NAJVEĆI VODOPADI SLAPNICE

Vranjak i Brisalo, 15-metarski ljepotani samo su dio čarolije koju nudi ova dolina

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije
Foto: Facebook screenshot
Foto: Facebook screenshot
16.04.2021.
u 13:42
Još 1964. područje Slapnice zaštićeno je kao značajni ekološki krajobraz
Pogledaj originalni članak

Kanjon je to koji je drukčiji u svako godišnje doba. Dođete li u hladnije i kišnije dane, kada se korito deset kilometara duge doline dodatno napuni vodom, dočekat će vas raskošni i bujni slapovi, koji u najhladnijim danima znaju i zalediti.

Ljetni, sušni dani su skromniji vodom, no tada ćete uživati zelenilu i čitavoj paleti boja koje su drugačije baš svaki put kad posjetite Slapnicu. Najbrži put do ove doline kojom teče istoimeni potok pun slapova, najčešće visine do jednog metra, vodi preko Krašića. Šetnja nije zahtjevna, duž glavne rute uređen je put, no čim skrenete prema najvećim slapovima – Vranjku i Brisalu – tu će vam trebati prije svega dobre gojzerice, ali i štapovi, s obzirom na to da su neki usponi prilično skliski, a treba se preskakati i preko srušenih stabala, skliskog kamenja i potočića.

Neke dijelove morat ćete prelaziti i četveronoške, a oprezan treba biti i kad se konačno dođe do slapa. Pogotovo Vranjka do kojeg vodi uski putić ispod kojeg se prostire litica. Potrebna je stoga fokusiranost i pažljivost, ali i najgori put isplati se kad dođete do cilja.

Jer – svatko tko se nađe ispod ovih 15-metarskih slapova ostat će bez daha, a tolika količina vode istovremeno će izazvati i strahopoštovanje prema snazi prirode. Jedan od drugog udaljeni su oko 45 minuta hoda, no da biste uopće došli do njih, potrebno je prvo dovesti se do Krašića te krenuti prema Medven Dragi. Nakon ulaska u mjesto može se produžiti ravno do ušća Slapnice i Kupčine i razgledati kurija, staro seosko gospodarstvo plemenite obitelji Medven, sagrađeno 1868. godine.

Ili, želite li direktno prema Slapnici, kod ploče koja označava ulaz u park prirode, neposredno prije ulaska u Medven Dragu, možete skrenuti desno prema kamenolomu. Primijetit ćete ga s lijeve strane puta, udaljen je petstotinjak metara od glavne ceste. Kamenolom se nalazi na samom ulazu u slapničku dolinu, a ovdje možete parkirati automobil jer makadam koji vodi do Vranjka i Brisala zna biti problematičan s obzirom na rupe koje znaju nastati uslijed oborina, a bude i odrona, pa i drveća koje padne na put.

Put do Vranjka nalazi se oko pet kilometara od kamenoloma i gotovo da se i ne može promašiti jer je dobro označen strelicom. Gledajući prema sjeveru, do oba velika slapa doći ćete putovima koji počinju s desne strane ceste, a do samih slapova treba još 15-ak minuta hoda. Do Vranjka vodi staza kroz tzv. Vranjački klanac.

Potrebno je slijediti planinarske oznake na stablima, a kad dođemo do okomite visoke stijene u čijem je podnožju otvor omanje Vranjačke špilje i veliki vodopad iznad njega, znat ćemo da smo stigli do Vranjka. Nešto uzvodnije je njegov sjeverni susjed Brisalo, niz koji se voda obrušava u malo bistro jezerce. Do njega vode dva drvena mosta – onaj noviji, koji su u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje prozvali Matin most, podignut je 2019., a ime je dobio po mlinaru koji je nekad živio u mlinu na kraju doline i brinuo se za stariji most koji vodi do Brisala.

U mlinu udaljenom pola sata hoda od skretanja za Brisalo još uvijek živi njegova udovica – Nada Mauzer, posljednji stalni stanovnik Slapnice. Od njezina mlina te malo iza skretanja za Brisalo Općina Žumberak nedavno je asfaltirala tri kilometra. “Povući” će asfalt i dalje, no izgledno je da to neće biti ove godine, kaže načelnik Zdenko Šiljak. Ovo je, napominje, tek prva faza asfaltiranja makadamske ceste stare stotinjak godina.

STAZA NA SLAPNICI

Staza na Slapnici dobro je markirana tako da će se ondje snaći i oni kojima orijentacija nije jača strana. Put nije prezahtjevan, teži su putovi kojima se penje do slapova jer ima skliskih i strmih dijelova.

Cijelim putem nema signala na mobitelu, pa ići s djecom predstavlja i rizik, u slučaju da dođe do nesreće. Najbliže mjesto za okrepu je Žumberački raj u mjestu Žamarija, gdje se mogu probati idomaći specijaliteti.

ZELENI I CERINSKI VIR

Uz Brisalo, Vranjak i Sopotski slap, najveći slap žumberačke gore, visok 40 metara, posjetiti se mogu i Zeleni te Cerinski vir. Prvi se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Žumberka, kod sela Kuljaji, u blizini Radatovića i najatraktivniji je dio doline potoka Sušice.

Dva kilometra nizvodno od izvora, potok Sušica izdubio je kanjon s visokim klisurama, dug oko 300 metara. U pojedinim su dijelovima okomite stijene visoke 20-ak metara, dok je razmak između njih samo jedan metar. U ovom okružju nalazi se slap Zeleni vir. Cerinski vir, pak, tvore vode potoka Javorec. Do njega se najlakše stiže preko Smerovišća i Cerine ili preko Velikog Lipovca.

Farmer savjetuje kako čuvati jaja da bi duže bila svježa!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar EtTore
EtTore
15:00 21.04.2021.

Biti ce dobra sezona!