Vole zapaliti džoint

Alarmantni podaci: Čak 80 posto NBA igrača konzumira marihuanu!

Foto: Reuters/PIXSELL
NBA
Foto: Reuters/PIXSELL
NBA
Foto: Reuters/PIXSELL
NBA
Foto: Reuters/PIXSELL
NBA
Foto: Reuters/PIXSELL
NBA
12.12.2016.
u 19:07
– Ja ne uživam u pušenju marihuane, ali držim da je to puno manje štetno za organizam nego lijekovi protiv bolova kao što je Vicodin koji sportašima, posebice igračima američkog nogometa, liječnici prepisuju kao vitamine. I zato mislim da bi marihuana trebala biti dozvoljena za medicinsku svrhu – ističe Kerr.
Pogledaj originalni članak

Svojim priznanjem da je pušio marihuanu zbog toga što je, nakon operacije kralježnice, imao snažne glavobolje, trener Warriorsa Steve Kerr pokrenuo je lavinu rasprava o “travi” u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. A nekadašnji igrač Chicago Bullsa i suigrač Tonija Kukoča rekao je zapravo ovo:

– Možda ću zbog ovoga imati problema, no koristio sam marihuanu dvaput kada sam imao te kronične bolove. Tražio sam rješenje, čuo puno savjeta od ljudi i možda sam na kraju prekršio pravila lige. Doduše, ja i ne znam jesam li ja kao trener predmet testiranja na droge.

Vole zapaliti džoint

Za njegovu informaciju, i NBA treneri su podložni testiranju. Možda ne četiri puta godišnje, nasumce, kao igrači, ali jesu.

Igrač uhvaćen prvi put s tragovima marihuane u organizmu obvezan je ići na tretman, a ako mu se isto “dogodi” drugi put, onda mora platiti kaznu od 25.000 USD. Treći prekršaj donosi neigranje od pet utakmica, a četvrti 10 utakmica zabrane igranja. I tako redom, svaki novi prekršaj, pet utakmica više od prethodnog puta.

– Ja ne uživam u pušenju marihuane, ali držim da je to puno manje štetno za organizam nego lijekovi protiv bolova kao što je Vicodin koji sportašima, posebice igračima američkog nogometa, liječnici prepisuju kao vitamine. I zato mislim da bi marihuana trebala biti dopuštena za medicinsku svrhu radi neutraliziranja bolova, pa bi to trebalo ugraditi i u sljedeći kolektivni ugovor – ističe Kerr.

Uostalom, čak 23 američke savezne države legalizirale su upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, a opće je vjerovanje da velika većina NBA igrača zapali džoint izvan sezone. Jedni jer žele na tulumima biti “high”, a drugi da bi se opustili od stresa koji su nagomilali u sezoni.

Veliki zagovornik legalizacije marihuane upravo je jedan bivši NBA-jevac, Cliff Robinson, igrač koji je u tri zaredom od svojih 18 sezona imao viši prosjek koševa od 20. Kao netko tko je dvaput bio suspendiran zbog marihuane, on se sprema pokrenuti vlastiti biznis uzgajanja i prodaje marihuane zvan “Uncle Cliffy”.

– Kada si profesionalni sportaš, ti si pod velikim fizičkim i mentalnim stresom i dobro je imati pri ruci nešto što pomaže, a ne šteti tvome zdravlju – ističe Robinson.

A on je uvjeren u isto što i bivši košarkaš Bullsa Jay Williams koji tvrdi da oko 75-80 posto NBA igrača puši travu, a slične su brojke proizišle iz istraživanja provedenog 1997. kada se došlo do rezultata od 70 posto. No, s obzirom na to da je marihuana još uvijek zabranjena, to je danas tabu-tema, dok je davnih 70-ih bila “normalna pojava”.

O tome je ovih dana govorio najtrofejniji NBA trener svih vremena Phil Jackson, danas predsjednik New York Knicksa.

– Marihuana je u moje igračko vrijeme bila dio NBA kulture. Ja sam je pušio nakon operacije kralježnice, no nisam tada na to gledao kao na sredstvo na neutralizaciju bolova.

Jackson za to nikad nije kažnjen jer je zabrana upotreba droga u NBA ligi uvedena 1983. godine.

– Svih ovih godina kao liga pokušavali smo marihuanu iskorijeniti u našem sportu, no čini mi se da nismo uspjeli. To i dalje traje i to je i nadalje dio NBA kulture.

Legende na listi napušenih

Od aktualnih igrača javna je tajna da marihuanu, barem ljeti, puše JR Smith, Ty Lawson, Michael Beasley, Zach Randolph, Joakim Noah... LeBron James je priznao da je probao travu u srednjoj školi, a Carmelo Anthony je prije 12 godina bio uhićen s marihuanom pri ulasku u zrakoplov. Srećom, zasad se nigdje ne spominje nijedan od šest hrvatskih NBA igrača, no poznato je da Europljani u NBA takvoj “rekreaciji” mnogo manje pribjegavaju.

Što se pak tiče NBA legendi, mnogo njih našlo se na vječnoj listi povremeno napušenih, pa tako i čovjek koji je u povijesti NBA lige postigao najviše koševa, a to je Kareem Abdul-Jabbar. A on je marihuanu pušio desetljećima, a danas je korist na recept, zbog svojih migrena.

Jabbarov veliki rival Robert Parish priznao je da je pušio travu nakon utakmica kako bi se opustio, dok je jedan drugi veliki NBA centar, Bill Walton, otvoreno kritizirao NCAA što koledž igrače kažnjava zbog uživanja marihuane.

No marihuanu su pušili i veliki braniči poput Allena Iversona i Jasona Williamsa koji je zbog marihuane izbačen s koledža, a potom bio suspendiran na pet utakmica u NBA ligi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SE
seba..
20:25 12.12.2016.

ko pusi manje se sekira