Tko je ne voli?

Svjetski je dan tjestenine: Znate li koliko kilograma Hrvati pojedu godišnje?

Foto: Shutterstock
Svjetski je dan tjestenine: Znate li koliko kilograma Hrvati pojedu godišnje?
25.10.2019.
u 12:16
Tjestenina – univerzalna namirnica koja se jede u cijelome svijetu
Pogledaj originalni članak

Rijetki su oni koji mogu odoljeti tjestenini, a ova ukusna namirnica toliko je popularna da je datum 25. listopada proglašen Svjetskim danom tjestenine! 

Tjestenina je povezana s religijom čiji se sljedbenici nazivaju pastafarijanci i vjeruju kako je svijet stvorilo leteće špagetno čudovište. Novi Zeland i Nizozemska priznali su ovu religiju. Promiču pozitivnost i na vedar način gledaju na religijska pravila. Ne, nije riječ o šali!

Suprotno popularnom mišljenju, tjestenina ne deblja mnogo ako se jede pravilno. Pripremljena al dente stvara osjećaj sitosti koji dugo traje, a problem nastaje kada se konzumira u prevelikim porcijama. Preporučena dnevna količina iznosi samo od 80 do 100 grama!

Upravo zato Talijani nemaju problema s viškom kilograma. Zanimljivo je i kako prosječan Hrvat godišnje pojede 9 kilograma tjestenine u jednoj godini, što je čak 17 kilograma manje od prosječnog Talijana.

Foto: Getty Images

Znate li što su fettuccelle ricce, fettuccine, francesine, fusilli, fusilloni, gemelli, gianduietta, gigli, gramigna, gramignoni ili grano? Naravno, riječ je o vrstama tjestenine i to samo o malom dijelu budući da postoji više od 350 vrsta, piše Buzzfeed. Problem nastaje i s imenima za različite oblike, ima ih više od 1300. 

Foto: Getty Images

Tjestenina je jednom dobro poslužila i za prvoaprilsku šalu. Davne 1957. godine BBC je emitirao dokumentarac dug tri minute o berbi špageta. U filmu je prikazana obitelj koja je navodno na svojem imanju sa stabala brala špagete. Tjestenina tada nije bila popularna u Velikoj Britaniji pa je tako BBC dobio brojne pozive. Neki su im govorili kako to ne može biti istina, drugi su željeli znali što više detalja, a treći su se čak raspitali i kako bi oni sami mogli uzgojiti jedno takvo drvo. Malobrojni su odmah shvatili kako je riječ o šali.

Legenda kaže kako je kombinaciju brašna i vode u Italiju doveo Marko Polo kada se u 13. stoljeću vratio  s putovanja u Kini. Ovo nije istina, piše Italian notes, jer je posuđe za izradu tjestenine pronađeno još u etruščanskim grobnicama. Pa ipak, monopol nad tjesteninom svakako drži Italija zbog svojega razvoja tehnike proizvodnje i rada na kulinarskim kombinacijama. 

Osim tjestenine Hrvati obožavaju i kavu, a evo koje su im navike ispijanja kave:


 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LO
lojtra2
12:58 25.10.2019.

Talijanima je tjestenina tradicija. Nama su u tradiciji žitarice. Puno bolje prehrambeno rješenje!

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
12:37 25.10.2019.

Previse, kad vidim trbuhe vecina nasih