Ubrzano skidanje kilograma

Tri puta tjedno u teretanu da mogu trčati s unucima

12.05.2015.. Zagreb-Teretana Sporting GYM na Salati. Margareta Smoljo. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
12.05.2015.. Zagreb-Teretana Sporting GYM na Salati. Martin Andrijasevic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
12.05.2015.. Zagreb-Teretana Sporting GYM na Salati. Goran Fiolic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
12.05.2015.. Zagreb-Teretana Sporting GYM na Salati. Sven Novosel. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
12.05.2015.. Zagreb-Teretana Sporting GYM na Salati. Daniela Sankovic Photo: Boris Scitar/Vecernji list
14.05.2015.
u 17:05
Budite objektivni, za početak je uspjeh i ako iz teretane iziđete zadovoljni
Pogledaj originalni članak

Ljeto je sve bliže i dane koji slijede neminovno će obilježiti jedan trend – masovni odlazak u teretanu.

Cilj je jasan, istopiti sve ono što se nagomilalo od prošlog ljetovanja, a možda doći i do izgleda dostojnog i kakve dobre fotografije.

U potrazi za odgovorima je li tako nešto moguće, zdravo, uputno te zašto uopće vježbamo posjetili smo teretanu Sporting Gym na zagrebačkim Schlosserovim stubama.

Prevelika važnost

– Mislim da se daje previše važnosti takvoj transformaciji tijela, trend je i medijski pritisak prevelik. I reklame će često navesti na pogrešan zaključak kako je tako nešto lako postići – kaže Martin Andrijašević, profesionalni trener koji ima i dugačko natjecateljsko iskustvo. Ističe da u ciljevima treba biti objektivniji, ne razmišljati o dosezima u tako ograničenom vremenskom trajanju.

– Postići neki strogo izolirani cilj, poput definicije trbušnjaka, bit će jako teško. Treba razmišljati na način da se promijeni udio pojedinih vrsta tkiva, a ne o izmjeni stanja postojećeg tkiva. Krenimo od onoga što je moguće, što je pozitivno i što se može osjetiti već prvi dan – govori Martin dodajući kako smo već puno postigli ako u teretanu uđemo nesretni, a iz nje zadovoljni.

Sven Novosel, 19-godišnji Zagrepčanin, znao je odmah što želi.

– Vježbam dvije godine, godinu dana intenzivno. Trenirao sam tekvondo, a našao sam se u teretani u kojoj sam sada čak šest dana tjedno. Od početka sam znao što želim postići. Sreća je da imam odličnog trenera – govori Sven Novosel.

– Odaberite onu teretanu u kojoj postoje profesionalni treneri koji će imati vremena posvetiti se podjednako svim novim korisnicima, koji su u mogućnosti prenijeti minimum znanja i koji će novim vježbačima postupno dozvoliti da vježbaju samostalno. Istražite prije nego odaberete. Priznajmo, financije ipak jesu problem, ne može si svatko priuštiti osobnog trenera – govori Andrijašević ističući kako je kontinuirano vježbanje i promjena životnog stila, gdje se vježbanje nadopunjuje prehranom. Razmišljati treba, kaže, o gubljenju jednog kilograma u dva tjedna, ali pri tome ne imati na umu strogu matematiku prema kojoj ćemo onda izgubiti 20 kilograma u godinu dana.

Daniela Sanković, 26-godišnja studentica medicine, počela je vježbati u veljači, prije toga je trenirala borilačke vještine i ples, no ozlijedila se, što je rezultiralo i dobivanjem na tjelesnoj težini.

– Osim što sam željela skinuti te kilograme, važno mi je bilo ojačati i muskulaturu kako se ne bih ponovno ozlijedila jer se želim vratiti svojim treninzima. Počela sam se osjećati bolje, poboljšala mi se i koncentracija – kaže nam Danijela.

Za neke će možda biti iznenađujuće kada Martin Andrijašević kaže da ne treba odmah osuditi one koji unatoč vježbanju ne žele odustati od svojeg načina života odnosno prehrane.

– Iako to ne mogu podržati sto posto, ipak će tjelesna aktivnost izvući najviše od onoga što unesu – kaže Andrijašević.

Što se dodataka prehrani tiče, birane dodatke šteta je ne uzeti jer pomažu boljem iskorištavanju uloženog napora. Pospješuju ponajprije obnovu mišića kroz brzu nadoknadu izgubljenih hranjivih tvari. No treba se dobro informirati, provjeriti što piše na deklaraciji proizvoda te se obavezno savjetovati s trenerom i doktorom, kaže. Dodaje da se ne treba bojati dugoročnog razmišljanja jer se radi o promjeni na kojoj radimo svaki dan i koja će se neminovno dogoditi.

Nema dobnih granica

Goran Fiolić, 28-godišnji Zagrepčanin, vježba već više od deset godina.

– Počeo sam kod kuće još u osnovnoj školi, a u srednjoj sam počeo odlaziti u teretanu. Nisam bio zadovoljan s tim kako izgledam, no uspio sam to promijeniti, a dobro je što uvijek može bolje – kaže Goran.

Trenirati treba tako da snaga i aktivnost ostave traga dan-dva ili čak tri, znači intenzivno, ističe Martin Andrijašević. – Ne treba se pri tome bojati da ćete se pretrenirati jer prosječan čovjek teško će upoznati svoje granice. Utezi su potrebni, no ako netko može svaki trening provesti na traci za trčanje i nakon nje otići sretan, treba podržati i to. Poruke s društvenih mreža uzmite s rezervom, ne trebate se odricati svega što vas veseli da izgledate bolje i budete zdraviji – kaže Martin Andrijašević.

Teretana ne poznaje dobne granice. Gospođa Margareta Smoljo, 63-godišnja ekonomistica, u teretanu ide od 2001. godine.

– Da za starost sačuvam kosti i mišiće! I uspjela sam, na poslu dosta sjedim pa mi je u interesu razgibati se. Radila sam i na visokom rukovodećem položaju pa mi je teretana bila i dobar ventil za stres. Tri sam puta tjedno ovdje, zato još mogu trčati s unucima – zadovoljna je gospođa Margareta.

>>VIDEO Ovo je vježba kojom ćete ojačati leđne i trbušne mišiće

>>VIDEO Naučite raditi ovu najpoznatiju vježbu za stražnjicu

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.