izbjegnite ih

Suđe vam je nakon pranja i dalje prljavo? Stručnjak otkriva ključne pogreške pri punjenju perilice

Foto: Shutterstock
Suđe vam je nakon pranja i dalje prljavo? Stručnjak otkriva ključne pogreške pri punjenju perilice
09.12.2025.
u 08:00
Objasnio je da pravilno punjenje perilice posuđa čini veliku razliku
Pogledaj originalni članak

Nema ništa gore nego kada otvorite perilicu posuđa, očekujući čisto suđe, a ono i dalje izgleda prljavo ili masno. Iako perilica olakšava svakodnevno čišćenje, mnogi ipak griješe u načinu punjenja, odabiru deterdženta ili održavanju aparata, što može rezultirati neuspjehom čak i nakon punog ciklusa pranja. Pravilne navike i trikovi mogu uvelike poboljšati rezultate i osigurati da svaka čaša, tanjur i vilica budu besprijekorno čisti.

Liječnik je podijelio nekoliko savjeta o punjenju perilice posuđa, otkrivajući uobičajene pogreške koje biste trebali izbjegavati. Dr. Richard Anderson, voditelj učenja i razvoja u High Speed ​​Trainingu, objasnio je da pravilno punjenje perilice posuđa čini veliku razliku. Konkretno, postoje četiri pogreške koje treba izbjegavati. Prva je pretrpavanje perilice posuđa s previše posuđa. To sprječava pravilnu cirkulaciju vode i deterdženta. Kao drugu naveo je blokiranje prskalica. Prskalice bi se trebale slobodno okretati i učinkovito raspoređivati ​​vodu, a blokiranje velikim predmetima može to spriječiti. Isto tako, prekomjerno ispiranje posuđa prije punjenja perilice posuđa može smanjiti učinkovitost deterdženata. Sve što trebate učiniti je sastrugati velike komade hrane. Četvrta pogreška je ignoriranje filtera. Imate ozbiljan problem s perilicom posuđa kada je filter začepljen, što dovodi do loših rezultata pranja i neugodnih mirisa u kuhinji, piše Daily Express.

"Donja polica je namijenjena za teže predmete koji zahtijevaju snažniji pritisak vode. Pazite da tanjuri i velike zdjele uvijek budu okrenuti prema središnjoj prskalici za ravnomjerno prskanje, a teške predmete poput lonaca i tava postavite sa strane, lagano pod kutom da bi voda mogla otjecati. Grupiranje predmeta slične veličine jednostavan je korak koji sprječava da manji tanjuri budu zaklonjeni", objasnio je dr. Anderson.

Dodao je da je gornja košara dizajnirana za blaži pritisak. "Ovdje čaše i šalice treba postaviti naopako i blago pod kutom jer je to ključni trik za sprječavanje nakupljanja vode na dnu nakon ciklusa. Važno je napomenuti da sva plastika mora biti označena kao 'prikladna za pranje u perilici posuđa' i čuvati se isključivo na ovoj gornjoj rešetki, daleko od donjeg grijača da bi se spriječilo savijanje", objasnio je stručnjak.

Raspored pribora za jelo ključan je i za higijenu i za sigurnost. "Savjetujemo da se izbjegava 'gniježđenje' u košarama miješanjem predmeta i naizmjeničnim okretanjem drški. Noževe uvijek stavljajte s drškama okrenutim prema gore da biste spriječili ozljede prilikom pražnjenja. Za zaista blistav rezultat, sjetite se odvojiti srebrni pribor od onog od nehrđajućeg čelika da biste izbjegli kemijske reakcije koje mogu ostaviti mrlje", zaključio je dr. Anderson.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.