doznajte zašto!

Znate li na kojoj temperaturi biste trebali prati odjeću u perilici?

Foto: shutterstock
Znate li na kojoj temperaturi biste trebali prati odjeću u perilici?
15.01.2020.
u 09:15
Kraća i hladnija pranja čuvaju odjeću i produljuju im vijek, potvrdila su istraživanja
Pogledaj originalni članak

Stručnjaci sa sveučilišta u Leedsu, zajedno s tvrtkom za deterdžent Proctor & Gamble, istraživali su utjecaj različitih načina pranja odjeće na laboratorijskim uzorcima i na pravoj odjeći, piše Daily Mail.

Lucy Cotton, glavna autorica istraživanja, kaže kako su svjesni da takozvana brza moda loše utječe na okoliš. Također znaju da im se kupci žale da njihova odjeća nakon nekog vremena gubi svoj prvobitni izgled, mekoću i boju.

No, sada su otkrili da kraća i hladnija pranja čuvaju odjeću i produljuju im životni vijek. 

Istraživanje su proveli na osam majica jarkih boja i 12 majica tamnih boja te su dodali nekoliko bijelih majica kako bi vidjeli hoće li se pustiti boja.

Nakon 16 pranja na 25°C stupnjeva i na 40°C, istraživanje je pokazalo da kraće i hladnije pranje smanjuje puštanje boja, majice se ne rastegnu i ne gube svoju mekoću.

Također su ta kraća pranja stvarala manje štetnih mikrovlakana koja ostaju u vodi u perilici i završavaju u oceanima i okolišu. Ovo istraživanje moglo bi zaustaviti zagađenje okoliša od nevidljivih plastika u okolišu. 

Međutim, ima i dobrih posljedica za proizvođače, ova kraća i hladnija pranja smanjuju korištenje energije i vode, a i odjeća ostaje ''nova'' dulje vrijeme.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
10:11 15.01.2020.

Prije otprilike mjesec dana je bio članak kako svu odjeću, bez obzira na deklaracije, treba iskuhavati. Danas pak suprotno. Još jedan briljantan uradak večernjakovih intelektualaca.

Avatar abakus
abakus
11:12 15.01.2020.

Da, zato se zapadnim svijetom šire stjenice (bed bugs) i slično, a da i ne govorim da je iz higijenskih razloga bolje prati odjeću na višim temperaturama, pogotovo posteljinu, ručnike i donje rublje. Naši stari su očigledno bili jako glupi kad su sve to iskuhavali. No istina je da je nekad i odjeća bila kvalitetnija, a ne kao danas kad većinu krpica možeš baciti nakon par mjeseci nošenja...

EL
elkomadante
10:13 15.01.2020.

ti tzv stručnjaci, očigledno pojma nemaju da roba koja se pere ispod 60 je puna bakterija koje utječu na zdravstveno stanje a time i veće troškove ukupno, isto tako sve što se pere na nižoj temperaturi zahtjeva pojačano peglanje koje troši struje više nego da se opere jednom iznad kritične temperature, a kvaliteta vlakana potječe od proizvođača, tj. uvoznika šrot materijala.