Loše utječu na san

Želite se napokon naspavati? Onda izbjegavajte ovih 5 namirnica prije odlaska u krevet

Foto: Thinkstock
umor, nesanica
Foto: Thinkstock
Insomnia, nesanica, spavanje
Foto: Thinkstock
zdrava hrana
Foto: Thinkstock
Hamburger
Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
tamna čokolada
Foto: Shutterstock
curry
Foto: Thinkstock
Pečeno meso s povrćem
14.02.2018.
u 08:13
Pogledaj originalni članak

Mnogi izbjegavaju piti kavu prije spavanja jer strahuju da će ih kofein dugo držati budnima, no postoje namirnice zbog kojih ne možemo zaspati, a toga nismo niti svjesni.

Nedostatak sna može dovesti do puno većih problema od osjećaja umora, a neki od njih su nagli dobitak kilograma, visoki krvni tlak pa čak i bolesti srca.

Nutricionisti i stručnjaci za spavanje složili su se kako postoje namirnice koje mogu ometati san, a koje su to saznajte u nastavku.

Hamburger sa sirom i slaninom – Masnoća koja se nalazi u ovom hamburgeru potiče proizvodnju kiseline u želudcu, a koja može doći do jednjaka što će uzrokovati žgaravicu koja vas sigurno neće dopustiti da mirno spavate. Hrana bogata masnoćama uzrokuje žgaravicu pa je treba općenito izbjegavati prije odlaska u krevet.

Alkohol – Iako ga mnogi preporučuju za lakši san, to zapravo nije tako. Pogotovo ako popijete čašu više nego ste trebali. Budit će vas po noći zbog odlaska na toalet, ali i osjećaja žeđi zbog čega se ujutro sigurno nećete osjećati odmorno. Potiče i hrkanje koje također utječe na san.

Tamna čokolada – Iako je tamna čokolada zdravija verzija čokolade, treba pripaziti kada ćete u njoj uživati. Tamna čokolada sadrži kofein, odnosno oko 20 miligrama kofeina se nalazi u jednoj čokoladi što je jednako kao da ste popili jedan espresso. Osim toga, ubrzava rad srca te izaziva nemir što ne ide u prilog dobrom snu.

Curry – Popularno indijsko jelo malo tko ne voli, no ne jedite ga prije spavanja. Prepuno je začina koji mogu negativno utjecati na vaš san, a jedno istraživanje u Australiji pokazalo je kako su osobe koje su za večeru jele začinjenu hranu imale puno lošiji san od osoba koje su imale laganije večere.

Meso – Proteini se teže razgrađuju pa će tijelo, umjesto da se fokusira na spavanje, morati razgrađivati meso koje ste pojeli, a s obzirom na to da se tijekom noći probavni sustav usporava, taj će proces puno duže trajati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
austrougarskigeneral
09:59 14.02.2018.

treba popiti mlijeko i kakao ,jako dobro za san