FRANCUSKA I PORTUGAL U FINALU

Josip Skoblar: Taj Antoine Griezmann je uvijek prevaga

Foto: Reuters
Njemačka - Francuska
Foto: Reuters
Portugal - Wales
Foto: Reuters
Francuska - Njemačka
Foto: Reuters
Portugal - Wales
Foto: Reuters/PIXSELL
Francuska
Foto: Reuters
Portugal - Wales
Foto: Reuters
Francuska - Njemačka
Foto: Reuters
Francuska - Njemačka
Foto: Reuters
Francuska - Njemačka
Foto: Reuters
Njemačka - Francuska
10.07.2016.
u 13:40
Večeras (21 sat) se u Saint-Denisu igra finale Europskog nogometnog prvenstva, za naslov se bore Portugalci i Francuzi
Pogledaj originalni članak

Portugalci i Francuzi spuštaju zastor na Europsko nogometno prvenstvo, natjecanje na kojemu su najčešće pobjeđivali – Španjolci i Nijemci. Furija i Elf jedini imaju po tri europska naslova, a sada u to društvo mogu ući i Deschampsovi tricolori, Francuzi s nikad izraženijim afričkim štihom: Pogbini su Gvinejci, Umtiti je porijeklom Kamerunac, Sagna i Evra Senegalci, Sissoko Malijac, a Matuidi Angolac.

Za usporedbu, šampionska momčad Francuza iz 1984. godine, predvođena Michelom Platinijem, imala je u prvih 11 samo jednoga tamnoputoga igrača, Jeana Tiganu podrijetlom iz Sudana.

Sviđa li vam se kako igraju Francuzi?, pitamo Josipa Skoblara (75), koji će danas biti u svečanoj loži Stade de Francea.

Kvaliteta razvodnjena

– Francuzi su samo u jednoj utakmici dobro igrali, protiv Islanda, kada su im suparnici bili u slavljeničkom raspoloženju i mislima već kod kuće. Nijemce su pobijedili ne znam ni ja kako, a ne znaju ni oni sami – kaže Skoblar.

Niste baš oduševljeni kvalitetom nogometa na Euru?

– Ne podcjenjujem nikoga, ali nije bilo posebne nogometne kvalitete. Razvodnilo se sve s obzirom na 24 sudionika, što je još i dobro ako tako ostane, ne prošire li sljedeći EP na 32 reprezentacije. Kad se gomila toliki novac, sve je moguće – nastavlja Skoblar.

Usporedba tricolora iz 2016. i 1984. godine? Je li primjerena?

– Ne, konkurencija nije ista, danas u francuskoj reprezentaciji samo jedan igrač pobuđuje veći interes. To je Griezmann, izuzetno pametan igrač, kojega praktički na terenu ne vidite, a kada se pojavi uvijek bude igrač odluke. Sve radi jednostavno, racionalan je do savršenstva, nikada ne napravi potez više. Taj igrač uvijek je prevaga na stranu Francuza, oni su od svih jači za tog jednoga i bez njega bi svakako bili siromašniji – nastavlja Skoblar.

Već ga se spominje u kontekstu Zlatne lopte?

– Pretenciozno, tipično za Francuze.

Kakav je dojam ostavio Cristiano Ronaldo?

– Gledali smo ga i u boljim izdanjima, iako je zabio nekoliko golova, zapucao i jedan jedanaesterac. Ronaldova je sreća što je sve u igri Portugala iza njega vrlo dobro složeno, sjajno organizirano, disciplinirano...

Portugal je bio bolji

Imamo li razloga žaliti za tom utakmicom u Lensu, jesmo li danas trebali mi biti u finalu?

– Treba biti pošten i priznati da su Portugalci protiv Hrvatske igrali najbolje na turniru, a mi baš u tom odlučujućem trenutku najslabije. Zaustavili su nas tamo gdje smo najjači, u sredini terena, nadigrali su nas i zasluženo otišli dalje. I kad me već to pitate, da, vjerujem da bismo bili u finalu da smo prošli Portugalce. Možda smo se i mi prerano počeli veseliti. I ja sam bio među onima koji su u Marseilleu već bili pripremali feštu za dolazak naše reprezentacije na sraz s Poljacima. Ražanj je bio pripremljen, a zec je bio ostao u šumi.

Neki su doveli u pitanje čak i status izbornika Čačića?

– Zašto se uopće spominje takvo što? Ako je netko kriv, onda je krivnja zajednička, od vrha Saveza. Međutim, ja na to ne gledam tako. Bili smo prvi u skupini, igrali u osmini finala, imamo dobru reprezentaciju i u taj projekt zaista vjerujem. Dosta smo tugovali, zaboravimo već jednom taj Portugal i okrenimo se sljedećim izazovima u kvalifikacijama za SP – zaključio je Josip Skoblar.

Francuski izbornik Didier Deschamps danas ima priliku postati drugi u povijesti koji ima europski i svjetski naslov kao trener i kao igrač. Prije njega to je ostvario Nijemac Berti Vogts (1972., 1974., 1996.).

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
01:38 11.07.2016.

eto struka podržava repku ( ćiru ne računam u struku on je srećković - hazarder )

DH
dalibor.hren
17:16 11.07.2016.

Švabo portugalskih korijena. Zbog toga i nije "preplanuo" ko ostali!