SRETAN ROĐENDAN

Kako je Cristiano s 36 godina još uvijek mašina? Prehrana, treninzi, skupi preparati...

Foto: Jonathan Moscrop/Newscom/PIXSELL
Kako je Cristiano s 36 godina još uvijek mašina? Prehrana, treninzi, skupi preparati...
05.02.2021.
u 08:49
- Čak i kad bih došao na trening u 7:30, on bi već bio tamo. Počeo sam se pitati kako ga se mogu riješiti. I onda sam jednog dana došao u šest ujutro, ali i tada je već bio tamo. Pospan, ali bio je tamo - započnimo s legendarnom anegdotom Carlosa Teveza iz dana u Manchester Unitedu
Pogledaj originalni članak

Kad više od pola nogometne zajednice već zna da je 5. veljače datum tvojeg rođendana, onda si definitivno napravio nešto posebno u životu. To je slučaj kod već sad legendarnog Cristiana Ronalda, čovjeka koji već sad bez ikakve dileme može ući u raspravu za najboljeg nogometaša svih vremena. Svatko će imati svoje preference u obliku Messija, Maradone ili Pelea, ali portugalska mašina, koja danas navršava 36 godina, definitivno je zaslužila biti u tom krugu.

Mnogi se pitaju kako većina nogometaša u drugom dijelu tridesetih već na zalasku karijere ima manju minutažu, igra u nekoj opsukrnoj lukrativnoj ligi poput katarske, kineske, američke ili pak već objesi kopačke o klin, a Cristiano Ronaldo na svoj 36. rođendan i dalje igra na najvišoj mogućoj razini te lovi ozbiljne naslove, kako momčadske tako i individualne. Koji su razlozi tome? Pokušat ćemo što konkretnije odgovoriti na to pitanje.

Svi već znaju koliko Ronalda krasi njegova odanost nogometu na terenu te izvan njega. Svi su čuli priče o njegovim čudesnim fizičkim postignućima, odrazu od 71 centimetar (drugi najviši u svijetu nakon Bevisa Mugabija), o nevjerojatno brzom postizanju maksimalne brzine, pa i o "tijelu 22-godišnjaka s 35 godina", kako je rekla medicinska služba Juventusa. Ronaldo svaki trenutak živi nogomet i zdrav život, i to se prelijeva u sve pore njegovog javnog i privatnog života.

- Čak i kad bih došao na trening u 7:30, on bi već bio tamo. Počeo sam se pitati kako ga se mogu riješiti. I onda sam jednog dana došao u šest ujutro, ali i tada je već bio tamo. Pospan, ali bio je tamo - započnimo s legendarnom anegdotom Carlosa Teveza iz dana u Manchester Unitedu, a nastavimo s anegdotom još jednog suigrača iz Uniteda, Patricea Evre:

- Ako vas Cristiano pozove na ručak kod njega, odbijte, toplo vam preporučujem. Na stolu su bili samo salata i bijelo pileće meso, za piti smo imali samo vodu, a zatim smo odmah odradili mali trening s loptom kod njega, pa smo išli i plivati. Nisam stigao ni pojesti svoje jelo do kraja. On je mašina, s njim trening nikad ne prestaje.

Cristiano se ujutro budi što je ranije moguće (nekad i u četiri ujutro), spava osam sati tijekom noći, a tijekom dana odradi kratko drijemanje oko četiri do pet puta. Isto tako, Portugalac ima čak šest obroka u danu. I ta činjenica, a i činjenica o nekoliko drijemanja dnevno govore koliko Cristiano brine o regeneraciji i oporavku za svaki sljedeći trening i napor.

Tijekom doručka većinom su na meniju sir i nemasni jogurt, za užinu najčešće jede tost s avokadom te nekim provjerenim prirodnim namazima. Zatim jede po dva ručka i dvije večere. Dva puta je na meniju glavno jelo bijelo pileće meso, a dva puta riba, sa salatom, maslinama i eventualnim jajem kao prilogom. Od ostalih namirnica Ronaldo još konzumira puno žitarica i voća tijekom dana između obroka. Što se tiče pića, gotovo uvijek, osim u nekim najposebnijim prigodama, pije samo vodu, kao što je i rekao Evra.

Što se tiče samog treninga, osim redovita dva treninga koja odradi s momčadi, Ronaldo ima još tri takoreći svoja treninga. Jedan je u teretani, drugi u bazenu, a treći na pilatesu. Sve o njegovoj disciplini vam govori i njegovo gledanje na svojeg sina, desetogodišnjeg Cristiana Juniora.

- Ponekad pije Coca-Colu i jede čips što me jako nervira i on to zna - rekao je otac.

Jedino što je u Ronaldovom programu, a da se daleko odvaja od mogućnosti nas "običnih smrtnika" je krioterapijska komora od pedeset tisuća eura koja je briljantna za oporavak mišića te za smanjenje mogućnosti istegnuća i upala. U njoj Ronaldo stoji po tri minute na -200 Celzijevih stupnjeva.

Dakle, osim spomenute komore, dolazimo do zaključka da gotovo svatko uz dovoljno posvete, žrtve i ustrajnosti može živjeti načinom života koji živi Ronaldo, samo je potrebno dovoljno odlučnosti. Upravo zbog toga mu, kao ponajboljem primjeru svim ljubiteljima nogometa, od srca čestitamo 36. rođendan.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

RE
RedTree
12:28 05.02.2021.

Svaka čast na profesionalizmu, ali lik ima 6,7 sezona igra u šesnaesteracu kao drugi napadač, za razliku otprije kad je igrao krilnog napadača, gdje je trebao puno više trčati i raditi.

GE
genex
10:37 05.02.2021.

..i ja imam isti režim.fali mi samo kriokomora.ima li ko ponuditi kakvu second hand?

DU
Deleted user
14:20 05.02.2021.

Pa ne troši se, ne brane džaba treneri sex igračima prije nastupa a ovaj skroz sačuvan