OSIJEK PROTIV BJELICE

Ako je situacija toliko neizdrživa, zašto se ugovor ne raskine sporazumno?

Ako je situacija toliko neizdrživa, zašto se ugovor ne raskine sporazumno?
03.08.2022.
u 08:18
U ovom trenutku Bjelica nije u dobrim odnosima ni sa svojom upravom, ni s igračima, ni s navijačima, za što imamo vrlo dobre dokaze u njegovim izjavama te u priopćenju Kohorte. Stoga, ako je situacija u Osijeku postala neizdrživa (a jest), zašto Bjelica i NK Osijek ne mogu postići dogovor o sporazumnom raskidu ugovora koji ne bi koštao ni jedne ni druge i zašto se o tome uopće ne razgovara?
Pogledaj originalni članak

Priča o statusu Nenada Bjelice, trenera i direktora NK Osijeka, posljednjih je tjedan dana više-manje poznata većini hrvatske nogometne javnosti. Nakon niza od tri utakmice u kojima je Osijek izgubio od Lokomotive (1:2), pa izgubio u Gradskom vrtu od kazahstanskoga Kizilžara, u najsramotnijem trenutku u povijesti kluba (0:2), te ponovno doma remizirao sa Slavenom Belupom (0:0), velika većina Osječana zaziva Bjeličin odlazak.

Svađa baš sa svima

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Navijači prate utakmicu NK Osijek - FC Kyzylzhar

Osijekova navijačka skupina Kohorta službeno je ustala protiv Bjelice nakon što je odbio doći na sastanak s njima, za razliku od igrača koji su se pojavili. Nakon toga pripadnici Kohorte izdali su priopćenje u kojem Bjelici zamjeraju veliku plaću, loše dovođenje igrača, gubljenje ključnih utakmica prošlih sezona te manjak atraktivnog nogometa uz ovosezonski manjak rezultata. Prema onome što je Kohorta doznala, Bjelica je na dnevnoj plaći od tri tisuće eura, kudikamo većoj od bilo kojega drugog trenera u Supersport Hrvatskoj nogometnoj ligi, što po njima nikako ne zaslužuje (iako treba uzeti u obzir da nije Bjelica kriv što je uprava NK Osijeka prihvatila te uvjete). Također, nazvali su ga licemjerom i lažljivcem te poručili "Bjelice, odlazi!"

Očito je da kod Nenada Bjelice ne postoji neka sredina. Ili je riječ o obožavanom čovjeku, ili o čovjeku kojeg njegovi navijači preziru.

Međutim, taj odlazak nije baš jednostavno izvediv. Prema onome što smo uspjeli doznati od pojedinaca iz kluba, Bjelica bi davanjem ostavke klubu morao isplatiti višemilijunsku svotu u eurima zbog neispunjenja ugovorne obveze (ugovor do lipnja 2023.), a isto bi i klub morao napraviti Bjelici i stručnom stožeru ako mu se uruči otkaz. To su svote koje u kunama znatno premašuju iznos od 10 milijuna, pa zbog toga sve manje i manje ljudi očekuje da će se odlazak Bjelice uistinu i dogoditi.

U ovom trenutku Bjelica nije u dobrim odnosima ni sa svojom upravom, ni s igračima, ni s navijačima. Stoga, ako je situacija u Osijeku postala neizdrživa (a jest), zašto Bjelica i NK Osijek ne mogu postići dogovor o sporazumnom raskidu ugovora koji ne bi koštao ni jedne ni druge i zašto se o tome uopće ne razgovara? Takvu smo praksu već gledali u brojnim velikim svjetskim klubovima, a bila bi nemoguća jedino ako su Bjelica ili klub u ugovor stavili klauzulu da se to ne smije raditi, za što su šanse iznimno male. Neobično je kako i onaj tko nema pojma o NK Osijeku može vidjeti da je sada Bjeličin odlazak jedina slamka spasa za živce igrača, navijača i čelništva kluba a da on to sam ne primjećuje.

Ovu teoriju ne bismo spominjali da Bjelica u izjavama nije konstantno naglašavao svoju ljubav prema NK Osijeku. Ako netko toliko u javnosti naglašava tu ljubav prema klubu, ne bi mu bio problem odreći se određene svote novca za boljitak svojeg kluba, kolika god ona bila. Trener Osijeka ima potpuno pravo zbog novca ne dati otkaz, ali isto tako treba biti svjestan što taj potez sam po sebi govori, mislio on to zapravo ili ne. Taj potez govori da ta ljubav koja se ističe ne može biti istinita, bez obzira na 2001. godinu i sva ostala događanja u prošlosti.

Ima li alternative?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek izgubio protiv Kyzylzhara i završio svoju europsku avanturu

Koje su alternative najbolje za Osijek ako Bjelica nekako ipak napusti klub? Jedno se ime ističe ispred ostalih, a to je Goran Tomić, čovjek koji je s Lokomotivom (financijski i kadrovski drastično slabijom od Osijeka) uspio doći na drugo mjesto i igrati pretkola Europske lige. Nakon trenera koji gaji javni verbalno agresivan stil vođenja momčadi, za promjenu bi bilo dobro imati mirnog i staloženog čovjeka na klupi.

Da za kraj razjasnimo: ne sele mediji Nenada Bjelicu iz NK Osijeka, iz kluba ga seli gotovo cijeli njegov grad i mediji samo na to reagiraju jer je nemoguće ignorirati takav revolt. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MI
Mislav28
08:44 03.08.2022.

Bijelica hoće da mu daju otkaz da uzme veću lovu onda dobije odštetu , nije glup, nogomet je lova briga njega za Osijek , da ga je briga napustio bi ga odmah i predao nekom boljem da ga vodi.

RS
rasta sev
11:35 03.08.2022.

To je profesionalizam gdje je novac jedina ljubav i on diktira ponašanje onih koji su potpisali Ugovor i normalno da ga se obe strane pridržavaju. Ono o ljubavi i opraštanjima solidne love mačku na rep. U budućnosti malo će više razmisliti o neki klauzulama u Ugovoru kao pr. rezultati koji bi se trebali postizati ako ne onda adio.

SE
Senior
17:11 03.08.2022.

Ovo s visokim temperaturama ne pije vodu, zar ostali s kojima je Osijek igrao imaju klimatizirane dresove.