Kod gubitka kilograma prehrana igra ključnu ulogu jer nije dovoljno samo smanjiti unos kalorija, već je važno birati namirnice koje će vas dugo držati sitima i spriječiti prejedanje. Hrana bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima može pomoći da se osjećate sito dulje vrijeme. Liječnik je podijelio popis namirnica koje preporučuje pacijentima koji se nadaju smršaviti ako žele dulje osjećati sitost i izgubiti kilograme, piše Mirror. Profesor Franklin Joseph, konzultant liječnik i voditelj klinike za mršavljenje, rekao je da stalni osjećaj gladi nije znak slabosti.
Umjesto toga, rekao je da je često stvar onoga što je na vašem tanjuru, a ne onoga što na njemu nedostaje. "Ključ za jedenje manje hrane bez muke je odabir hrane koja vas dulje drži sitima. Ovih pet namirnica djeluju u skladu s vašom biologijom, pomažući vam da se osjećate siti i imate kontrolu, bez potrebe za brojanjem kalorija", rekao je liječnik. Dodao je i da jesti manje ne znači jesti male porcije. "To znači birati namirnice koje vas održavaju sitima. Tako se gubi na težini bez stalne borbe s glađu", objasnio je. Preporučio je dodavanje ovih pet namirnica u prehranu ako uvijek posežete za grickalicama.
Zob: "Zob je jedna od najboljih namirnica za kontrolu apetita. Prepuna je topljivih vlakana koja usporavaju probavu i pomažu vam da dulje ostanete siti", objasnio je Joseph. Beta-glukan u zobi također stabilizira šećer u krvi, sprječavajući pad energije koji izaziva žudnju za hranom.
Leća i grah: Leća i grah, bogati vlaknima i biljnim proteinima, pravi su saveznici u usporavanju probave. "Obroci s mahunarkama dovode do smanjenja gladi kasnije tijekom dana. Treba im dulje da se razgrade, rastegnu želudac i aktiviraju prirodne hormone sitosti u tijelu", rekao je liječnik.
Hrskavo sirovo povrće: Mrkva, celer, krastavac i paprika možda ne zvuči uzbudljivo, ali su tajno oružje za svakoga tko pokušava jesti manje. "Sirovo povrće ima visok volumen, ali vrlo malo kalorija. Hrskanje i žvakanje također pomažu u pokretanju signala sitosti u mozgu", objasnio je stručnjak.
Jaja: "Jaja su izuzetno zasitna zahvaljujući visokom udjelu proteina. Započinjanje dana jajima, kuhanima, poširanim ili kajganom, može smanjiti količinu hrane koju pojedete tijekom ostatka dana", rekao je Joseph. Studije pokazuju da su jaja bolja od tosta i žitarica kada je u pitanju osjećaj sitosti.
Kokice: Iznenađujuće, kokice su također na popisu, pod uvjetom da nisu prelivene maslacem ili šećerom. "Kada se pripreme bez ulja, tada su kokice niskokalorične, ali imaju veliki volumen. To je odličan međuobrok koji djeluje kao poslastica, a zapravo vam pomaže da ukupno pojedete manje", zaključio je liječnik.