sve je u vama

Za dugovječnost su potrebne ove stvari u životu

Foto: Arhiva VL
Za dugovječnost su potrebne ove stvari u životu
16.11.2012.
u 12:51
Želite dugo živjeti? Smijte se, pronađite odgovarajućeg životnog partnera i nabavite psa. I doživjet ćete stotu...
Pogledaj originalni članak

Mislite da su dugovječni ljudi genetski predisponirani ili vode zdrav život? Čini se da vam ništa od ovoga nije potrebno da biste doživjeli stotu! Za sretan i dug život važni su ispunjeni odnosi, stabilan brak i prijateljstvo s psima.

Eliksir mladosti još nije pronađen, ali sada se zna da se na dugovječnost može utjecati, tvrde znanstvenici s Harvarda. Do ohrabrujućih rezultata došli su u dugogodišnjoj studiji koja je trajala od 1940. godine, a u njoj su pratili 200 Amerikanaca od mladih dana do stare dobi. Ispitanici su se morali javljali svake dvije godine.

Sreća se kod dugovječnih pokazala glavnim faktorom, važnijim od (zadovoljavajuće) materijalne situacije tijekom života. Prijateljstvo i prisne (ljubavne) veze bile su još jedan indikator dugovječnosti. Naime, tri od četiri muškarca koji su tijekom života imali prijatelje i uspješnu vezu i dalje su živi, dok su tek četvorica živa od 31 muškarca - samca. Dugo žive i vlasnici pasa, odnosno ljubitelji životinja. Zna se da psi mogu spriječiti neke bolesti jer jačaju naš imunološki sustav i pomažu bržem oporavku nakon bolesti, a vlasnici pasa tijekom života imaju niži krvni tlak i nižu razinu kolesterola, što doprinosi ukupnom zdravlju.

– Želite li biti sretni, a nemate djecu, nabavite psa. Riječi koje točno opisuju sreću su emocionalna inteligencija, veze, radost i pouzdanost – kaže voditelj studije George Vaillant za BBC

 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.