BUFFET VIS

Rižoto s lignjama rade po istom receptu 50 godina

Foto: Srđan Hebar
VIS
Foto: Srđan Hebar
VIS
Foto: Srđan Hebar
VIS
Foto: Srđan Hebar
VIS
01.08.2017.
u 11:13
Vis, konoba Vis, mjesto je na čijoj terasi sjedi i milijunaš s jahte i domaći koji je jedva skupio za bevandu
Pogledaj originalni članak

Vis, konoba Vis, mjesto je na čijoj terasi sjedi i milijunaš s jahte i domaći koji je jedva skupio za bevandu. Ili ga susjed časti... Tu nema razlika. Svi su isti. Mjesto, za druženje.

– Navečer tu zajedno svi i pecamo ispred konobe – kaže vlasnik Tonči.
Sjeli smo u hlad, prije nego što je krenula gužva. Pokazuje na ploču, piše “Buffet Vis, od 1946. godine”.
– Priča ti je vrlo jednostavna. Najstariji smo restoran u Visu. Kad su na otok stigli struja i prve cijevi, radnici su negdje morali jesti. Pa je baka Domina otvorila mali restoran, trebalo je radnicima raditi gablec – kaže Tonči.
Iz kuhinje stiže i konobar Krešo, Zagrepčanin koji je ovdje treće ljeto.
– Vidi, na meniju je i rižoto s lignjama i sipom, za 60 kuna, isti kakav se jeo u to doba, dakle prije više od pola stoljeća... – veli Krešo. Radio je godinama po zagrebačkim terasama, od Tesline do Savske.

– Stari, ovdje mi je odmor. Radim, ali, stignem se okupati, stignem se odmoriti, ali najvažnije, radim pošteno. Na tanjur, kad gost vidi što je dobio, tu nema muljanja. A ovdje je iskreno – kaže Zagrepčanin.
Cijene su pristupačne. Pržene kozice s tartarom 60 kuna, domaće slane srdele 35 kuna, viške kapare 20 kuna.
– Nisu zapravo kapare, već motar. Sami ga beremo po stijenama uz more.... – veli unuk od vlasnice prve konobe.
– Posao sam naslijedio od oca Ante. I radim opušteno, pa čovječe, u svojoj sam kući.
Prijateljska je ovdje atmosfera, pričaju mi o paru Čeha, koji su svih sedam dana ljetovanja dolazili k njima.
– Probali su cijeli meni, ali ono što smo zapamtili, jest da su popili skoro tri litre rakije. Svaku večer pomalo, skupilo se....

Tražite li mjesto, na Visu, koje nije pretjerano skupo, već opušteno i fino, s ovom konobom, prvom u mjestu, nećete promašiti. Dečki su, ionako, vrlo pristupačni, a hrana sjajna. Topla (!) salata od hobotnice je 60 kuna, odrezak gofa 90 kuna, a jadranske lignje 98 kuna... Vino je domaće, radi ga Tonči, a cijena – 11 kuna za decilitar....

In mjesto

Centralno mjesto, prvo koje vidite kad dođete na otok, a posljednje koje vidite kad odlazite. U samoj luci, u kvartu – luka. Tu dolaze i mladi i stari, a navečer je kultno sjediti na zidiću s druge strane ceste. Više je ljudi na rivi nego u samom kafiću. Žive svirke, DJ–ejevi, radi do dva sata ujutro, kada se mnogi sele u Forticu. Navečer sam gledao kako četvorica Amerikanaca pokušavaju, šaljući runde domaćim djevojkama, doći do njihove pažnje.
Cure su, im piće – vratile.
Svaka čast. Ovi se digli, i otišli dalje...
– Stari, nema tu za nas ništa, idemo dalje...
Na žalost, u jedan ujutro, za zabavu na Visu dečki više nisu imali previše mjesta na koje bi mogli otići. Ali, to su kasnije otkrili i sami... Pa se vratili. U Bejbi.

Sve je mirno, čisto, imaš gdje šetati, ljudi su divni, ali cijene...

Celjani na Visu! Dvoje Slovenaca sreo sam – ispred kafića Bejbi, a gdje drugdje.
– Čuj, jako nam se sviđa. Nikad prije nismo bili na Visu, a oduševio nas je smještaj. Prekrasan apartman, tu u centru, sve je novo, čisto, terasa... – pričala je Jerca Kačičnik (38).
– Pronašli smo mjesto preko Bookinga, plaćamo 80 eura po noći, ali zaista je lijepo.
U Visu je, poznato je, problem s hotelima. Jedan je – Issa. Ali privatnih smještaja ima koliko čovjek želi.
– Plaža Stiniva nas je oduševila, parkirali smo automobil pa 20 minuta kozjim putem do dole. Nije dugo, ali je strmo – veli Marko (41).
Jedino što im je zamjerka su cijene.
– Eto ti, iznajmili smo skuter za 12 eura u Grčkoj, a tu je 30 eura po danu. Ali, OK. Meni je važno da je sladoled Magnum jeftiniji nego u Sloveniji – smije se Marko.
– Obišli smo, naravno, cijelu Hrvatsku, kao mladi ljetovali ovdje, prošli Hvar, Brač, Šibenik, Korčulu, ali Vis nam je novi favorit. Sve je mirno, čisto, imaš gdje šetati, ljudi su dragi. Sve je ovdje...
Pomalo, prekidam ih. Znam.

Ocjena

Izbor i kvaliteta jela (do maKS. 50 bodova): 47
Izbor i ponuda pića (do maKS. 15 bodova): 13
Posluga i ljubaznost (do maKS. 10 bodova): 10
Dojmovi i prostor (do maKS. 20 bodova): 16 
Ukupnost ponude (do maks. 5 bodova): 4
UKUPNO: 90

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Papatest
Papatest
01:43 02.08.2017.

Talijani pripremaju rizoto od sipa i liganja po Rimskim receptima starim 2000 godina prije Krista

IM
Imbrica
10:56 02.08.2017.

Papatest / :-) ma kriiiivooooo !!! recept treba mijenjati na dnevnoj bazi i izmišljati svakojake papazijanije... i onda više nisi kuhar/ ica nego "chef" !!! :-D