Svi njegovi pothvati

Borna Ćorić je rođen da ruši granice. Koja je sljedeća?

Foto: Reuters/PIXSELL
Borna Ćorić - Andy Murray
Foto: Reuters/PIXSELL
Borna Ćorić - Andy Murray
Foto: Reuters/PIXSELL
Borna Ćorić - Andy Murray
Foto: Reuters/PIXSELL
Borna Ćorić - Andy Murray
13.05.2017.
u 10:07
Našem 20-godišnjaku to je druga pobjeda nad Murrayem (svladao ga je i u Dubaiju 2015.) i s njim sad ima neodlučeni ishod u pobjedama i porazima 2-2
Pogledaj originalni članak

Ni sam još ne znam kako sam to izveo. Igrao sam savršeno, možda i najbolje u dosadašnjoj karijeri. Kao u snovima – kazao je Borna Ćorić nakon pobjede nad prvim tenisačem svijeta Andyjem Murrayem u osmini finala ATP Masters 1000 turnira u Madridu.

Našem 20-godišnjaku to je druga pobjeda nad Murrayem (svladao ga je i u Dubaiju 2015.) i s njim sad ima neodlučeni ishod u pobjedama i porazima 2-2. Protiv Rafaela Nadala stoji još bolje, ima 2-1, iako ga je oba puta pobijedio na betonu, a Rafina najjača podloga je zemlja. No, čini se da je i Bornina, iako je mladi Zagrepčanin na službenoj stranici ATP Toura kao omiljenu podlogu istaknuo beton.

No, Bornin učinak na zemlji pozitivan je – postigao je 31 pobjedu i doživio 23 poraza (57,4 posto) – dok je na ostalim podlogama negativan: na travi ima 2-5 (28,5 posto) a na tvrdoj podlozi 36-44 (45 posto). Uostalom i prvi i zasad jedini ATP naslov osvojio je na zemlji, u Marrakechu.

Predvodnik tinejdžera u 2015.

A kad kaže da je protiv Murraya igrao najbolje u karijeri, to je razumljivo, to je sportski. Najslađa i najveća je posljednja pobjeda. I posljednji osvojeni trofej. No, Borna je u svojoj kratkoj profesionalnoj karijeri od 2013. godine (zaboravimo sad njegove juniorske uspjehe, omjer pobjeda i poraza od 88-35 i osvojeni US Open nakon pobjeda nad Zverevom i Kokkinakisom) postigao niz pothvata koji o njemu govore kao o velikom potencijalu i idu na mlin predviđanju Ćorićeva idola Gorana Ivaniševića da će “Borna biti ne samo član Top 10 nego i Top 5 svjetskog tenisa”.

Kao najmlađeg tenisača među prvih sto, 2014. godine ATP ga je službeno proglasio nadolazećom zvijezdom. Te je godine u četvrtfinalu u Baselu nadjačao Rafaela Nadala, tada trećeg tenisača svijeta, te je postao prvi 17-godišnjak kojemu je pošlo za rukom pobijediti igrača iz Top 3, upravo nakon Nadala kojemu je to uspjelo 2004. godine u Miamiju kada je svladao prvog tenisača svijeta Rogera Federera.

S 26 pobjeda u 2015. bio je predvodnik svih tinejdžera pa i Aleksandra Zvereva, koji je u međuvremenu pretekao Bornu.

Kad je 2016. došao do finala u Chennaiju (izgubio od Wawrinke) bio je prvi tinejdžer kojemu je to pošlo za rukom nakon Marina Čilića 2008. u New Havenu (pobijedio Fisha).

Najveći preokret za naslov

Ni osvajanje prvog ATP naslova, na Uskrs ove godine u Maroku, nije moglo proći bez još jednog Ćorićeva iznimnog postignuća: da bi pobijedio Kohlschreibera u finalu morao je obraniti čak pet meč-lopta.

– To je bio najveći preokret koji sam napravio u nekom meču. Nikad u karijeri nisam spasio pet meč-lopta – istaknuo je Borna koji se tako pridružio dvojici velikana koji su u posljednjih 20 godina dobivali finalni dvoboj spasivši pet meč-lopta. Novaku Đokoviću je to pošlo za rukom u dvoboju s Andyjem Murrayem u Šangaju 2012., a Andyju Murrayu je to uspjelo dvije godine kasnije u Shenzhenu i Valenciji u dvobojima s – Novakom Đokovićem.

Posebna su priča Bornini nastupi za Hrvatsku u Davisovu kupu u kojima je mladac ostavljao dušu na terenu. Krenuo je 2013. u kvalifikacijskom dvoboju s Velikom Britanijom u Umagu koji smo (bez Marina Čilića) izgubili s 1:4. Ćorić je tada u tri seta poražen od Andyja Murraya, no imao je samo 16 godina. Vjerojatno bi danas, a to pokazuje i rezultat iz Madrida, ishod bio drukčiji. No, već sljedeće godine Borna je na gostovanju u Poljskoj napravio senzaciju pobijedivši Jerzyja Janowicza, tada 21. tenisača svijeta, i to u pet setova (6:4 u petom).

Godinu poslije, 2015., na gostovanju u Brazilu pobijedio je Souzu i Bellucija i – uz pomoć Dodiga i Škugora koji su donijeli pobjedu u parovima – vratio Hrvatsku u Svjetsku skupinu.

Lani, kada je Hrvatska stigla do finala, donosio je odlučujuće pobjede u gostujućim mečevima s Belgijom (pobjeda nad Coppejansom u presudnom dvoboju) i SAD-om (odlučio pobjednika pobjedom nad Sockom i omogućio Hrvatskoj da početnih 0:2 preokrene u 3:2 pobjedu).

U finalu s Argentinom nije igrao zbog ozljede koljena koje je morao operirati, pa su posljednje pobjede važne i zbog toga da potvrde da je ozljeda prošlost. A Borna je, pogotovo nakon pobjede nad prvim tenisačem svijeta, “nafiksan” novom dozom samopouzdanja.

Andy Murray bio je kritičan prema svojoj igri, ali nije propustio pohvaliti i Ćorića, koji ga je, eto, već dva puta pobijedio:

– Puno toga nije funkcioniralo u mojoj igri od početka do kraja meča. Pogreške su se gomilale jedna za drugom, nisam bio fokusiran koliko sam trebao biti. Moram biti zabrinut zbog tog poraza, ali i Borna je solidno servirao i još bolje se kretao terenom. Vraćao je sve i pokazao da će biti neugodan suparnik.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
12:11 13.05.2017.

Borna je usao medju 8 najboljih na mastersu, sto je od mladjih #NextGenATP uspjelo samo njemu i Zverevu. Kyrgios je cak ranije ispao; dobri poznavatelji tenisa cijene to itekako :)

Avatar CVETKO1
CVETKO1
01:42 14.05.2017.

@jureh : U pravu si ! Svaki njegov uspeh pohvaliti a neuspesi su neizbezhni i valja ih ne potencirati ali izvlachiti pouku!

DU
Deleted user
15:24 13.05.2017.

Bez kontinuirano dobre igre protiv velikih i snažnih, nema kvalitetnog tenisača, ljudi opijeni senzacionalističkim napisima medija to ne žele shvatiti ali to je činjenica. Dakle Bornu ćemo slaviti kada bude velike pobjeđivao kontinuirano, na svakom velikom turniru, do tada molim bez euforije.