VITAMINI

Nema čarobne pilule pa zdravlje potražite u kvalitetnoj hrani

mirela marić
02.04.2015.
u 19:30

Prije izbora vitamina i minerala na svoju ruku provjerite krvnu sliku
Pogledaj originalni članak

Duga zima, boravak u zatvorenom, sezona viroza i gripa te izloženost stresu uzimaju danak u imunitetu, a ako se tome doda i nepravilna prehrana, rijetki su oni koji mogu reći da su savršenog zdravlja. Dostupnost prehrambenih namirnica koje nutricionisti preporučuju u svakodnevnoj prehrani u trgovačkim lancima nije upitna, no jest i način na koji su uzgojene. Teško je vjerovati da je u jabuci koja ni nakon tri tjedna u zdjeli nije promijenila izgled ili u paprici koja je i nakon dva tjedna u hladnjaku jednako crvena dovoljno vitamina potrebnih za očuvanje zdravlja.

Nađite vrijeme za hranu

Odlazak na tržnicu nešto je bolje rješenje, no i ondje je ponuda domaćeg voća i povrća sve slabija, s obzirom na to da većinu štandova drže nakupci. Moderan način života i nedostatak vremena za organizaciju pravilne prehrane, nema sumnje, povlače za sobom nedovoljan unosa vitamina i minerala. Rješenje u "zdravom životu iz bočice", tj. sintetičkim vitaminima i mineralima rješenje je kojem je najjednostavnije pribjeći da bismo sačuvali imunitet.

Posezanje za vitaminima kao dodacima prehrani nakon bolesti, za jačanje organizma uz treninge i veće napore te kao dodatak prehrani osiromašenoj vitaminima za jačanje imuniteta ne bi trebalo biti praksa ili izgovor za nedovoljnu pozornost pri odabiru namirnica.

– Među prepunim policama različitih proizvođača nameće se golem izbor; od šumećih, u tabletama, sirupima ili fluidima za djecu; za starije i mlađe; izolirani pojedini vitamini ili minerali poput vitamina A, D, E ili K, željeza ili magnezija... čije bi uzimanje moralo biti pod liječničkim nadzorom. Pretjerana upotreba određenih vitamina i minerala može naškoditi organizmu, čak i prouzročiti veće probleme – objašnjava Mirela Marić, magistrica nutricionizma, voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine Poliklinike Aviva.

Doze su važne

Suplementi su koncentrirani vitamini i minerali, najčešće dostupni u obliku tableta u svakoj ljekarni ili čak samoposluzi, no prije nego što se odlučite za neki od njih, razmotrite činjenice o njima.

– Vitamini su neophodne supstancije za zdravlje i optimalno funkcioniranje organizma te bi idealno bilo da se konzumiraju putem hrane. Bilo da unosite previše ili premalo vitamina, narušit ćete zdravlje te je stoga važan oprez – upozorava magistrica Marić.

– Budući da su vitamini koncentrirani i da se uzimaju zasebno, lako je pretjerati s količinama jer je, za razliku od njihova unosa izborom hrane koju jedemo, dovoljno samo progutati tabletu. Dakle, jedenjem voća i povrća štetne posljedice unosa previše vitamina ili minerala minimalne su ili ih uopće nema, no unos suplemenata predstavlja rizik.

>> Naučite kako pripremati zdraviji i maštovitiji kruh

>> Vitamini dugoročno ne pružaju nikakvu korist za zdravlje

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.