ISPRIČAO ISTINU

F1 legenda otkrila: Naredili su mi da pustim Schumachera, povraćao sam od bijesa

Foto: planetf1
F1 legenda otkrila: Naredili su mi da pustim Schumachera, povraćao sam od bijesa
06.10.2022.
u 11:42
- Izašao sam iz bolida i povraćao od bijesa. Nisam mogao vjerovati. Svi danas znaju što se dogodilo, ali eto, ispričat ću - rekao je Brazilac
Pogledaj originalni članak

Jedan od najuspješnijih vozača formule 1 svih vremena - legendarni Michael Schumacher (53) osvojio je sedam naslova svjetskog prvaka, ali svoju uspješnu i trofejnu karijeru dijelom duguje svojim kolegama, a ne samo svom talentu. 

Potvrdu u tome možemo naći u jednom slučaju iz utrke za VN Austrije 2002. godine kada je njemački vozač pobijedio zahvaljujući momčadskom kolegi Rubensu Barrichelli (50).

Naime, Brazilac je tada dobio naredbu od momčadi da pusti Schumachera pa je usporio pred sam cilj i pustio ga da ga zaobiđe i na kraju slavi pobjedu, doduše nezasluženu.

- Izašao sam iz bolida i povraćao od bijesa. Nisam mogao vjerovati. Svi danas znaju što se dogodilo, ali eto, ispričat ću. Slično je bilo i 2001. godine, tada je McLaren bio ispred mene, Michael je bio treći, dobio sam instrukcije da zamijenimo pozicije, tada sam ih pitao "Biste li mi to naredili da sam ja prvi", rekli su mi da u tom slučaju to ne bi tražili to od mene - rekao Barrichello u jednom podcastu.

Sada se nakon 20 godina prisjetio tih događaja i govorio o detaljima te utrke 2001. kada je pustio Schumachera.
Rubens je na toj stazi bio sjajan i svi su ga već vidjeli na postolju kako slavi pobjedu, no bila je to era kada se Schumacher borio za titulu svjetskog prvaka i iako je imao čak 44 boda više od prvog rivala, gazde Ferrarija naredile su da Schumi mora pobijediti i u toj utrci. 

Bio je to okidač za svađu u momčadi, ali i crveno svjetlo za FIA-u da donese odluku da komunikacija između vozača i tima bude javna. 

- Tijekom osam krugova smo vodili raspravu, bio sam bijesan, natjerali su me. Rekao sam im da ću tako i učiniti, ali pred svima.  U trenutku kada sam shvatio da se stvari neće promijeniti i da me neće tretirati na način na koji sam zaslužio, napustio sam momčad, otišao sam godinu dana prije isteka ugovora - dodao je brazilski vozač koji se umirovio 2012. godine. 

Na kraju je cijela priča došla do toga da, iako je Schumacher dobio to svoje prvo mjesto u Austriji, pubilka ga je izviždala. Ništa to nije značilo jer Barrichello je ostao ponižen, bez prvog mjesta, a FIA  je kaznila Ferrari s milijun dolara.

Barrichello je karijeru tako završio s ukupno 11 pobjeda i 68 podija. Schumacher s druge strane ima 91 pobjedu i sedam naslova prvaka (1994., 1995., 2000., 2001., 2002., 2003. i 2004.).

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

PO
poluprovokator
12:12 06.10.2022.

Plaćeni vozači tima imaju svoje uloge. Tim određuje strategiju kako bi ostvario ciljeve zadane od vlasnika. Slično je u biciklizmu i još nekim sportovima.

BE
Berri
12:36 06.10.2022.

Bio je plaćen da sluša direktora tima, ali razumijem njegovo nezadovoljstvo.

LI
liliZG
12:23 06.10.2022.

da se mene pita svi vozači dobili bi identičan bolid , i krenuli bi u trku, pa bi se onda vidjelo tko je bolji vozač........ o tome ja cijelo vrijeme pičam....gospon šumaher nije bio baš tako savršen vozač kao što se priča i piše samo na temelju njegovih rezultata jer mnogi su žrtvovani da on do njih dođe.