žena sluga

Jelena Veljača: 'Na Balkanu je žena ropkinja i sluga'

Foto: RTL
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Akamaru restoran i poznati
Foto: PR FOTO
jelena veljača
Foto: John Pavlish
Malalan nakit
04.10.2018.
u 10:29
Veljača voli govoriti o raznim temama – o njezinom privatnom životu smo redovito informirani, o svojem modnom ukusu, o svojim projektima, no sad je odlučila komentirati i nešto teže životne teme
Pogledaj originalni članak

Producentica i glumica Jelena Veljača nedavno je zbog rada na seriji "Pogrešan čovjek" zamijenila život u Zagrebu za onaj u Beogradu.

U velikom intervjuu za Klix.ba iznijela je svoje stavove o poziciji žene i samohrane majke na Balkanu. Glavni lik njezine serije također je samohrana majka pa kaže da se jednostavno dogodio “dobar trenutak” da napiše priču o toj temi. 

Smatra kako ženino osobno zadovoljstvo nikad nije u ovim prostorima bilo u fokusu te kako je izuzetno teško bilo gdje biti samohrana majka, ali da je vjerojatno najteže u patrijarhalnim sredinama koje su usmjerene na mušku poziciju moći. Kao nedavno rastavljena majka male djevojčice osjetila se pozvanom da kaže svoje mišljenje o patrijarhatu koji vlada na ovim prostorima.

– Sretna majka znači sretno dijete. Međutim, na Balkanu je žena ropkinja, sluga, žrtva. Slavi se poniznost, a ne shvaća se da se time žena uopće ne slavi već ponižava. Nije slučajno da je korijen riječi ''poniznost'' i ''poniženje'' isti. Naši slavenski jezici reći će vam sve, samo ako ih znate slušati i čitati. U tom je smislu pozicija samohrane majke stravična, jer ne samo da nas države gotovo uopće ne štite nego je i društvo posve nesenzibilno. Gotovo je sramota biti majka bez muža, biti dijete bez oca. U zapadnim društvima to je posve normalno. Kao što i jest, u biti. Obitelj se treba dekonstruirati i to je jedini način da se ženama vrati slava i pozicija koja im pripada – rekla je.

Veljača voli govoriti o raznim temama – o njezinu privatnom životu redovito smo informirani, o modnom ukusu, projektima, no sad je odlučila komentirati i nešto teža životna  pitanja.


– Na nuspojave sam navikla, a život u istini oslobađajući je – mudro poručuje i još jednom podsjeća da su žene na ovim prostorima u jako lošoj situaciji. Ali, u zapadnoj civilizaciji, stvar se mijenja. #MeToo pokret rastura stvar i ja se nadam da će kao i Coca-Cola i tranzicija i taj trend stići kod nas – kaže Veljača i dodaje:

Naime, nužno nam je potrebno da žene zarađuju isto kao muškarci, da više muškaraca preuzima brigu o vlastitoj djeci i da se to ne smatra pomoći majkama, da više muškaraca ide na rodiljni dopust, da su žene s karijerom u jednakoj poziciji kao muškarci s karijerom, da se zlostavljanje kažnjava kaznom zatvora i to ne uvjetnom, da se osnuje registar zlostavljača, da se potiče zapošljavanje samohranih majki, da se podigne iznos alimentacije, rodiljnih naknada, da se stanovi ne kupuju na imena muževa već da država potiče žensko vlasništvo smanjenjem poreza, da država potiče muškarce da mijenjaju pelene, čiste i da se u školu uvede spolni odgoj, ali i preodgoj muškaraca na Balkanu. To je predmet koji nam doista treba", zaključuje Veljača.   

Pogledajte koji parovi su ostali prijatelji i nakon razvoda 

    

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

MU
Muncimir
10:42 04.10.2018.

Ona nikome nije sluga. Dapače, ona je promiskuitetna kuja koja ljudima dijeli lekcije. Parazitira od Hrvatskog društva zato što ljudi poput nje, nacionalne manjine i potomci komunista, kontroliraju “Hrvatsku” kulturu. Kao da to nije dosta, još vrijeđa narod od kojeg živi (slučaj repretentacije) i glumi moralnu vertikalu. Srećom je gdje pripada u Srbiji samo treba spriječiti povratak.

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
11:01 04.10.2018.

Naravno da sotonistica želi dekonstruirati obitelj, poznato je da sotonisti (čitaj leftardi) žele uništiti čovjeka i civilizaciju.

VE
večernjamaglica
11:48 04.10.2018.

Iz inata otišla u razvijenu europsku metropolu.Uživaj.Kad si tako ispljuvala Hrvatsku,vrati domovnicu.Jedno je pljuvati po političarima,a sasvim drugo po baštini.