NAJBOGATIJI KLUB

FOTO Sjećate li ga se? Bio je zvijezda Pariza, a za Večernji je otkrio zašto dolazi do raskola u klubu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Hrvatski olimpijci dobili počasne Hajdukove dresove
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
28.09.2021.
u 07:00
Zlatko je u PSG-u proveo dvije sezone. Treneri su mu bili Tomislav Ivić i Henri Michel. U prvoj sezoni postigao je 11 pogodaka, a PSG je sezonu okončao na petom mjestu Francuske nogometne lige
Pogledaj originalni članak

Danas su to Messi, Neymar i Mbappé, prije njih bili su Ibrahimović i Cavani, a tamo s kraja 80-ih bila su to dvojica Balkanaca: Safet Sušić i Zlatko Vujović. Govorimo, naravno, o zvijezdama Paris Saint-Germaina, danas najbogatijega svjetskoga kluba, a nekada tek solidnog pratitelja dominantnih francuskih klubova Nantesa, Bordeauxa, Monaca i Marseillea.

PSG je osnovan tek 1970., prvi naslov francuskog prvaka osvojio je 1986., a drugi osam godina kasnije.

Devet bodova prednosti

PSG je trenutačno vodeća momčad francuskog prvenstva, sa čak devet bodova više od prvoga pratitelja Lensa, a odigrano je samo osam kola. Međutim, PSG je istodobno i najveći nogometni sajam taštine na svijetu, momčad podijeljena na južnoamerički i francuski klan, u kojemu su Argentinac Lionel Messi i Brazilac Neymar dominantni.

Soccer Football - Ligue 1 - Paris St Germain v Montpellier - Parc des Princes, Paris, France - September 25, 2021 Paris St Germain

Zlatka Vujovića (63) vratili smo nakratko u razdoblje nogometnoga romantizma, u vrijeme kada je iz Cannesa 1989. godine prešao u PSG. Legendarnoga napadača pitali smo kako je tada, kao stranac, bio primljen u pariškom klubu.

– Kada smo brat Zoran i ja 1986. godine prelazili iz Hajduka u Bordeaux, uoči početka priprema u Francuskoj, mi smo cijelo ljeto bili trenirali. I kad smo se pojavili na testiranjima u novome klubu, odmah smo krenuli u petoj brzini i pokazali iznimne rezultate. Time smo odmah u startu osvojili Francuze. Jednostavno, nismo željeli da nam treba nekoliko mjeseci za prilagodbu, željeli smo se dokazati odmah – ističe Zlatko Vujović i nastavlja:

– Prije nego što sam potpisao za PSG, kao igrač Cannesa bio sam drugi strijelac francuskoga prvenstva, iza nedodirljivoga Jeana-Pierrea Papina iz Marseillea. A moj Cannes bio je u to vrijeme turistička momčad, bez ijedne pobjede u gostima. Kako sam već bio izgradio dobar imidž u Francuskoj, u pariškom klubu bio sam dobro primljen, s puno uvažavanja i respekta, osobito u svjetlu činjenice da je uz mene bio kapetan PSG-a Safet Sušić. Od kojega sam u igri dobivao 90 posto lopta.

Je li tada bilo ljubomore i zavisti među igračima PSG-a?

– Toga tada nije bilo. Naša momčad bila je kao velika obitelj, znali smo ići zajedno na večere i družiti se i izvan travnjaka. Naravno, drukčija su vremena bila, nije bilo toliko novca kao sada. Moja primanja u PSG-u bila su u to vrijeme 100.000 francuskih franaka mjesečno ili 30.000 njemačkih maraka. Za ondašnje uvjete bila je to vrlo dobra plaća – ističe Vujović, koji je dvije sezone zaredom bio najbolji strijelac Parižana.

Je li vam simpatičan današnji PSG, s tolikim klupskim proračunom i tolikim zvijezdama?

– Kada igra protiv Bordeauxa, navijam za Bordeaux, jer to je bio moj prvi klub u Francuskoj, s njim sam osvojio dvostruku krunu u svojoj prvoj sezoni. No, PSG mi je također drag. Najviše zbog Messija, o kojemu mi je puno pričao Goran Vučević. Messi, kao i Neymar, igrači su svjetske klase i užitak ih je gledati. PSG će s njima sigurno biti francuski prvak, dok nekako sumnjam da ima moć i igru da osvoji Europu. Manchester City ima ono što PSG nema: prepoznatljivu igru – napominje Vujović.

Šeik je gazda

Momčad PSG-a podijeljena je na klanove, južnoamerički i francuski. Kako gledate na to?

– Oduvijek je tako, odnosno otkako je u klub došao šeik. Tako je to kada su igrači plaćeni milijarde. Pa što mislite zašto je Cavani napustio PSG? Da, puno je ljubomore i zavisti jer dvojica-trojica igrača uvijek imaju povlašteni status, što neki očito ne mogu podnijeti. Vidljivo je nezadovoljstvo Mbappéa, koji je želio otići, ali šeik se postavio kao gazda: ja odlučujem, a ne ti. Međutim, znate kako to ide u nogometu; trzavica uvijek ima kada momčad ne igra najbolje, a čim se počne pobjeđivati uz dobru igru, svi se nesporazumi izglade. Tako će biti i u PSG-u, onda će se svi međusobno ljubiti. A Mbappé će, bude li nezadovoljan, moći dogodine otići bez odštete – ističe Vujović.

Zlatko je u PSG-u proveo dvije sezone. Treneri su mu bili Tomislav Ivić i Henri Michel. U prvoj sezoni postigao je 11 pogodaka, a PSG je sezonu okončao na petom mjestu Francuske nogometne lige. U sljedećoj sezoni PSG je bio tek deveti u prvenstvu, a Zlatko Vujović i Safet Sušić bili su najproduktivniji, obojica su postigla po 11 pogodaka.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar southman
southman
07:13 28.09.2021.

Vujović bi i danas mogao igrati za Hajduk.

RA
Raff2
08:39 28.09.2021.

Ako je Sušić s Balkana braća Vujović su iz Splita a to nije Balkan, dajte novinarčići shvatite da HR nije Balkan nego Jugoistok Europe i Mediteransko-podunavska država. Tek toliko da se zna.

AU
austrougarskigeneral
10:32 28.09.2021.

vujovic je bio dlican igrac i golgeter u 80ima najbrzi napadac