dobro je znati

Trebate li piti osam čaša vode na dan? Pročitajte ovo

Foto: Thinkstock
Čaša vode
Foto: Thinkstock
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
voda
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
voda
Foto: Thinkstock
voda
Foto: Thinkstock
voda
Foto: Thinkstock
Voda
Foto: Thinkstock
02.06.2018.
u 17:33
Potrebno je tijelu osigurati dovoljno tekućine općenito, ne mora to nužno biti samo voda. I juhe, salate, voće i povrće osigurat će određenu količinu tekućine našem organizmu.
Pogledaj originalni članak

Stručnjaci s Harvarda tvrde da nema znanstvenih dokaza za tvrdnje da je potrebno piti točno osam čaša tekućine na dan. Naglasak je na "tekućini" jer kroz namirnice također tijelu osiguravamo određenu količinu tekućine.

Dovoljno je piti 4 do 6 čaša vode, navode znanstvenici. Potrebno je tijelu osigurati dovoljno tekućine općenito, ne mora to nužno biti samo voda. I juhe, salate, voće i povrće osigurat će određenu količinu tekućine našem organizmu. Iz Mayo Klinike tvrde da je "osam čaša vode na dan" mit i ide "uz bok" s preporukama da je muškarcima na dan potrebno tri litre tekućine, ženama dvije. Ipak, tijekom ljetnih mjeseci nužno je posebno obratiti pozornost na znakove dehidracije poput vrtoglavice, osjećaja slabosti, intenzivnijeg lupanja srca i tamnijeg urina.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LU
lukathereem
08:13 03.06.2018.

Valjda piješ kad si žedan, majko mila!