Kamp za igrače

Čudo je da imamo ovako nešto, to se treba hvaliti svakog dana

26.06.2019.
u 09:11
Hrvatska udruga Nogometni sindikat (HUNS) već tradicionalno, sedmu godinu zaredom organizira kamp za profesionalne nogometaše bez ugovora
Pogledaj originalni članak

Krajem lipnja i početkom srpnja nogometno tržište svake godine dobije jedan veliki novi početak. Igrači koji su odradili sve svoje obveze s dotadašnjim klubovima produljuju ugovore ili pak odlaze k novom poslodavcu kako bi na vrijeme mogli početi s pripremama za iduću sezonu.

Nekad se, međutim, taj novi klub ne može pronaći odmah pa igrači nerijetko ljeti moraju dio priprema odraditi sami, što nikad nije poželjno.

Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Kamp za profesionalne igrače

U Hrvatskoj, međutim, postoji i alternativna opcija za takve slučajeve. Hrvatska udruga Nogometni sindikat (HUNS) već tradicionalno, sedmu godinu zaredom organizira kamp za profesionalne nogometaše bez ugovora.

Ovaj zaista hvalevrijedan projekt svake godine krajem lipnja u periodu od dva tjedna privlači mnoga jaka nogometna imena, a privlači ih ponajviše zbog odlične pripreme i organizacije.

Igrači žele još dulje trajanje

Naime, Sindikat igračima koji su udaljeni više od 50 kilometara od baze (NK Kustošija na zapadu Zagreba) pruža smještaj u zagrebačkom hotelu Westin te hranu, dok svi igrači u sklopu kampa imaju osiguranu sportsku opremu, individualne i grupne radionice (npr. predavanje o nutricionizmu sportaša) te savjetovanja namijenjena osobnom razvoju igrača i psihološkoj pripremi. Naravno, uz glavnog trenera programa s igračima rade i pomoćni treneri te fizioterapeuti i kondicijski treneri.

Bivši nogometaš Dinama Ivica Landeka surađuje u HUNS-ovu projektu još od samih početaka, a uživa u dužnosti glavnog trenera kampa koju obnaša već šesto ljeto u nizu.

– Mislim da su igrači zadovoljni treninzima jer mi mnogi kažu da bi vrlo rado htjeli da se trajanje kampa produlji dok ne nađu klub. Puno im je lakše raditi s ekipom nego da treniraju sami, njima je najteža situacija čekati klub jer tada kasne u dostizanju forme. Sve su to kvalitetni nogometaši i očekujem da će naći prvoligaški klub, bilo to kod nas ili u nekoj drugoj državi. Velika većina igrača nakon kampa uspije pronaći klub.

Među spomenutim velikim imenima u kamp se ove godine, primjerice, prijavio Mate Maleš, čovjek koji je kao kapetan Rijeke dignuo trofej prvaka HNL-a te jednom nastupio za vatrene. Ujedno i bivši igrač Dinama te Hajduka taman je počeo trenirati u kampu, no u međuvremenu je pronašao angažman u rumunjskom Cluju. Taj cilj imaju svi nogometaši u kampu, no ne nužno i jedna od ikona HNL-a, 33-godišnji Aljoša Vojnović.

– Konkretno ne znam ništa što se tiče novog angažmana. Svjestan sam svojih godina, a i situacije u HNL-u. U takvoj razvojnoj ligi starijim igračima teže je naći klubove. Još uvijek nisam imao pravih ponuda, ali moja situacija je takva da ne moram na silu tražiti klub. Ako ne dođe ponuda koja će me zadovoljiti, nije isključena ni igračka mirovina – komentira čovjek s više od 300 nastupa u HNL-u te s još stotinjak u inozemstvu.

Vojnović je lani s drugoligašem Zalaegerszegom ušao u prvi razred mađarskog nogometa, no uprava mu nije produljila ugovor tako da je odlučio provesti svoje vrijeme u kampu prije nego što nađe eventualni novi ugovor koji će ga zadovoljiti. Za kamp ima samo riječi hvale.

– Po meni je ovo izvanredno, pun pogodak. Nogomet je specifičan jer se ne možeš dovoljno dobro pripremiti kad radiš sam. Ovdje se imamo priliku okupiti, trenirati zajedno u profesionalnom okruženju i fizički spremni dočekati neke buduće izazove u karijeri. Pohvalno je što Sindikat ovo organizira, a pohvalno je i što se igrači odazivaju i time pokazuju da misle na sebe i svoj nogomet.

Ne treba nas sažalijevati

Ne slaže se bivši igrač Osijeka, Slavena, Istre i Splita s negativnom percepcijom o ovom kampu, da ih se predstavlja kao “nogometni HZZ”.

– Svakako je nezahvalno za igrače koji su u ovoj situaciji, ali smatram da je potpuno promašeno gledati na ovaj projekt kroz neko sažaljenje. Dečki koji su ovdje su došli prvenstveno trenirati. Ne nadamo se mi da će nam Sindikat pronaći klub, ali kad dođeš ovamo i odradiš deset dana, to puno znači za fizičku spremu, svi koji idu na pripreme to znaju.

Pun riječi hvale za kamp bio je i bivši nogometaš Dinama, Lokomotive, Intera i Dragovoljca Mislav Komorski.

– Sindikat je već isprofiliran i već godinama radi odlične stvari, ali kampom sam i dalje ugodno iznenađen. Čudo je da Hrvatska ima ovako nešto, to se treba hvaliti svakog dana. Ostale razvijenije zemlje mogu se ugledati na nas što se tiče ovog dijela.

Danas će 21 nogometaš iz kampa gostovati u Zaprešiću kod Intera, a umjesto utakmice s Goricom koja se trebala odigrati u subotu (otkazana zbog jake kiše) igrat će u Sloveniji, protiv prvoligaša Rudara iz Velenja.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.