Zanimljivo

Varanje supružnika ide ruku pod ruku s varanjem na radnom mjestu

Foto: Shutterstock
Varanje supružnika ide ruku pod ruku s varanjem na radnom mjestu
13.08.2019.
u 07:00
Istraživači su posebno ispitali četiri grupe korisnika – brokera, korporativnih menadžera, kriminalaca i policajaca
Pogledaj originalni članak

To je zaključak nove provokativne akademske studije koja je otkrila jaku povezanost između preljuba i povreda pravila na radnom mjestu, posebice kada se radi o korporativnim menadžerima i financijskim savjetnicima, piše Bloomberg, renomirani poslovni website.

Studija je nastala na pomalo nevjerojatan način, pojašnjavaju. Profesori financija na Sveučilištu u Teksasu u Austinu i Sveučilištu Emory bili su u mogućnosti ispitati korisnike Ashley Madisona, web-stranice koja spaja sve one koji žele imati i “diskretne susrete” izvan braka, navodi Bloomberg. Podaci su jednostavno bili dostupni jer su hakirani još 2015. te su javnosti bila izložena imena i osobni podaci više od 30 milijuna korisnika.

Foto: Shutterstock

Istraživači su posebno ispitali četiri grupe korisnika – ukupno njih 11.000 i to brokera, korporativnih menadžera, kriminalaca i policajaca. Uz provjeru javnih podataka, autori studije John Griffin, Samuel Kruger i Gonzalo Maturana ustanovili su da su klijenti Ashley Madison date stranice, u većini slučajeva, dvostruko prekršili profesionalne kodekse ponašanja u usporedbi s kontrolnom skupinom.

"Naša studija pokazuje da varanje u jednom kontekstu prelazi na varanje u drugim", rekao je Griffin koji se inače bavi istraživanjem kršenja zakona na  Wall Streetu te dodao "ne pokušavamo raspravljati o etici niti moralizirati. Sve što radimo jest istraživanje, a rezultati temeljeni na podacima relevantni su."

Studija potkrjepljuje tezu da nijedna korporacija zapravo nije vodila računa o svojim kadrovima koji je vode, njihov privatan život nije nikada doveden u pitanje. I ostalo bi tako da se nije dogodio MeToo, pokret protiv seksualnog uznemiravanja koji je doveo do niza optužbi i u korporativnom svijetu, pa i odlaska izvršnih direktora poput Les Moonvesa iz CBS-a i Stevea Wynna iz Wynn Resortsa.

Rezultati studije prilično su dosljedni u sva četiri proučavana zanimanja. Primjerice, studija je utvrdila da je 4,1 pojedinac optužen za kršenje zakona o vrijednosnim papirima od američke Komisije za vrijednosne papire između 2010. i 2015. imao profil na Ashley Madison stranici, u usporedbi s 1 posto kontrolne populacije koja se sastojala od ljudi sa sličnim radnim putom, no bez ''varanja''. 

Za CEO-e i CFO-e (predsjednike  uprava i financijske direktore) koji su bili korisnici dating sitea, dvostruko je veća vjerojatnost i da su sudjelovali u nekim financijskom marifetlucima, poput lažiranja izvještaja ili da su bili će tuženi za prijevare vezane uz vrijednosne papire između 2008. i 2014. 

Za brokere koji su varali, za razliku od kontrolne skupine, vjerojatnije je da će se naći u evidencijama regulatornog tijela financijske industrije označeni kao prekršitelji.

Ono što pomalo baca mrlju na istraživanje jest etičko pitanje o korištenju podataka Ashley Madisona. Profesori istraživači zaključili su da su oni javno vlasništvo nakon hakiranja. Također, na web-stranici čiji je slogan „Život je kratak. Imajte aferu “, otkrili su lažne profile te su Griffin i koautori suzili studiju na korisnike koji su imali podudarne adrese s broja kreditnih kartica. Također je nepoznato jesu li se članovi kontrolne skupine upuštali u bračnu nevjeru neovisno o web-siteovima. 

Griffin ističe da je istraživanje relevantno te da su zaključi odraz pravog stanja, a kompletni rad bit će objavljen tijekom mjeseca u  Zborniku Nacionalne akademije znanosti. 

"Ako ste glupi da svoje ime unesete na takvu web-lokaciju, dovoljno ste glupi da radite i druge pogreške”, komentirala Davia Temin, osnivačica kriznog savjetovanja Temin & Co. iz New Yorka, podržavajući studiju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
09:08 13.08.2019.

Vrijedi i obrnuto. Recimo Vaso je uspio lažirati diplomu, uspio je preko obavještajne zajednice dobiti insajderske informacije o dionicama Plive i kredit za dionice. Isto tako je žarko želio ševiti okolo, barem prema dokazima obavještajne zajednice o praćenju određenih osoba. Međutim, to mu nije uspjelo.