kobe govedina

Znate li zašto ovaj odrezak košta 400 eura?

Foto: Thinkstock
kobe govedina
23.02.2014.
u 09:18
Govedo se isključivo hrani prirodnom hranom bez raznih dodataka i hormona rasta, a prema životinji se odnosi humano
Pogledaj originalni članak

Odrezak toliko mekan da se ne mora rezati nožem, govedo koje se masiralo prije nego je završilo u kulinarskom raju, to je najpoznatija i najskuplja Wagyu Kobe govedina na svijetu.

Stiže iz Japana (wa – japanska, gyu – stoka) gdje se uzgaja samo na malobrojnim farmama u provinciji Hyōgo, a težina goveda ne smije biti veća od 470 kilograma. Da bi meso imalo kvalitetu Kobe, moraju se poštovati određena pravila uzgoja, a prvo kaže da samo opuštene i smirene životinje daju najbolje meso.

Govedo se isključivo hrani prirodnom hranom bez raznih dodataka i hormona rasta, a prema životinji se odnosi humano. Naime, kako bi se dobila savršena struktura masti po cijelom tijelu goveda, zbog čega je Kobe odrezak tako poznat, krava se ručno masira. Tako u mesu nastaje tzv. mramorna prošaranost masnoćom, što daje fantastičan okus, kao i veliku količinu omega-3 masnih kiselina.

Zbog visoke cijene ovo meso se kupuje kao zlato. Naime, konobar donosi gostu sirovi odrezak i digitalnu vagu, a onda se prema težini (i mesa i novčanika), naručuje obrok. Zato što se godišnje uzgaja samo 4000 goveda, kilogram stoji 400 eura. Gurmani koji su jeli kažu da je mekano, idealno slano i lagano.

>>Zbog ovoga je jastog na meniju prestižnih restorana

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

FS
fsdhfjghj
09:38 23.02.2014.

Pusti govedo, moj sljedeći životni cilj je imat zlatnu školjku u wc.u kao predsjednik ukraine.

Avatar trooso
trooso
09:26 23.02.2014.

šteta kaj govedo ne donese, kaj ja znam "vlasnika", "konobara" i vagu, a i rogove

EV
evropljanin
14:54 23.02.2014.

sad dragi zemjlaci pozurite cim prije inace bude sve prdano. zbog tog mesa stoje redovi pred restoranima. kakovih tema da mi pozli.