Hrvatski stručnjaci

Katalinić: Lovren ponovno vatreni? U redsima je standardan, sve sam rekao

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Dejan Lovren
Foto: Reuters/PIXSELL
Dejan Lovren
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
10.06.2013., Koprivnica - Nakon jutarnje prozivke igraci NK Slaven Belupa odradili su kasno popodne prvi trening na pomocnom igralistu. Ivan Katalinic, Josip Omrcen Ceko. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Croatia v Portugal - UEFA Euro 2016 - Round of 16 - Stade Bollaert-DelelisCroatia's Ante Coric (left) and Croatia's Ivan Strinic battle for the ballMike Egerton Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
20.04.2012.,Zagreb - 27. kolo MAXtv Prve lige, NK Zagreb - NK Inter Zapresic. Ilija Loncarevic, Drazen Besek Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Dejan Lovren
28.06.2016.
u 18:30
Francuski ožiljci još neće zacijeliti, a za nešto više od dva mjeseca počinju novi izazovi za našu nogometnu reprezentaciju
Pogledaj originalni članak

Sprdamo se s Ronaldom, a zanemarujemo to što se on posve podredio momčadi i nije težio samoisticanju, naglašava Ilija Lončarević.

Francuski ožiljci još neće zacijeliti, a za nešto više od dva mjeseca počinju novi izazovi za našu nogometnu reprezentaciju. Već 5. rujna ugostit ćemo Tursku u kvalifikacijama za SP (pred praznim maksimirskim tribinama!), počinje novi ciklus i nameće se pitanje kakvu ćemo Hrvatsku gledati u tim izlučnim utakmicama za odlazak u Rusiju 2018.

Netko novi će bljesnuti

Hoće li jezgru momčadi činiti ovi igrači ili su potrebna osvježenja? Uz logičnu pretpostavku da će izbornik ostati Ante Čačić, odgovor na pitanje o igračima potražili smo u razgovoru s dvojicom naših iskusnih nogometnih stručnjaka, Ivanom Katalinićem (65) i Ilijom Lončarevićem (71). Katalinić je najprije rekao:

– Ne bi trebalo raditi temeljne promjene, ovaj naraštaj igrača definitivno je sposoban izgurati još jedan kvalifikacijski ciklus. Neki će, istina, otpasti, bila su na EP-u 23 igrača, a za pojedinačne utakmice neće trebati više od 20 igrača. Posegnut će se i za novim imenima. Možda će za dva mjeseca netko bljesnuti, to se neće moći ignorirati – smatra Katalinić.

Treba li računati na Dejana Lovrena?

– Gledajte, Lovren je standardni igrač Liverpoola! Sve sam rekao. S njim se mora razgovarati i otvoriti mu vrata povratka u nacionalnu vrstu. Nikad se ne bih odrekao takvoga igrača – kaže Katalinić.

Na pitanje treba li Čačić ostati na klupi, Lončarević je rekao:

– Nije na meni da procjenjujem neke stvari o kojima ionako drugi odlučuju! Trenere se u nas nimalo ne sluša niti valorizira, kao da ne postojimo, kao da su ovu reprezentaciju i ove igrače stvorili Mourinho, Wenger ili Ferguson, a ne hrvatski treneri! I stoga moje mišljenje o tome treba li Čačić ostati izbornik uopće nije važno – objasnio je Lončarević i dodao:

– Uoči Eura rekao sam da ovoj momčadi ne treba trener za prolazak skupine, ali je zato struka iznimno važna već na prvom sljedećem koraku. Dosadašnji izbornici, ne samo Čačić, zanemarili su nešto najvažnije u modernom nogometu – morali su u suradnji s klupskim trenerima pronaći korektora veznog reda, klasičnog zadnjeg veznog igrača! Od prestanka igranja Ognjena Vukojevića za reprezentaciju muči nas taj problem, bilo je to vidljivo i na SP-u u Brazilu 2014. Badelj je, istina, korektno odradio tu ulogu, ali on ipak nije po vokaciji taj igrač, bez kojeg se ne može zamisliti nijedna ozbiljna i jaka reprezentacija. Stoga moramo za idući kvalifikacijski ciklus jednostavno izmisliti takvoga igrača, neophodnog za ozbiljan rezultat – govori Lončarević, a osvrnuo se i na dvoboj s Portugalom:

– Zanimljiva su ta naša razmišljanja, “sprdamo” se s igrom Portugala i Ronaldom koji je samo jednom tukao na vrata. A zanemarujemo da se taj isti Ronaldo posve podredio momčadi i nije težio samoisticanju, a Portugal je napravio sve da uđe u četvrtfinale. K tome, iako imamo po imenima kvalitetniju momčad od Portugala, ipak nismo uspjeli igru odvesti na svoj mlin.

Treba li osvježiti ovu momčad uoči novih utakmica?

Jezgra momčadi treba ostati

– Koliko smo god veliki rasadnik nadarenih igrača, ipak nemamo previše novih rješenja. Jezgra ove momčadi svakako treba ostati...

Na čelu s kapetanom Srnom, koji je najavljivao oproštaj, no izbornik Čačić govori da će kapetan i dalje predvoditi ove dečke?

– To je osobna Srnina stvar, on je zadužio hrvatski nogomet i ima pravo odlučiti što i kako dalje. Oprosti li se, bit će to veliki gubitak, ne samo u igračkom smislu, iako će ga igrački dobro nadomjestiti Vrsaljko.

Je li Strinić konačno rješenje za lijevi bok ili treba tražiti novoga igrača?

– Uvijek treba tražiti boljeg iako je Strinić zadovoljio na Euru – smatra Lončarević.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

Avatar MK
MK
23:07 28.06.2016.

Italija 68 prkršaja 13 zutih, Madarska 58 prekršaja 12 zutih, Island 57 prekršaja 11 zutih, Portugal 60 prekršaja 3 zutih... (Hrvatska 50 prekršaja, 8 zutih)... Specijalno blag tretman po redosljedu uzivali su Portugal, Rusija, Engleska, Španjolska, Wales, Švedska... Specijalno strog tretman imale je Albanija... Portugal iskače iz svih okvira... Prosjek je 7 prekršaja = 1 zuti - Hrvatska je ispod prosjeka Eura na 6,3 prekršaja za jedan zuti a Portugal ima 20 prekršaja za jedan zuti... Ovo nije normalno - a mimpričamo o Ante Čačiću!

LJ
LJU39
21:44 28.06.2016.

kakav lovren..bahatim nema mjesta pa odbrana je dobra i bez njega..a kate ti bi i guzicu dao jer nemas obraza i karaktera pa bi lovrena uzeo..nek on razmislja zasto nema mjesta u repki i nek se postidi drugi igraca i svoga jezika.

IV
ivan968
18:53 28.06.2016.

a jeste pametni