VELIKO SRCE

Pjevači, sportaši i glumci ujedinjeni u zajedničkom cilju

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Veliko srce za djecu Neretve
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Veliko srce za djecu Neretve
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Veliko srce za djecu Neretve
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Veliko srce za djecu Neretve
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Veliko srce za djecu Neretve
10.07.2019.
u 21:08
Akcijom se želi skupiti 500 tisuća kuna za nabavu sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Metkoviću te kardiotokografskog (CTG) uređaja za tamošnje rodilište. Stoga se danas u zagrebačkom hotelu Internacional, podupirući ovu akciju, okupilo šaroliko društvo neretvanskih korijena
Pogledaj originalni članak

Kada god i gdje god je trebalo stanovnici Metkovića i cijele doline Neretve nesebično su pomagali. A sad i oni – traže pomoć. Zbog odsječenosti i nedostatne medicinske skrbi za stanovnike toga kraja Institut za promicanje i razvoj doline Neretve danas je pokrenuo humanitarnu akciju “Veliko srce za djecu Neretve” kojom se želi skupiti 500 tisuća kuna za nabavu sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Metkoviću te kardiotokografskog (CTG) uređaja za tamošnje rodilište. Stoga se danas u zagrebačkom hotelu Internacional, podupirući ovu akciju, okupilo šaroliko društvo neretvanskih korijena.

– Naša djeca i roditelji zaslužuju, kao i svi građani Hrvatske, najbolju dostupnu zdravstvenu skrb pa smo svi mi s neretvanskog područja, kao i naši prijatelji, odlučili pokrenuti ovu inicijativu i pomoći Domu zdravlja Metković. Želimo stanovnicima našeg kraja osigurati još bolju i sigurniju zdravstvenu skrb – kazala je uvodno Nada Podnar iz Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve. I ona i ravnatelj zagrebačke bolnice Sveti Duh, prof.dr.sc. Mladen Bušić, istaknuli su da je razlog ove akcije činjenica što je najbliža bolnica za stanovnike doline Neretve, ona u Dubrovniku, udaljena 100 kilometara, a na putu do nje čak su dva međunarodna granična prijelaza, zbog čega put do dubrovačke bolnice traje minimalno dva sata.

– To je i dvostruko više vremena od gornje vremenske granice, zlatnog standarda za intervenciju kod poteškoća s kardiovaskularnim bolestima. Znači, ako čovjek doživi srčani udar, znatno su mu smanjene šanse da ga i preživi. Dobro opremljeno sanitetsko vozila zato bi jako pomoglo Domu zdravlja za brži i adekvatniji prijevoz najtežih bolesnika, a CTG uređaj omogućio bi praćenje srčane akcije nerođenog djeteta i trudova majke, siguran i uspješan porod te zdravlje djeteta. Sve je to neophodno jer se Metković sada nalazi u zdravstvenom slijepom crijevu – objasnio je Bušić dodavši da je rodilište u Metkoviću jedino rodilište za cijelu dolinu Neretve u kojoj živi oko 50 tisuća stanovnika. Posebno dirnuta bila je modna dizajnerica Matija Vuica koja i sama potječe iz tog kraja.

– Svima nama je srce bilo slomljeno kada smo čitali s kakvim se poteškoćama suočava naš Dom zdravlja u Metkoviću. Izuzetno mi je drago što je Institut prepoznao trenutak i pokrenuo ovu akciju za pomoć djeci Neretve. Dar je, čast i blagoslov biti dio svake humanitarne akcije. Tko to ne prepoznaje, nešto mu fali. Nikada nekim našim propustom netko ne smije biti zakinut u bolnici – kroz suze je rekla Vuica, dok se uime svih sportaša doline Neretve okupljenima obratio naš bivši rukometaš Davor Dominiković.

– Rođen sam 1978. baš u tom Domu zdravlja u Metkoviću i tužno je da se djeca tamo više ne mogu sigurno rađati, već da treba ići u Dubrovnik. Zato ovaj put molimo pomoć za dolinu Neretve – apelirao je Dominiković čije je riječi potvrdio i sam ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac kazavši da rodilište u Metkoviću postoji već 69 godina te da je ova, inače prva humanitarna akcija, prijeko potrebna jer će nabavljeni uređaji puno pomoći.

Uz riječi da “sva djeca Lijepe naše imaju pravo na istu medicinsku skrb”, akciju koja završava 7. listopada humanitarnim koncertom u Lisinskom podržali su i: Darijo Srna, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Milana Vlaović, Neda Parmać, Matija Prskalo, Branka Bebić Krstulović... 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.