U susretu sa Novim Zelandom svjetski prvaci nisu impresionirali

Brazil kakvog Hrvatska priželjkuje

Foto: import
Brazil kakvog Hrvatska priželjkuje
04.06.2006.
u 23:58
Pogledaj originalni članak

Brazil je dobio što je htio. Novi Zeland bio je topovska hrana, tih 4:0 na Stade de Geneve može zazvučiti zastrašujuće, moćno. Ali, samo onome tko nije gledao utakmicu. Otpor srčanih Novozelanđana srušen je u posljednjih pet minuta, kada su ih dokrajčili Kaka i Juninho. No, dvoboj u Ženevi nije nikakvo mjerilo. Kvaliteta Novog Zelanda može se mjeriti s nekom našom drugoligaškom momčadi. A ta im je usporedba čak i kompliment. Simpatični momci, snažni, koji čine diletantske, početničke pogreške. Vjerojatno nisu prošli na ragbiju, pa su se uhvatili nogometa.

Brazil u prvom poluvremenu, Brazil koji će se sučeliti s Hrvatskom 13. lipnja u Berlinu, nije impresionirao. I ako se poprave za 50 posto, trupe Cice Kranjčara imaju nekakvu šansu. To je dojam onoga što smo vidjeli u Ženevi, u Moskvi, u Splitu. Protiv Novog Zelanda nogometni čarobnjaci, posebno u prvome dijelu, izgledali su sporo, bez ritma, s puno kompliciranja, previše rašireno. Bio je to Brazil slabiji nego u Splitu prošle godine, Brazil sličan onome kojeg smo u groznoj utakmici gledali po velikoj zimi u Moskvi protiv Rusije, Brazil kakvog bismo rado vidjeli u Berlinu.

Želio sam momčad koja igra slično Australiji. To sam i dobio, zadovoljan sam onim što se vidjelo na travnjaku. Ipak je ovo prijateljska utakmica, u kojoj se teži efektnim potezima i igračima se teško maksimalno motivirati kazivao je nakon utakmice izbornik Brazila Carlos Alberto Parreira. A mogao bi biti zabrinut. Naravno, nitko nije očekivao da će iskazati nekakvo nezadovoljstvo. Parreira je dovoljno lukav da okrene priču. Pa tako na pitanje o igri Ronalda, Adriana i Robinha filozofski odgovara: Što ću vam nova kazati o njima? Vi znate bolje od mene. Recimo, o Ronaldu je mogao kazati da ne trči. To smo vidjeli, čovjek hoda. Dobro, nekoliko je puta i potrčao. Ali, i takav je zabio, pogodio vratnicu, našao se u još jednoj prilici. I sve to za 45 minuta. Oh, da, uspio je i dva puta promijeniti kopačke. Priča je jednostavna, Brazil ima toliko kvalitetnih pojedinaca da su opasni svaki put kada prijeđu centar. Jedina dobra varijanta za protivnika je kada loptu imaju Lucio i Juan. Jer oni najčešće ne znaju što bi s njom.

Ronaldinho nije imao svoj dan, nije mu uspio nijedan trik, nijedan dribling. No, on je nogometno božanstvo koje hoda. Kada ide izvesti korner, ljudi na tribinama u blizini zastavice padaju u nesvijest. Ali, kada Ronaldinho nema svoj dan, pojavi se netko drugi, treći... Protiv Novog Zelanda bio je to Kaka. Paklen igrač, moćan, trkački, uz Emersona i Ze Roberta najmoćniji. Sutra će iskočiti Ronaldo, pa Adriano, imaju štogod reći i Roberto Carlos i Cafu. Ali, sama je njihova pojava nogometni praznik. Pune tribine u žutom disale su s njima, oni jednostavno izgledaju kao nogometna sekta kojoj se svi klanjaju. Plesačice, bubnjevi, fešta prije, fešta poslije utakmice. Sam doživljaj utakmice Brazila nešto je senzacionalno. A prikazano na travnjaku? Zaboravite. S druge je strane ipak bio samo Novi Zeland. Protiv Hrvatske Ronaldinho i društvo pričat će nekim drugim jezikom.


Ronaldinho: Bit ćemo pravi

Ovako to izgleda: Ronaldinho prolazi kroz miks-zonu, a 500 novinara viče za njim moleći ga da im se obrati. A on hoda, hoda i onda se zaustavi kod jednog sretnika, podari mu izjavu. U hipu hrpa skače, a sve to traje tridesetak sekundi. Bit ćemo pravi, ne plašite se rekao je Ronaldinho s onim nadaleko prepoznatljivim osmijehom. (om)


Trenirali i nakon utakmice

Prepune tribine s oduševljenjem su dočekale rastrčavanje Brazilaca koji nisu igrali, odnosno onih koji su imali manju minutažu. Tako su nakon utakmice lagan trening odradili Cicinho, Robinho, Ricardinho i ostali, a njihovo trčanje popraćeno je ovacijama. (om)


Juninho: Ovo je samo prijateljska utakmica

Juninho nije dobio previše minuta u dvoboju protiv Novog Zelanda. A na tribinama je bilo dosta njegovih fanova, koji su stigli iz obližnjeg Lyona. Osmijeh na njegovo lice izvukao je pogodak, ne i igra Brazila. Ovo je ipak samo prijateljska utakmica. Svjetsko prvenstvo i prva utakmica u kojoj igramo protiv Hrvatske bit će nešto sasvim drugo rekao je Juninho. (om)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr