Intervju

Danijel Despot: Supruzi se pretjerano sviđa sve što radim

Foto: Krasnodar Peršun/HRT, Pixsell
Foto: Krasnodar Peršun/HRT, Pixsell
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
29.07.2017.
u 23:33
Iako vodi i uređuje emisiju "Ritam ljeta" novinar i urednik na HRT-u priznaje da nije obožavatelj toga godišnjeg doba. Priča kako izgleda njegov idealan odmor te otkriva što zanima njegova sina Davida, kojeg ima sa suprugom Kristinom.
Pogledaj originalni članak

Danijela Despota, novinara i urednika na HTV-u, trenutačno gledamo u emisiji “Ritam ljeta”, koja će se emitirati sve do 14. rujna. Znači li to da će cijelo ljeto provesti na prisavskoj “plaži” ili će ipak uspjeti sa suprugom Kristinom i sinom Davidom pobjeći na godišnji odmor nekamo na Jadran? Otkrio nam je i kako se osjeća u showbiz vodama već 15 godina, što mu je inspiracija u radu i
planira li nove projekte u jesenskoj HTV-ovoj shemi.

Nepunih je mjesec dana iza emisije “Ritam ljeta” – jeste li zadovoljni gledanošću?

Ljetno je doba uvijek nezahvalno za televizijske projekte, televizija se gleda sporadično i ukupna je gledanost manja; u tom okružju mi smo s emisijom “Ritam ljeta” postigli zadovoljavajući uspjeh i privukli znatan broj gledatelja.

Koja je vaša uloga u emisiji i kako izgleda jedan dan od jutra do večeri kada ste voditelj?

U emisiji “Ritam ljeta” preuzeo sam ulogu voditelja i na dan emisije posvećen sam pripremi za studijsko vođenje emisije, što obuhvaća iščitavanje svih priprema, scenarija i biografija gostiju. Kao i sve emisije, i ova se priprema danima unaprijed. Tjedan u kojem sam vodio urednički je nadgledala Gabrijela Perišić, a operativni dio uredničkog posla – istraživanje, pronalaženje gostiju,
određivanje teme, priprema gostiju, pisanje scenarija, tehničke specifikacije glazbenih brojeva – odradila je ekipa s kojom sam ovu sezonu radio i “Volim nedjelju”, a to su Tanja Tušek i Irena Košar.

Do kojeg je datuma planirano da ide emisija i hoćete li je cijelo vrijeme raditi u zagrebačkom studiju, s takozvane studijske plaže?
Emisija je planirana do 14. rujna i cijelo će ljeto baza biti u zagrebačkom studiju, ali će se javljanjima uživo popratiti svi relevantni društveni događaji na obali i kontinentu. Inače, scenografiju za emisiju izradio je naš dugogodišnji suradnik, scenograf Dragutin Broz.

Kada ćete na pravu morsku plažu i kamo?
Moj odmor počinje 24. srpnja i provest ću ga u miru turistički neprebukirane Šolte, gdje roditelji posjeduju apartman u uvali Nečujam. Iako sam više planinski tip – odmor je za mene zelenilo i ugodna temperatura – zbog supruge Kristine i sina Davida preživjet ću dva tjedna mora.

Znači li to da baš i ne volite ljeto, kupanje, sunčanje?

Podnosim kupanje, ali teško podnosim sve ostalo vezano uz to: sunčanje, paklenu vrućinu, zaglušnu buku cvrčaka.

Kako bi, onda, trebao izgledati vaš idealni ljetni odmor?

Za mene je idealni ljetni odmor u planinama, po mogućnosti Alpama, na normalnoj radnoj temperaturi, tišina, zelenilo, hladni potoci i mirisne livade.

Gleda li vaš 11-godišnji sin David emisije koje radite i komentira li vaš rad? Je li možda naslijedio očeve gene za novinarstvo?

David tek letimično baci oko na moje emisije i iz pristojnosti kaže da su u redu. Za sada ga ne zanima novinarstvo, ali ga jako zanima snimanje i videomontaža; sam je pronašao program za montažu, naučio osnove uz pomoć uputa na YouTubeu, a upravo je završio i interdisciplinarnu filmsku radionicu Froom.

A supruga Kristina, je li ona vaš najveći kritičar?

Supruga je više podrška nego kritičar, neobjektivno i pretjerano joj se sviđa kako radim, pa je moram tjerati na konstruktivnu kritiku.

Dugo ste u showbiz vodama – osjećate li ikada zasićenje ili umor?

U showbizu sam već 15-ak godina i budući da se u svim svojim projektima trudim termin showbiz rastegnuti do krajnjih granica pa u njega ugurati i teme koje me osobno zanimaju (glazba, film, pa čak i znanost se može prezentirati na zabavan način), nikada mi nije dosadno.

Što je to što vas drži u novinarskim/uredničkim vodama? Što vam daje inspiraciju?

Nepresušna su inspiracija zanimljivi i izvanredni ljudi koje susrećem u poslu, ne znam koji još posao nudi mogućnost da svaki dan upoznajete vrhunske stručnjake, umjetnike ili zabavljače.

Svojevrsni odmak od Zagreba i šušura koji nosi vaš posao pronašli ste u Zaprešiću. Kako to da ste se kao dijete iz centra Zagreba baš tamo preselili i zašto?

U Zaprešiću sam pronašao najbolje iz oba svijeta – mir, tišinu, prirodu, sigurnost malog mjesta – a pritom mi je društvena i kulturna ponuda Zagreba na samo 20-ak minuta vožnje. Nakon uzavrelog koncerta u Zagrebu za manje od pola sata mogu uživati u miru svojeg vrta.

Što planirate raditi nakon emisije Ritam ljeta – imate li u planu neki jesenski projekt?

Pripreme za jesensku shemu već su u punom jeku, od jeseni ću uređivati jednu subotnju, dnevnu emisiju koja bi trebala obuhvatiti društvene, kulturne i sportske subotnje događaje u cijeloj Hrvatskoj.

Planirate li raditi ili već radite i neki novi dokumentarni film?

Svi mi televizijski novinari i urednici imamo svoje planove za dokumentarce, ali to su zasad samo “moje pjesme, moju snovi”, pa dok ti snovi ne postanu izvjesna java, neka i ostanu samo snovi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar mrTrobec
mrTrobec
01:50 30.07.2017.

Budi oprezan,to sviđanje je prašina u oči,popustila ti je pažnja,možda ima prijatelja

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
19:15 30.07.2017.

to je i meni rekla. I tebi isto?