Atletika

Kako bi ostvario svoju veliku želju mora se jako potruditi

25.10.2019.
u 22:04
Poštujem svakog. Dvojicu od velike četvorice sam pobjeđivao, Kendricka i Lavilleniea. Drugu dvojicu nikad neću jer više ne nastupaju, ali ću se potruditi da skočim više od njih – rekao je Duplantis
Pogledaj originalni članak

Svjetsko prvenstvo u Dohi ostat će upamćeno po velikom valu novih zvijezda atletike. Najmlađi među njima Šveđanin Armand Duplantis (19) osvojio je srebro u skoku s motkom.

Lani je na EP-u bio prvi s preskočenih 6,05 metara, što je novi svjetski juniorski rekord. Rođen je u SAD-u. Oba roditelja bili su sportaši – otac Greg trenirao je skok s motkom (osobni rekord 5,80 metara), dok je majka Helena trenirala sedmoboj i odbojku.

I braća se bave sportom – Andreas je atletičar, a Antoine trenira bejzbol. Mogao je nastupati za SAD ili Švedsku, a izabrao je Švedsku, domovinu svoje majke.

Samo su četvorica u povijesti skočila motkom više od Monda, kako ga prijatelji zovu. To su Amerikanci Kendricks (6,06) i Hooker (6,06), Sergej Bubka (6,15) i Francuz Lavillenie (6,16).

– Poštujem svakog. Dvojicu od velike četvorice sam pobjeđivao, Kendricka i Lavilleniea. Drugu dvojicu nikad neću jer više ne nastupaju, ali ću se potruditi da skočim više od njih – rekao je Duplantis.

Bolt prvi čestitao

Jamajka se oduvijek mogla pohvaliti sprinterima. No, i u tehničkim disciplinama ima svoje zvijezde. Jedna od najmlađih je Tajay Gayle (23) koji je senzacionalno osvojio zlato u skoku u dalj.

Njegov trener Stephen Francis vodio je Elaine Thompson i Shelly-Ann Fraser-Pryce, sjajne sprinterice. Tajay je ušao u povijest kao prvi Jamajčanin koji je osvojio zlato u dalju na SP-u. Ali, nije jedini s Jamajke koji je osvojio medalju u dalju. Prije njega to je uspjelo Beckfordu koji je bio dvaput srebrni, 1995. i 2003.

– Među prvima čestitao je Usain Bolt. Njegove rezultate i svjetske rekorde nikad nitko neće nadmašiti – istaknuo je Gayle.

Norveška atletika kroči velikim koracima naprijed. Imaju braću Ingebrigtsen, ali i Karstena Warholma (23), novog svjetskog prvaka na 400 metara prepone.

Na mitingu Dijamantne lige u Zürichu ove godine istrčao je drugi rezultat u povijesti (46.92) i kao nitko dosad približio se svjetskom rekordu Kevina Younga iz 1992. Young je na vrhu s 46.92, a Warholm je istrčao 46.92, što je tek četvrti rezultat u povijesti ispod 47 sekundi.

– Lako je nakon utrke reći kako sam znao da ću postati prvak, ali nisam bio previše siguran, da budem iskren. Bila je to vrlo teška utrka. Osjećao sam bol u grudima, mislio da ću umrijeti, a sada sam tu kao svjetski prvak. No, sutra je novi dan, ja ću se probuditi i nastaviti trenirati – rekao je Warholm nakon slavlja u Dohi.

Amerikanci su u Dohi također predstavili nekoliko budućih zvijezda. Pobjeda Donovana Braizera na 800 metara poklopila se s četverogodišnjom suspenzijom Salazara. Na službenoj konferenciji za novinare morao je odgovarati na brojna pitanja vezana za Salazara.

– Ne znam zašto me pitate o njemu kada mi nije trener. Probudio sam se i pročitao tu vijest i bio jako razočaran. To je loš publicitet za atletiku. Nikad s njim nisam radio, on je samo dio projekta u Oregonu gdje treniram. Sreli smo se možda nekoliko puta, u prolazu – rekao je Brazier.

U Dohi su se predstavile i neke nove sjajne atletičarke, u prvom redu Ukrajinka Jaroslava Mahučih. Nije osvojila zlato u visu, ali kada netko s 18 godina preskoči 2,04, metra onda je to za poštovanje. Atletikom se počela baviti sa sedam godina u rodnom Dnjipru. Točnije, u početku ju je kombinirala s karateom, ali...

– Karate mi se uopće nije svidio, ali atletika jest iako prije dolaska nisam uopće znala o čemu je riječ ni što trebam raditi.

U početku sam isprobavala sve: sprint, prepone, skok u dalj... Vis je došao tek poslije. Sjećam se da sam na prvom natjecanju preskočila 1,1 m – smije se danas Jaroslava na tu brojku.

Ukrajinka voli super heroje

No, uz trenericu Tatjanu Stepanovu brojke su s vremenom rasle i kad je na ukrajinskom prvenstvu preskočila 1,55, ljubav je definitivno planula.

– Tada sam se više posvetila skoku u vis, a uskoro su počeli stizati uspjesi i rekordi. Danas sa sigurnošću mogu reći da sam zaljubljena u skok u vis.

Velika su joj ljubav životinje, slikanje, crtanje, a obožava i superheroje, naročito Marvelove junake, baš poput naše Sare Kolak. Nedavno se u Ukrajini pojavila u reklami u kojoj su sportaši bili maskirani u superjunake.

– Odabrala sam Gamoru iz “Čuvara galaksije” jer imamo sličan karakter, obje smo ratnice.

Do SP-a u Dohi, Uganda nikada nije imala finalistkinje u utrci na 800 metara, a ovaj put imala je čak dvije – Halimah Nakaayi i Winnie Nanyondo! Svjetska prvakinja postala je Nakaayi (1:58.04).

– Osjećala sam se dobro, znala sam da će se dogoditi nešto posebno. Nisam odustajala, samo sam pritiskala i pritiskala sve jače. Osjećala sam se snažno i na kraju sam slavila – rekla je nakon pobjede u Dohi Nakaayi.

>> Pogledajte kakvim se poslom bavi košarkaš Hermes Analitice

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar smuljko
smuljko
23:54 25.10.2019.

U stvari Tuka je zapravo ostvario najveće atletsko postignuće na prostorima bivše Juge....po meni to je najveći vrhunski rezultat vrednijih od Dokovićeva tenisa ili srebra u Rusiji....ovdje se radi naime o trčanju na 800 metara...90% trkačkih disciplina su elitne....trčati sa tamnoputim trkačima nema smisla...a on zapravo pokazuje paradoks....nadalje natječe se u muškoj konkurenciji...nema potrebe to obrazlagati...on je bijeli trkač europejac dinarid što mu je zapravo otegotna okolnost...on je u stvari najbolji vrhunski sportaš ovog dijela Europe...a sve to prolazi neprimjetno i sa ignoriranjem i neznanjem vrhunsko rezultata koji je ostvario....to je nastavak lijepe priče koju je pokušao ispričati Zdravković....pa Zorko....a nadam se da će je dovršiti Tuka.....bravo care...e Bosanci niste ni svjesni što imate