lista zemalja

Turisti se najčešće otruju hranom u Španjolskoj. Pročitajte je li i Hrvatska na listi

Turisti se najčešće otruju hranom u Španjolskoj. Pročitajte je li i Hrvatska na listi
23.06.2015.
u 08:25
Hrvatske nama na popisu zemalja s opasnom hranom, a Španjolsku slijede Turske i Egipat, te Grčka i Francuska
Pogledaj originalni članak

Ljeto je konačno tu, a s njim je stigla i dugo čekana sezona odmora i putovanja.

No, kako nam odmor ne bi prisjeo, dobro je znati rezultate najnovijeg istraživanja o kvaliteti hrane koja se diljem svijeta jede na ulici.

Ono je pokazalo da se turisti najčešće hranom otruju u Španjolskoj, a nju slijede Turska i Egipat. Anketu je među dvije tisuće turista provela britanska tvrtka Slater and Gordon, a za Španjolsku je čak 30 posto ispitanika izjavilo da je imalo zdravstvenih problema zbog hrane pojedene tijekom putovanja.

Nakon ove tri zemlje slijede Grčka, Francuska, SAD, Indija, Maroko i Tajland. Nasreću, Hrvatska se ne spominje iako je za naše ugostitelje važno znati da čak svaki četvrti anketirani kaže da destinaciju bira i zbog gastrospecijaliteta koje ona nudi.

Liječnici pak preporučuju da se na putovanjima uvijek pažnja obrati na čistoću restorana te da se izbjegavaju ulični specijaliteti ma koliko sjajno izgledali i privlačno mirisali, jer jaki začini često pokrivaju okus i miris pokvarenog mesa.

Ljeti su ipak najopasnije školjke i morski plodovi (lako pokvarljivi), ali i sladoledi i druge slastice koje u sebi sadrže jaja, posebno ako nisu pravilno posluženi u rashladnim uređajima.

>>Znate li kako hrana utječe na raspoloženje? Evo što jesti ako patite od depresije ili nesanice

>>U Iranu nitko ne jede sam, a tada je sve fino

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AN
anticenzura
08:49 23.06.2015.

Hrvati ceprkaju po kontejnerima, oni su davno postali imuni na sve bakterije, da i goluba progutaju ne bi im nista bilo.