Idu po svjetsko zlato

Braća Sinković: Imali smo peh, da nismo uhvatili "raka"...

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Martin Sinković i Valent Sinković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Martin Sinković i Valent Sinković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Martin Sinković i Valent Sinković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Martin Sinković i Valent Sinković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Martin Sinković i Valent Sinković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Martin Sinković i Valent Sinković
10.07.2017.
u 08:15
– S obzirom na to da od svih posada u ovoj disciplini imaju najmanje zajedničkih kilometara, meni se čini da će se Sinkovići već u rujnu kandidirati za svjetski naslov
Pogledaj originalni članak

U svom prvom velikom finalu u novoj disciplini, Valent i Martin Sinković stigli su drugi. U završnoj utrci regate Svjetskog kupa u Luzernu, na svojevrsnom veslačkom Wimbledonu, brži od hrvatskog dvojca bez kormilara bili su samo James Hunter i Thomas Murray, novozelandska posada. Baš kao i Sinkovići koji su, nakon olimpijskog zlata u dvojcu na pariće, odlučili promijeniti disciplinu i veslati u dvojcu bez kormilara, što je značilo prelazak s dva na jedno veslo u rukama svakoga od njih. A s obzirom na to da je riječ o drukčijoj biomehanici i vrlo kratkom boravku u novom čamcu, Sinkovićima očito ide jako dobro.

Treba nam još malo vremena

U ovoj utrci za utreniranijim pobjednicima zaostali su samo sekundu i 17 stotinki, a od europskih doprvaka, francuske braće Onfroy, bili su brži za čak pet sekundi.

– Mi nismo očekivali da će Novozelanđani biti tako brzi na startu. Na 1000 metara odlučili smo jače potegnuti i bilo je dobro do posljednjih 100 metara kada sam ja “uhvatio raka” – kazao je Valent Sinković objasnivši o kakvom je “raku” riječ:

– To je izraz koji se rabi kada vam veslo ode dublje po vodu i kada zakoči čamac. U tim trenucima bili smo na izmaku snaga, sve je boljelo, bilo je to negdje na stotinjak metara prije cilja. Da tada nismo izgubili brzinu, vjerojatno bismo i pobijedili, pa je zbog toga prisutan mali žal, no i ovako smo zadovoljni jer smo se odmah našli u svjetskom vrhu nove discipline. Uostalom, držim da imamo više prostora za napredak nego Novozelanđani.

Ono što im nedostaje jesu tehnička preciznost i stalnost u tome.

– Premalo smo mi kilometara zajedno u ovoj disciplini, što se vidi kada dođe do obračuna na najvišem tempu. Mi smo na treningu došli do 36 zaveslaja u minuti i u tom ritmu smo stabilni, a ovdje smo imali i do 40 – kazao je Valent prepustivši telefonski aparat bratu Martinu koji je ustvrdio:

– Da smo dulje vrijeme zajedno, ne bi bilo ovakve završnice niti bi se dogodio taj peh. No u tehnici možemo još dosta napredovati.

A sada na trening na Peruču

Napredovati mogu do te mjere, u to nas uvjerava bivši svjetski prvak Igor Boraska, da postanu posada koja će ostati zapamćena u veslačkoj povijesti:

– S obzirom na to da od svih posada u ovoj disciplini imaju najmanje zajedničkih kilometara, meni se čini da će se Sinkovići već u rujnu kandidirati za svjetski naslov. U posljednjih 40-tak godina, ja ne pamtim da je netko bio prvak u dvojcu na pariće, a potom i u dvojcu bez kormilara i pretpostavljam da je takvo što njihovo najjače motivacijsko gorivo.

Potvrdila su nam to i obojica braće pa Martin ističe:

– Sve što smo postigli u dvojcu na pariće možemo i u dvojcu bez kormilara u kojem smo jednako dobri. Očekujem da ćemo već na Svjetskom prvenstvu u rujnu biti brži za dvije-tri sekunde nego u ovoj utrci.

A pripreme za Sarasotu (Florida) započet će nakon šestodnevnog odmora kada će se naći u Sinju i na Peruči početi tesati tehničke nijanse u zaveslaju koje im nedostaju da već u prvoj sezoni nove discipline postanu njeni vladari.

– Ide nam dobro, zasad se ne vraćamo u staru disciplinu – ističu složna braća.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.