Rijeđe pranje, vitamini...

Stres uzrokuje i opadanje kose: Spriječite taj problem s ovim savjetima stručnjaka

Foto: Shutterstock
Stres uzrokuje i opadanje kose: Spriječite taj problem s ovim savjetima stručnjaka
12.01.2021.
u 07:00
Konzultantica iz tvrtke Philip Kingsley Anabel Kingsley kaže kako prehrana ima veći utjecaj na kosu nego što mnogi od nas misle, a savjetuje da se izbace alkohol, slatka i začinjena hrana
Pogledaj originalni članak

Stres je jedna od najraširenijih boljki modernog doba koja utječe na cjelokupni imunitet i rad organizma, a istraživanja su pokazala da se očituje i - na tjemenu. To je potvrdila i trihologinja Samantha Stewart iz klinike Spencer koja kaže kako stres u kombinaciji s niskim zimskim temperaturama može uzrokovati brojne probleme vlasišta, kao i opadanje kose i sporiji rast, jer utječe na 'fazu odmora' folikule dlake pa ne stvaraju novi pramenovi.

- Otkrili smo da je kod mnogih pacijenata gubitak kose i prekomjerno opadanje rezultat stresa, pogotovo sad u vrijeme pandemije - rekla je Stewart.

'Mirovanje' folikule, objasnila je, uzrokuje da veći broj dlaka na par mjeseci naprosto prestane rasti, a evo što savjetuje, kako možemo spriječili perutanje vlasišta i gubitak kose.

1. Manje perite kosu

Tijekom zime preporučujemo pranje kose svaka dva do tri dana za ravnu kosu i svaka dva tjedna za kovrčavu, kaže Stewart, jer prečesto pranje s kose i s vlasišta uklanja prirodna ulja, što dodatno isušuje i dehidrira vlasi, pa može rezultirati i gubitkom kose.

Foto: Shutterstock
Pranje kose

2. Koristite regenerator za obnavljanje vlasi

Stewart kaže kako ljudi koji su pod prevelikim stresom često obolijevaju i od psorijaze ili perutanja vlasišta, a s takozvanim 'dubinskim kondicijskim tretmanom' kosa se jača i hrani. Regeneratori osim toga kosi obnavljaju i prijeko potrebnu vlagu koja sprječava oštećenja i pucanje vrhova.

- Proizvodi bogati oleinskom kiselinom, vitaminima, mineralima i antioksidansima pomažu revitalizirati kosu i vlasište - rekla je Stewart, a posebno proizvodi s uljima poput arganovog. maslinovog, lanenog i ulja avokada.

Obroke za volontere priprema i Bartol: 'U vrtiću imam prijatelje, no vrtiće se srušio. Nedostaju mi'

 

3. Koristite dodatke prehrani

Neki dodaci prehrani, objasnila je stručnjakinja, mogu pomoći smanjiti otpadanje kose, jer ciljaju izravno na molekule unutar dermalnih stanica folikule.

Foto: Shutterstock

- Riječ je o proizvodima namijenjenima bržem rastu kose koji djeluju tako da stimuliraju točno određene molekule i pomažu ponovno uspostaviti normalnu fazu rasta, te smanjiti opadanje - kaže stručnjak za kosu Adam Reed iz tvrtke Viviscal.

On zato preporučuje dodatke prehrani koji su bogati s omega-3 kiselinama ili koji sadrže sjeme lana. 

- Važno je biti dosljedan u uzimanju vitamina i drugih dodataka, tako da tijelo stalno dobiva poticaj koji oni pružaju - rekao je Reed.

4. Izbjegavajte nezdravu i jako začinjenu hranu

Konzultantica iz tvrtke Philip Kingsley Anabel Kingsley kaže kako prehrana ima veći utjecaj na kosu nego što mnogi od nas misle, a savjetuje da se izbace alkohol, slatka i začinjena hrana.

Umjesto toga, rekla je, treba unositi puno željeza i složenih ugljikohidrata.

Foto: Shutterstock

- Pazite i da uzimate dovoljno antioksidansa kojim su bogati na primjer kelj, brokula i špinat - dodaje.

5. Koristite ulja za kosu

Iako mnogi možda misle da ne bi trebali dodatno kosu mastiti s uljima, stručnjaci tvrde drugačije.

- Bez obzira kakva vam je struktura kose, ulje vam je potrebno, a najbolje ga je nanijeti dok je kosa mokra: tako ćete kosu zaštititi i osigurati joj sjaj - rekao je Reed za The Sun.

Imate osjećaj da vam stalno drhti tlo pod nogama? To se zove fantomski potres

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.