Predivno!

Tata i kćer iz Samobora stoje iza ručno rađenih Orašara i divnih ukrasa imena - Dr. Drvko!

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
13.11.2019.
u 07:04
Domaća radinost Drvko dolazi iz Samobora, a u njihove blagdanske ukrase, posebno Orašare, odmah ćete se zaljubiti
Pogledaj originalni članak

Bavimo se ručnom izradom drvenih predmeta te smo s našim poslovanjem započeli prije dvije godine, pričaju nam 21-godišnja Nikolina i njen otac Miljenko Majstrović.

- Trenutno studiram redovno na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a moj otac je umirovljenik MORH-a već pet godina. Završio je Vojnu zrakoplovnu akademiju te je bio vojni pilot na MiG-21 - priča Nikolina

Njen 55-godišnji otac oduvijek se, uz svoj posao, bavio i drvom. 

- Trenutno vodi brodomodelarstvo i aviomodelarstvo za djecu u Zajednici tehničke kulture u Samoboru. Želja mu je bila da se u mirovini posveti nečemu potpuno drugačijem. Također, i moja je velika želja da u budućnosti imam svoj vlastiti posao - kaže simpatična Nikolina. 

Prije tri godine smo počeli su raditi male drvene ukrase za Božić za svoj bor, a kada su njihovi prijatelji i kolege to vidjeli, bili su oduševljeni jer još tako nešto nisu nikada vidjeli na hrvatskom tržištu. 

- Tada smo shvatili da je vrijeme da probamo izaći na tržište s našim idejama i pokazati što možemo.

Naravno, najveći interes je za lutkama Orašara, priča nam Nikolina. 

- Također, tijekom ostatka godine našim kupcima nudimo i izradu personaliziranih proizvoda. Najčešće nam kupac pošalje neku sliku proizvoda kakvog želi da napravimo te tada s njim razgovaramo kako bi proizvod prilagodili upravo njemu (kako to napraviti, obojati itd.). 

Primjerice tu je kutija s posvetom koja je bila namijenjena kao poklon za vjenčanje, na drugoj slici su slova za dječju sobu, a na trećoj je slagalica Europe.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Svi njihovi proizvodi ručno su rađeni od drveta, a u proizvodnji sudjeluju oboje. 

- Svaki proizvod iz našeg asortimana proizvodimo sami u radioni (od samog dizajna do bojanja i završne obrade). Trudimo se da naš asortiman bude drugačiji od drugih kako bismo bili jedinstveni. Također, često mijenjamo dio asortimana i nadopunjujemo ga novim proizvodima kako bi svake godine mogli kupcima ponuditi nešto drugačije. Uvijek razgovaramo s kupcima, uvažavamo njihove ideje i primjedbe o trenutnim proizvodima te u skladu s njima dobivamo ideje za nove proizvode. Svaki proces proizvodnje počinje od ideje koju konstantno dobivamo iz okruženja. Zatim tu ideju zabilježimo, nacrtamo, izradimo prototip i mijenjamo po potrebi dok ne dobimo proizvod kakav smo zamislili (što zna trajati i po nekoliko dana). Ekološki smo osvješteni u cijelom našem procesu proizvodnje (koristimo sve razgradive materijale, akrilne boje bez otrovnih sastojaka te razgradivu ambalažu) - objasnila nam je Nikolina. 

Foto: Privatna arhiva

Miljenku su najdraže drvene kuglice za bor koje su proizvodili prve godine, a bile su od drva Abaši i furnira Magahoni. 

- Završnom obradom s mineralnim uljima i voskom kuglice su dobile blago žićkastu boju prošaranu crvenim linijama. Nažalost, naši kupci nisu bili zainteresirani za takvu vrstu ukrasa pa smo ju s vremenom izbacili iz asortimana. Nakon toga smo shvatili da naši kupci više vole obojane ukrase. Meni su najdraže naše lutke Orašara i šarene drvene kućice za ptice koje radimo u proljeće - priča nam Nikolina. 

Foto: Privatna arhiva

Nažalost, za ovu godinu prodali u već sve Orašare!
- Sve lutke Orašara visine 24 i 40 cm su prodane, te više nismo u mogućnosti primati narudžbe za njihovu izradu. Također, mnogo naših kupaca traži personalizirane proizvode koje mogu namijeniti za poklone drugima.

Stiže blagdansko vrijeme, a tada nikad dosta - ljubavi! Pitali smo kumice s placa koja je tajna vječne ljubavi:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RE
rerun
10:28 13.11.2019.

Krasna obitelj i ljudi kupili smo kod njih nekoliko drvenih ukrasa