STRES

Što trebamo izbjegavati kako bismo uklonili bolove u želucu

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Što trebamo izbjegavati kako bismo uklonili bolove u želucu
05.03.2010.
u 09:31
Bolovi u želucu, iako ponekad i previše zanemarivani problem, učestalo se javljaju, posebno kao rezultat loših prehrambenih navika, ali i stresa.
Pogledaj originalni članak

Bolovi u želucu, iako ponekad i previše zanemarivani problem, učestalo se javljaju, posebno kao rezultat loših prehrambenih navika, ali i stresa. U idealnim uvjetima za naš organizam trebali bismo konzumirati zdravu hranu, izbaciti alkohol i kavu te što više uživati na svježem zraku. No, s obzirom na to da realni životni uvjeti i nisu tako idealni, neka od rješenja koja mogu pomoći, sukladno s problemima zbog kojih se problemi javljaju, su sljedeći:

STRES


Stres je definitivno jedna od najvećih prijetnji zdravlju. U trenucima psihičke napetosti hormoni stresa dodatno potiču normalnu kontrakciju želuca i debelog crijeva, zbog čega se javljaju grčevi.

Kada znate da vas očekuje stresan dan, pripremite nekoliko manjih zdravih obroka bogatih vlaknima kako biste izbjegli napuhnutost, a kavu zamijenite čajem.

FRUKTOZA

Nutricionisti i doktori kao obavezan sastojak svake zdrave prehrane navode puno voća i povrća. No, ako je osoba osjetljiva na fruktozu, voće bi trebalo konzumirati s oprezom.

Breskve i marelice su poželjne, no unos banana i jabuka koje sadrže visoki udio fruktoze potrebno je smanjiti na najmanju moguću mjeru. Umjesto isključivo voćnog obroka, zdravije je voće rasporediti tijekom cijelog dana.

ŽVAKAČA GUMA

Uzrok nadutosti i proljeva može biti i prečesto posezanje za žvakačom gumom. Iako je mnogima upravo to djelotvorna metoda protiv konzumiranja grickalica, mnoge žvakače gume u sebi sadrže sorbitol, umjetni zaslađivač koji u količinima većima od dopuštenog izaziva proljev i nadimanje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.