Intervju

Omiljeni chef: Najviše me razljuti kad u jelu nađem strana tijela

Foto: Josip Regović
Foto: Josip Regović
Foto: Josip Regović
Foto: Josip Regović
24.02.2018.
u 14:50
Na RTL-u pratimo šestu kulinarsku sezonu showa "Tri,dva,jedan - kuhaj!", u kojem britkim komentarima i odličnim savjetima publiku iz dana u dan osvaja poznati chef.
Pogledaj originalni članak

U emisiji “Tri, dva, jedan – kuhaj!”, koja se prikazuje na RTL-u, svoje kulinarsko umijeće pokazuju brojni amateri, a njihove kreacije u kuhinji ocjenjuje strogi žiri. Jedini član kojeg smo gledali u svim sezonama jest profesionalni kuhar Tomislav Špiček, koji ne krije da mu se sviđa novi koncept emisije, u kojoj sada osim ocjenjivačke ima i mentorsku ulogu.

“Zanimljiviji mi je ovaj koncept jer sada imamo mogućnost odabrati parove koje pratimo tijekom tjedna da bismo vidjeli što znaju, a što ne. Ove smo godine mentori, a najviše savjeta natjecateljima treba na početku emisije, prije nego što počnu kuhati. Uvijek kažem da prije kuhanja moramo dobro razmisliti i odlučiti što ćemo raditi kako bi jelo na kraju dobro ispalo. Ako kandidati ne znaju što rade kada im je već isteklo pola vremena, onda im ni mentor ne može pomoći. Mentorstvu je cilj da na samom početku, u prvih 15-ak minuta, pomogne u odlučivanju oko jela i načina na koji ga pripremati”, govori chef i dodaje slušaju li kandidati njegove savjete.

“Kako koji dan, to sve ovisi o njima. Nekad zaborave i ne pitaju, neki put misle da sve znaju, a u biti ne znaju, ali kako se kaže – već je kasno kada kuća gori; nepoznanice treba otkloniti na početku”, govori 43-godišnjak koji, unatoč bogatom radnom iskustvu, zna da je ponekad potrebna pomoć drugih.

“I ja svakodnevno tražim savjete od svojih kolega, pogotovo kada su neki događaji jer tada uvijek postoji neka nepoznanica. Pitam i nikad nisam pomislio da sve znam ili da ne bih trebao pitati jer zajedno sigurno znamo više. A najbolji savjet koji sam dobio jest da moram puno raditi i biti vrijedan kako bih uspio u ovoj struci – to su mi uvijek govorili stariji kolege. Uvijek se može naučiti kuhati, ali treba biti vrijedan i radišan da bi stvarno uspio”, govori Zagorac koji bez zadrške govori kandidatima kada nešto loše naprave, a neke pogreške misli da ne bi trebali raditi oni koji se žele podičiti titulom najboljega amaterskoga kuhara.

“Što se tiče pogrešaka koje kandidati rade, one su u svim sezonama pretežno iste – ne znaju neke osnovne stvari. Ako si pogledao deset nastavaka ovog showa, mislim da bi trebao znati deset stvari koje nam najviše smetaju. Ne volim u jelu naći strana tijela i to me najviše razljuti – kada nađem ljuske ili kosti u filetima. Kandidati bi to trebali znati, a trebali bi znati i kako se filetira riba jer su to osnove i bilo bi dobro da ih čovjek zna bez obzira na to sudjeluje li u kulinarskom showu ili ne – jer moraš jesti”, govori Špiček, koji tijekom snimanja ne boravi kod kuće koliko bi želio, a posla ima i oko restorana Kaptolska klet.

“Kao šef kuhinje jednog lokala uvijek moram biti dostupan za razne stvari, bila to nabava namirnica ili njihovo razvrstavanje, i uvijek me netko može nazvati. Dostupan sam dok god ne završi radno vrijeme restorana. Moja djeca imaju 15 i 17 godina, a u braku sam 18 godina i to je nama normalno. Svi su se naučili, nisam se rastao, djeca nisu propaliteti, idu u školu, uče... Nedostajem im, to nije upitno, ali to je nešto s čime smo se naučili živjeti”, govori Špiček, čija je supruga Višnja i sama kuharica, a i kći Paola pokazuje da jabuka ne pada daleko od stabla.

“Moja kći dobro kuha i moja je želja da nauči skuhati za sebe, u budućnosti za svoju obitelj, a hoće li krenuti našim stopama – ne znam. Zasad ne jer ide u drugu školu, ali nikad nije loše znati nešto skuhati za svoje prijatelje i svoju obitelj, a to ima u sebi. Ivan isto voli jesti, no nije toliko kod kuhanja afirmativan kao kći. Zna neke stvarčice napraviti, na primjer jaja. Da nas nema cijeli dan doma, za silu si može nešto sam napraviti”, govori chef koji je i doma vrlo iskren oko toga kako su jela spravljena.

“Kćeri volim reći jer ona još uvijek uči. Nedavno je rekla da ima želju spremati lososa i super ga je priredila. Rekla mi je: ‘Pogledaj tata, koža je gore i hrskava je.’ To je nešto što uči, a za ove druge stvari koje kuha moja supruga ili roditelji nemam što prigovarati. Volim domaću kuhinju i kada su ova snimanja, jako mi odgovara repa, sekelji-gulaš, domaće stvari. Roditelji su me podigli na toj domaćoj kuhinji i nema boljega nego kada se kiselo zelje napravi sa svinjskim mesom, pogotovo kada je domaće i meso i zelje. Tu nema puno mudrolije i to je ono najbolje”, govori kuhar koji nikada nije krio koliko voli kraj u kojem je odrastao i kojim će jednog dana ponovno zamijeniti vrevu grada.

“Poljoprivreda, krave, svinje – sve to od nas traži puno posla i kao srednjoškolac morao sam puno toga odraditi prije nego škole i zapravo sam jedva čekao da to prestane, da otiđem i radim kao kuhar. Ali sada, nakon 24-25 godina po kuhinjama i ovome današnjem sustavu rada, želja mi je za koju godinu vratiti se i biti na svježem zraku bez ikakvih opterećenja, napetosti, biti u prirodi i fizički raditi”, zaključuje Špiček i odaje da se ne bi prijavio u natjecateljski show, ali bi volio imati svoju kulinarsku emisiju “u kojoj bih mogao pokazati sva svoja znanja ljudima koje to zanima”.

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DA
darwil
15:08 24.02.2018.

Zagorec stalno nekaj filozofira,ponašase ko prof.ispituje kandidate gluposti a sam nezna kaj je to fedrich.

MA
maximinimax
13:05 24.02.2018.

Njegovi odlični savjeti vode u bolesnu pretilost

Avatar Niškorist
Niškorist
10:21 25.02.2018.

Bio u Kaptolskoj kleti na jednoj proslavi hrana je bila hladna i loša što može potvrditi 30-tak osoba .