POLJSKA Vatrene u subotu čeka novo iskušenje

Hrvatska - Poljska: Zurawski je nadmašio i Dadu Pršu

Foto: import
Hrvatska - Poljska: Zurawski je nadmašio i Dadu Pršu
29.05.2006.
u 18:00
Pogledaj originalni članak

Reprezentacija Poljske, 29. na Fifinoj ljestvici, bit će možda i najteži suparnik Hrvatske u pripremama za SP. Poljaci nisu toliko atraktivni i poznati, ali kao momčad funkcioniraju odlično i neće slučajno igrati u Njemačkoj. Izborili su nastup na SP-u kao najbolja druga selekcija u skupini, izgubivši dvije utakmice, obje od Engleske. Bili su i na SP-u 2002.
U pripremama za SP u Njemačkoj za sada su odigrali samo jednu, neozbiljnu utakmicu, tukli su švicarskog petoligaša Winklen s 10:0, a danas u Chorzowu igraju s Kolumbijom. Nacija mnogo očekuje od tog susreta, kao i od nastupa na SP-u, čak se govori o eksploziji ravnoj onoj iz 1982. kada su Poljaci bili treći na svijetu. Stoga je 20.000 ulaznica za Kolumbiju planulo za nekoliko sati.
Da se doista radi o vrhunskoj momčadi potvrđuje i stručnjak za poljski nogomet, nekadašnji igrač Groclina Ivica Križanac.
- Hrvatska i Poljska imaju podjednake momčadi - kaže Križanac. - Za nas bi moglo biti pogubno kada bismo podcijenili Poljake, jer ne pamtim da su ikada imali tako dobru generaciju. Oni bi mogli biti veliko iznenađenje u Njemačkoj.
Bolji su od nas?
- Ja sam kandidat za hrvatsku reprezentaciju i nemam pravo takvo što reći. Mogao sam igrati za Poljsku, ali sam se ipak odlučio pričekati poziv Zlatka Kranjčara. A s gotovo svim poljskim igračima sam prijatelj, mnogi od njih ljetuju na Jadranu...  

Realna osmina finala
Poljake je ždrijeb SP-a pogladio svrstavši ih u skupinu s Njemačkom, Kostarikom i Ekvadorom i vjerojatno će, uz domaćina SP-a, ući u osminu finala. A ondje bi ih čekali Englezi ili Šveđani...
Analizirajući poljskih udarnih jedanaest, Križanac upozorava na sjajno uigran srednji red predvođen Miroslavom Szymkoviakom iz Trabzonspora, glavnim graditeljem igre, majstorom slobodnih udaraca, te na bombardera iz pozadine Radoslawa Sobolewskog.
Napadači su također jaki aduti Poljaka; Maciej Zurawski iz Celtica i Euzebiusz Smolarek. Zurawski je u Celticu imao sjajnu sezonu, ugradio je 16 pogodaka u naslov prvaka, dok ih je Smolarek za Borussiju iz Dortmunda zabio 13. U usporedbi s našim napadačkim tandemom Pršo - Klasnić, Poljaci su efikasniji za 12 pogodaka (29-17).
U Celticu igra još jedan Poljak, vratar Artur Boruc, kojemu su prošloga ljeta Škoti dali prednost ispred Stipe Pletikose. Neki naši igrači dobro poznaju Poljake; Babić je u Bayeru bio suigrač s Krzynowekom, koji je potpisao za Wolfsburg, Srna u Šahtaru igra s Lewandowskim, a Tokić i Didulica u bečkoj Austriji s Milom i Radomskim.

S crnim florom
Poljaci će danas protiv Kolumbije igrati u najjačem sastavu, nemaju ozlijeđenih igrača, a istrčat će s crnom vrpcom oko rukava u spomen na legendarnog trenera Kazimira Gorskog koji je prošli tjedan umro.


S Poljskom smo igrali i uoči Svjetskog prvenstva 1998.

Hrvatska i Poljska nikada nisu međusobno igrale u kvalifikacijama, niti na velikim natjecanjima. Susreli smo se u tri prijateljske utakmice, sve tri u Hrvatskoj, imamo dvije pobjede (Miroslav Blažević) i jedan remi (Otto Barić). Hrvatska je 28. veljače 1996. u Rijeci pobijedila s 2:1, potom u predvečerje SP-a 1998. u Osijeku 4:1, a posljednji sraz na Poljudu 12. veljače 2003. završen je rezultatom 0:0. Igralo se pred gotovo praznim stadionom, na velikoj hladnoći. (td)


Dvije pobjede i dva poraza Poljske u 2006.

Poljaci su u 2006. odigrali četiri prijateljske utakmice. U ožujku su u Kaiserslauternu poraženi od Amerikanaca (0:1), a pobijedili su Saudijce u Riyadu (2:1). U svibnju je nekompletna reprezentacija poražena od Litve (0:1), a pobijedila je Ovčje Otoke (4:0). Do SP-a igrat će samo s Kolumbijcima i Hrvatima, a u prvoj utakmici SP-a sučelit će se s Ekvadorcima 9. lipnja. (td)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr