MNOGI BILI SKEPTIČNI

Bivši hrvatski izbornik u njemu je vidio novog Bobana

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lokomotiva Dinamo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bruno Petković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lokomotiva Dinamo
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Bruno Petković
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Bruno Petković
13.11.2018.
u 13:46
O škaricama kojima je zabio gol Lokomotivi za pobjedu još će se dugo pričati, uspoređivati ga s Dražanom Jerkovićem, Cristianom Ronaldom, Marcom van Bastenom.
Pogledaj originalni članak

Trener Lokomotive Goran Tomić, nakon što je Bruno Petković čudesnim škaricama zabio za pobjedu Dinama, ustvrdio je da nije znao da je Petković tako dobar igrač. Nije jedini, pa svi mi smo bili jako skeptični kad ga je Dinamo doveo iz Italije, iz Bologne, a prije toga je godinama mijenjao klubove druge i treće talijanske lige, a stigao je nakon što više od 600 dana nije zabio gol.

No danas svi govore o Bruni Petkoviću, ne samo zbog tih dvojih škarica (drugi je pokušaj vratar Lokomotive uspio obraniti), već zato što je Petković dosad pokazao da se na njega mora ozbiljno računati. I Nenad Bjelica ozbiljno računa na njega.

– Stalno pokazuje koliko nam je vrijedan igrač, sretni smo što ga imamo – kazao je trener Dinama.

Za one koji ne znaju, nije ovo prvi Petkovićev boravak u Dinamu, došao je još kao klinac iz rodnog Metkovića.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Bruno Petković

Prošao životnu školu

– Njega je u Dinamo doveo bivši izbornik Mirko Jozić, još dok je bio dijete. Mirko je tamo imao svoje ljude i vidio je u tom dečku, koji je imao nekih 12-13 godina, potencijal – kazao nam je nedavno Jozo Bandić kroz čije su ruke prošli brojni mladi igrači, veliki broj današnjih reprezentativaca. A s Petkovićem je Bandić bio poprilično vezan. Naime, kako je dečko bio jako mlad, a da ne ostane bez nadzora, smjestio se u Bandićevu kuću i tamo živio godinu dana.

Bivši hrvatski izbornik Mirko Jozić doveo je Petkovića u Dinamo. Naime, u to vrijeme, od 2006. do 2007., Jozić se dogovorio s Dinamom i tada je bio u plavoj omladinskoj školi. Imao je puno poznanika u nogometnom svijetu, pa tako i u Dalmaciji, i oni su vidjeli Petkovića, rekli da ima potencijala u tom uzrastu. I Dinamo ga je doveo, došao je s Brunom i Petkovićev otac i dečko je ostao u Dinamu. Jasno je da u tom uzrastu ne možete znati kako će se dijete razvijati, ni igrački ni mentalno. No Bruno je dobro radio, očito je po odlasku iz sredine gdje nije imao naročite uvjete, pa ni nekakav motiv, u Dinamu sve to našao.

Nažalost, 2009. su očito zaključili da nije potencijal za plave, željeli su ga poslati u Lokomotivu.

– Nije mi to odgovaralo i krenuo sam drugim putom. Pokazalo se da to nije bio lagan put, ali tako sam s roditeljima odlučio i ne treba žaliti, svi ti putovi koje sam prošao nešto su me naučili, mislim da sam danas i zrelija i odgovornija osoba, vjerojatno baš zbog dosta loših stvari koje sam proživio izabirući krive putove – kazao nam je nedavno ovaj 24-godišnji igrač.

O škaricama kojima je zabio gol Lokomotivi za pobjedu još će se dugo pričati, uspoređivati ga s Dražanom Jerkovićem, Cristianom Ronaldom, Marcom van Bastenom.

No dio stručnjaka u Dinamu, a koliko znamo pogotovu upravo Mirko Jozić u njemu je vidio i novog Zvonimira Bobana. Dobro, putovi im nisu isti, ali Bruno je još mlad i ima vremena izgraditi veliku karijeru.

Na Bobana je Jozića podsjećao stasom i tehnikom koja je doista sjajna. U međuvremenu je postao znatno viši, ali i s ta 193 centimetra ima sjajnu tehniku. K tome je snažan, može izdržati suparnika na leđima, okrenuti ga, podvaliti loptu. Možda mu je baš ta tehnika bila minus u talijanskim klubovima.

Vratio se kao Magellan

– Mogu sad pričati o alibijima, ali sigurno ima i moje krivice u tome, vjerujem da sam najviše sam kriv. Držao sam se nekakve svoje vizije nogometa, u Italiji je sve u taktici i šabloni, a meni je to dosta puta bilo neprihvatljivo. No sazrijevam i učim – kazao je Petković.

>> Pogledajte i što je Petković rekao dan nakon pobjede protiv Spartaka

I očito je i sam puno naučio kroz taj svoj teži put, kažu neki da je poput Ferdinanda Magellana krenuo iz Dinama, oplovio svijet i vratio se u svoju luku. Možda je i dobro što je sve to iskusio, naučio drukčije odnose, tretmane, borbu... I sad još puno toga može dati plavima kad još bolje prihvati igru, a zasad je pokazao da mu to jako odgovara.

Iako na prvu izgleda kao “milo dijete”, Petković ima stav, pokazao je to i na terenu, pokazuje to suparnicima i, nastavi li ovako dobro raditi s momčadi, još puno godina može lijepe stvari davati Dinamu. Tko zna, možda ga to sve jednog dana dovede i do reprezentacije koja ionako traži pravog centarfora. Uostalom, Petković je igrao, doduše samo jednu utakmicu, za U21 reprezentaciju kod Nike kovača u pobjedi 5:0 kod Lihtenštajna, Bruno je bio i strijelac na asistenciju današnjeg suigrača Mislava Oršića, igrao je i Mario Šitum, a u toj je utakmici, među ostalima, igrao i Marcelo Brozović... 

>> Pogledajte i navalu za ulaznice za utakmicu Hrvatske

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ER
EroK
18:55 13.11.2018.

Izgleda, Bruno Petković je baš ono što trebamo!?

MA
Marsijanac
17:28 13.11.2018.

Ima taj Petkovic nesto. Svidio mi se od prvog dana. Struka Dinama mora sa njim mnogo vise poraditi. Potencijal tog mladica je velik; ne smije se ova velika prilika, za vrhhunskog klasicnog centarfora, propustiti.

PI
pinkec
18:46 13.11.2018.

Ako je iz Metkovića, onda je sigurno dobar potencija za Vatrenel!