i marljivi Krznar danas drugi put u posljednja tri mjeseca vodi bitku za ostanak na Dinamovoj klupi, ponovno protiv Bjelice. Je li to dobra vijest za Krznara, za Bjelicu ili za – Keka

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IS
istina00
17:21 20.11.2021.

smijeniti krzara odmah,pojma nema!

MI
mirko0410
13:26 20.11.2021.

Pustite Krzanra i Dinamo na miru, kakav Kek kaj bi on u Dinamo. Pišete samo da pišete,